Muž, kterému říkali Kůň

Man Called Horse, A

Muž zvaný kôň

Western / Dobrodružný / Drama

USA, 1970, 114 min

Příběh anglického lorda, který byl zajat indiánským kmenem a sžil se s ním. Silně proindiánský film, připomínající v lecčems Malého velkého muže. Dočkal se dvou pokračování, která ovšem už nebyla tak dobrá.(20.3.2003)

Inu proč ne? O indiánské problematice toho zase v dějinách filmu tolik není.!! A Harris mimořádně přesvědčivý. :-)(14.1.2010)

• RHK

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/.(15.6.2010)

• anderson

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 24.4.1988 - réžia českého znenia (ČST Praha) = OLGA WALLÓ (30.5.2009)(30.5.2009)

...no, v kůži lorda by určitě v některých chvílích nechtěl být nikdo, dost dobrý film v tomto žánru, plný zajímavých nápadů(28.5.2009)

• pijavica

2,0/10 "Milí Indiáni! Radi by sme sa touto cestou ospravedlnili za všetky príkoria, ktoré sme spôsobili Vašim predkom. Rozhodli sme sa natočiť film, ktorým by sme mohli zmierniť naše spoločné konflikty a rozdiely, a ktorý by o Vás vyslal pozitívny obraz do sveta. Zobrazíme Vás ako roztomilých šašov so špecifickými spoločenskými pravidlami, ošatením a inými "ozdobami" (sľubujeme, že predtým spravíme primeraný etnologický výskum). Radi by sme pridali aj istú bosorku (pardón, babku), čo ušla zo sitcomu o Flinstonovcoch. Tiež by sme chceli odprezentovať nejaký Váš pôvodný krvavý rituál, aby mali diváci (a kritici) dôvod híkať. Nemusíte sa báť, film bude natočený tak, aby každý imbecil pochopil, ako veľmi si Vás vážime. S pozdravom (ehm, Howgh!), ...". Pre istotu dodávam, že nemám absolútne nič proti Indiánom (iba proti pokryteckým filmom). Za hodnotenie a tón môjho príspevku sa ospravedlňujem iba užívateľom pod dvanásť rokov (a "babke").(21.6.2009)

Jako bych se díval na film podle románu Maye, taková naivní oslava indiánů, jakoby v očích desetiletého dítěte. Ale stejně jako u Mayovek to přijmete a díváte se jak blonďatý lord žije s indiány.(4.10.2011)