Maratonci trce pocasni krug

Maratónci

Komedie

Jugoslávie, 1982, 92 min

Slobodan Sijan

"Už si streľal si pištoli? Hej na svadbe. A kde? Do vzduchu. A trafil si vzduch?" Moc čierna komédia 5 generácii Topolovičov, ktorý vlastnia krematórium. Absurdnosť a čiernohumornosť scénok sa dá krájať a vy sa na balkánskom humore pobavíte oveľa viac ako na hociakej americkej komédií.(26.8.2008)

Představte si něco mezi trilogií Slunce, seno, ..., Spalovačem mrtvol a Extasí. Moc pěkně to končí.(24.4.2007)

Štipľavý balkánsky temperament, fungujúci humor a stará juhoslovanská škola k tomu, ako postupne zisťujem, to nie je len Kusturica, ale desiatky ďalších šikovných tvorcov. 26 rokov stará (a pre mňa totálne neznáma) vec Maratónci, mi príjemne vyplnila piatkový večer. Za všetko najviac vyzdvihnem prirodzené herecké "crazy" výkony. Hlavne vďaka schopnému scenáru, prakticky všetky postavy majú divákovi, čo ponúknuť, a preto je veľmi príjemne sledovať, ako sa dané charaktery nakoniec ukážu, prejavia a vyvinú. Dôjde na desiatky vtipných situácii, nechýbajú výborné dialógy a množstvo scén sa doslova vryje pod kožu. Zábavné a hlavne veľmi dobré. 80%(18.7.2008)

Tak neviem, mne to pripomínalo skôr nepodarený hybrid Limonádového Joa a Adams family. Typicky balkánsky film so svojským humorom, na ktorom sa ale inostranec až tak dobre nepobaví. Predsa len údery lopatou do hlavy a "náhody" so smrteľnými následkami, som už videl tak často, že už ma to nudí. Ale ak máte radi gangsterky a spagetti westerny, zgustnete si.(20.6.2008)

• d-fens

ocenenia : Montréal World Film Festival 1982 - Cena poroty (spolu s filmom "Yukai hôdô")(22.2.2010)

My máme jako kultovní film Vesničko má středisková, zatímco bývalí Jugoslávci mají Maratonce, které považují za národní komedii, každý je viděl několikrát, zná je nazpaměť a hlášky z nich zlidověly. Proč? Protože jde o film přímo prorocký. Maratonci začínají poklidně. Idylu však na konci utne typicky balkánský výbuch násilí, který předznamenává skutečný sud prachu, který pod Balkánem vybuchl o několik let později (V obou případech - od doby, kdy se film odehrává i od doby, kdy byl fim natočen). Svérázný humor a poetika (jestli se to tak dá nazvat) filmu inspirovala balkánské filmové režiséry celá další desetiletí (třeba Kusturicův Underground). Režisér filmu studoval na pražské FAMU. Proto se setkáme dokonce s kusem Čech - Machatého Extasí, kterou náruživý filmař promítá jako nový div světa...(14.8.2008)

Hodne divna a hodne cerna komedie(?)...moc jsem se u toho nesmal (i kdyz par foru tam je), a na konci mi bylo nejak tak divne... Proc tam neni vubec nic pozitivniho, kdyz to ma byt komedie? I tu bezvyznamnou sluzku co jim slouzila 15 let nakonec zastreli...nevim, nerozumim asi tomuto humoru...(slabsi 3 - napr. za koupajiciho se dedu)(2.3.2010)

Bláznivé jak jen balkán dovede být. Zaujala mě jedna věc, buď je film strašně sprostý a má mírný překlad nebo všechny ty nadávky co jsem si myslel, že jsou sprosté, jsou v podstatě neškodné.(12.8.2008)

Trosku slabsia komedia ako KO TO TAMO PEVA, ale este stale si to zasluzi 4*.(18.7.2008)

plne zdieľam názor s Steef ...(26.9.2010)

Filmy Slobodana Šijana lze bez nadsázky označit (vzhledem k dalšímu vývoji jugoslávské a postjugoslávské filmové tvorby) za iniciační. Pochopitelně zde ani Šijan nespadl z nebe a čerpá z tvorby svých starších kolegů. Myslím si, že způsob jakým mixuje zdánlivě neslučitelné, byl, je a asi i bude velmi inspirativní pro další generace filmařů z tohoto regionu. Ze spojení se scénáristou Dušanem Kovačevičem vzešly 2 bizarní multižánrové propletence (ještě film Ko to tamo peva), které ale mají hlavu a patu, jsou zábavné a fascinující. U tohoto snímku, musíme po letech navíc ocenit jeho prorocké kvality.... Pro lepší pochopení současné srbské tvorby nutno vidět!(9.2.2012)