Reklama

Reklama

Sestry z kouřové sauny

  • Estonsko Smoke Sauna Sisterhood (více)
Trailer 1
Estonsko / Francie / Island, 2023, 89 min

Obsahy(1)

V příšeří estonské kouřové sauny, fenoménu zapsaném v seznamu UNESCO, sdílí několik žen svoje nejskrytější tajemství a intimní zkušenosti. Starodávnými rituály smývají stud skrytý v jejich tělech a díky pocitu sesterské sounáležitosti znovu získávají sílu. Dokument Anny Hints oceněný v Sundance cenou za režii je mystickou výpravou do prostoru, kde člověk může svobodně čelit vnitřním démonům a úzkostem. Je to fascinující pocta kouřové sauně, místu protkanému tradicemi, oslava ženské sounáležitosti i svébytný očistný rituál. (Artcam Films)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (29)

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Název filmu dával tušit, že by mohlo jít o lesbické porno. No proč ne? Bylo by to v souladu s eurounijní propagací LGBT a navíc by to mohlo být i poučné. Děj filmu je však jiný: V sauně sedí skupinka žen, jež mají svá nejlepší léta už za sebou. Divákovi se nabízí pohled na špeky na břiše a na prsa, která už přestala vzdorovat gravitaci. Ženy se baví o tom, jak která byla v mládí ošklivá, jedna hovoří o tom, jak jí po chemoterapii vypadaly vlasy a chlupy. Pak se řeč stočí k mužům a sexu, což je už trochu zajímavější. Potom konečně přijde na řadu lesbické téma. Jedna z žen vypráví, jak objevila svoji skutečnou sexuální orientaci, jak ji přijala a jak s ní dále nakládala. No jasně, to tam nemohlo chybět. Následuje povídání o rodinných vztazích, domácím násilí, potratech, znásilnění a o spoustě dalších věcí. – Já bych přepsal scénář. Také bych ženské role obsadil mladšími exempláři, dejme tomu tak od osmnácti do třiceti let. Když se sejde parta mladých roštěnek, je nepravděpodobné, že by se začaly bavit o celulitidě. Není pravdou, že by mladí lidé neměli o čem vyprávět. Jednou jsem seděl v hospodě s devatenáctiletou theriankou, která mi přednášela o svém sexuálním životě. Její povídání by prostě stačilo přepsat do scénáře. Kromě toho by v tom filmu klidně mohla hrát, protože má vysloveně luxusní postavu. Jiná moje známá, vzhledem krasavice a věkem pod třicet, mi zase líčila své životní osudy: Jela na perníku, tahala se s různými pochybnými existencemi, otěhotněla, šla na potrat, léčila se z drogové závislosti, duševně se zhroutila, léčila se na psychiatrii atd. Šup s ní do filmu! Stačilo by nabrat trochu jinou naběračkou z podobného soudku a film by mohl být zábavnější a hlavně koukatelnější. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Silný dokument, který se dokáže dostat velmi snadno pod kůži a vyvolat všechny možné emoce. Tento estonský dokument si vystačí s jednou saunou a pěti ženami, které se s námi podělí o své životní příběhy. Někdy jsou ty příhody vtipné a úsměvné, a dokáží pobavit. Jenže všechno má dvě strany. Po smíchu a radosti přichází ta méně pěkná část plná bolesti, smutku, hněvu a znechucení. Dokument velmi silně mluví o nelehkém údělu žen, o tom jak se někteří muži k ženám chovají, o tom jak se společnost naučila některé věci zlehčovat nebo si nepřipouštět váhu a dopad toho, co se skutečně stalo. Neříkám, že mi dokument otevřel oči, tak naivní nejsem, a bohužel jsem si vědom toho, že to co stalo ženám v dokumentu, se bohužel běžně děje ženám po celém světě, a lidi co mají moc s tím něco dělat, tak s tím nic dělat nechtějí. Je to začarovaný kruh plný bolesti. Jediné, co nám zbývá je doufat v lepší zítřky a dobro v lidských srdcích, protože pokud stále existují slušní lidé se správnými morálními hodnoty, tak máme naději. ()

