Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Bývalý vynikající chirurg přišel o rodinu i paměť. Teď ale narazí na ženu, kterou kdysi dobře znal, a dostane tak šanci dát si život zase do pořádku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "Kiedykolwiek operował pan człovieka?" "Nie wiem, nie pamiętam."     Bol som na tento film veľmi zvedavý, ale zároveň som mal silné pochybnosti, či vôbec malo zmysel robiť remake takého dobrého filmu, akým je Mastičkár (1981). A tieto moje obavy sa, žiaľ, potvrdili. Nový Mastičkár totiž neprináša takmer nič, čím by si dokázal obhájiť svoju existenciu. Pôsobí úplne obyčajne, často umelo (najmä hereckými prejavmi), bez náboja, v podstate stavia jedine na sile predlohy. Je tu síce oproti pôvodnému filmu množstvo rôznych obmien, ani pri jednej som však nemal pocit, že by to bolo pre dobro veci (niektoré dokonca ani nedávajú zmysel, ako to záverečné odhalenie mastičkárovej identity). Po novom tak mlynárka žije takmer sama v prázdnom hospodárstve (napr. žiaden chromý syn), mastičkár nie je až tak rezistentný voči ženským vnadám, Marysia nepracuje v obchode, ale v krčme ako čašníčka a má viaceré schopnosti navyše (perfektná francúzština, či hra na klavíri). Najviac mi asi prekáža tá zmena Marysie z jemnej a milej dievčiny na ostrú, papuľnatú rebeku (tvorcovia ju zrejme potrebovali zemancipovať). Z hercov ma zaujal jedine Leszek Lichota v titulnej role, na druhej strane gróf Czynski (Ignacy Liss) je obsadený veľmi čudne a s predstaviteľkou Marysie (Maria Kowalska) som musel neustále bojovať (bolo to s ňou ako na hojdačke). Pochváliť ešte môžem celkom peknú kameru (žiadne hlúpe filtre) a aj hudbu, najmä krásne spievané ľudové motívy (občas ale hudba pôsobí, akoby ju autor odniekiaľ odkopíroval). Je aj pravdou, že ak by som nepoznal pôvodný film, asi by som hodnotil trochu priaznivejšie.     "Nic nie wziął." ... "Po prostu - dobry człoviek." ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Pro mě je tohle dost možná první setkání s Polským filmem. Je třeba říct, možná i díky produkci Netflixu, že film vizuálně vypadá opravdu hodně dobře, a je vidět, že určitě nebyl zadarmo. Jen škoda, že dějově je to spíš takový souhrn klišé, které se dají poměrně snadno napřed odhadnout, a samotný závěr je pak průhledný v podstatě už tak od čtvrtiny filmu. Co určitě ale potěší, tak je náhled do Polské dobové kultury, obzvláště vesnické, takové te folklórní, což vám stejně o daném období a národu řekne víc, než nějaký městský život. ()

Reklama

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Polský "Jarda Dušek" v geniální roli. Není tajemstvím, že Polská kinematografie je jedna z nejlepších v Evropě a vlastně možná i na světě. Tenhle snímek je toho velkým důkazem. Komorní, ale přesto strašně silné drámo, které mě nenechalo vydechnout. I přesto, že člověk tak nějak předvídal děj, vůbec to nevadilo. Perfektní herecké výkony a emoce také tryskaly kde mohly:) ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

mix červené knihovny, telenovely a čehosi z Hallmarku, který ale funguje přesně jak má, přináší přesně ty emoce které má přinést a divák mu to spolkne i s navijákem. Originál neznám, takže sem dopředu nevěděl co čekat, ale ve finále sem se nechal dojmout s velkou chutí. Navíc je to samozřejmě moc hezky natočené a dobře zahrané, jenže to už je u Poláků tak nějak samozřejmost...75% ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Pokud jste neměli tu čest s Mastičkářem Jerzyho Hoffmana z roku 1981, tak si zkuste představit, že si doktorka Quinnová jde do Biedronky koupit DVD s Želarami. Máte to? Tak teď asi plus minus víte, na čem budete, když si dáte pauzičku o těch všech výbuchů, efektů či superhrdinů a necháte si své šrámy léčit tímto lidským příběhem. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Tadeusz Dołęga-Mostowicz napsal své dílo „Znachor“ v roce 1937 původně jako filmový scénář. Když byl odmítnut, přepracoval ho na román. Finálně však spatřil světlo světa stejnojmenný film v roce 1937, v roce 1981 a v roce 2023. (Jirka_Šč)
  • Artur Barcis je jediný herec, ktorý hral aj vo verzii z roku 1981. Tentokrát hral komorníka Józefa, predtým mal úlohu Wasylka. (Arsenal83)
  • Podle datumů na bustě Rafała Wilczura (1885–1920), která je umístněna na klinice pod schody, film začíná v roce 1920 a pokračuje v roce 1935. (Jirka_Šč)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

31.12.2023

Blíží se konec roku, a tak opět nastal čas na bilancování toho, které filmy a seriály z letošní produkce se umístily nejlépe v ČSFD žebříčku, jehož podoba není ovlivněna ničím jiným než celkovým… (více)

Reklama

Reklama