Reklama

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Nádherně křehké a zároveň posilující.  Sestry z kouřové sauny stojí pevně nohama na zemi jako stromy které vítr nezlomí. Inspirují svou ochotou sdílet, otevřít se a naslouchat a díky tomu se hojit. Tíha slov, zpěvu, rytmu, smíchu, potu, slz, krve, pláče a společného času se vpijí do letitého dřeva sauny. A tak ta tíha ze sester odchází a dává jim lehkost pod proudem vody a rytmickými šlehy proutím. Všichni nutně potřebujeme podobné rituály. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý lyrický dokument zasadený do estónskej sauny. Kompozične rozhodne originálne, ale za mňa na celovečerný dokument určite nie - teda aspoň po obsahovej stránke. A pritom to malo celkom fajn potenciál, no tie monológy (kiežby aspoň dialógy) na seba nijako extra nenadväzovali. Skôr to bola taká osobná spoveď každej zo zúčastnených žien, no podľa mňa by bolo fajn, keby to bolo skôr vo forme dialógov (niečo na štýl skupinovej terapie). Nuž, ale námetovo to bolo určite silné, a myslím, že to malo isto na viac - takto u mňa len 2* ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Víc než dvacet let fandím saunám a potním chýším, jakož i nejrůznějším očistám, ceremoniím, komunitním rituálům a intimním ozdravným rozhovorům, ale tenhle film na mě působí ve všech ohledech prvoplánově vypočítavě, trapně a banálně. Film nastrojený tak, aby oslovoval grantové komise a filmové festivaly - a pokud neintencionálně, tím hůř pro všechny. A jak je neautentický, tak je banální - sestavený pouze z (příliš a příliš a příliš) dlouhých opakovaných tuctových záběrů na počasí, mlhu, listí, vítr, sníh, podle ročního období, a na ženské opakovaně nosící vodu a dřevo a pak z útržků jednotlivých zpovědí na všechna typická a očekávaná trendy tabu-témata a záběrů na zpocená jistěženedokonalá těla... Nic, co by navazovalo, prohlubovalo se, žádné rámce, souvislosti, komentáře, spojitosti, reflexe, překvapení, odlehčení, žádné nadhledy, podhledy, vhledy... Vždyť ono to přece všecko hovoří samo za sebe, že? Je to přece samo o sobě tak silné, co víc bychom ještě chtěli, stačí to pěkně naskládat za sebe a opakovaně ukázat, že se nebojíme opakovaně ukázat ani povislá prsa a břicha a účastné pohledy upřené do prázdna.... No tak ano, ale pro takový přehled klišé nepotřebuji film, a už vůbec ne dokumentární, na to mi stačí pro představu sepsat anotaci, záměr, výčet tezí či dokonce jen soubor správných substantiv a adjektiv. Kterákoli sauna, v níž jsem kdy byla, mi poskytla autentičtější, životnější a vrstevnatější zážitek toho, co se tu tak chtěně a vlastně především tak necitlivě a uboze sugeruje, defiluje, profanuje a obchoduje, zatímco skutečné kouzlo se tím vším vytrácí. Jako nabírat vodu cedníkem. *** (V Libějovicích, 16. 4. 2024.) *~ ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v průběhu sedmi let v deseti různých saunách po Estonsku. (Arbiter)

Související novinky

36. Evropské filmové ceny ovládla Anatomie pádu

36. Evropské filmové ceny ovládla Anatomie pádu

10.12.2023

V sobotu 9. prosince proběhl v Berlíně 36. ročník slavnostního předávání Evropských filmových cen, které každoročně pořádá v Německu sídlící Evropská filmová akademie. Vítězným snímkem večera se bez… (více)

Reklama

Reklama