Failan
Drama / Romantický
Jižní Korea, 2001, 115 min
Hae-sung SongHrají:
Min-sik Choi, Cecilia Cheung, Hyeong-jin KongObsah
Kang-jae se vrací z vězení a hned se dostává do nového maléru. Jeho šéf Yong-sik zabije člověka a chce, aby to vzal Kang-jae na sebe. Mezitím Kang-jaemu umírá manželka Failan, kterou nikdy neviděl. Proto aspoň po její smrti jí jde zařídit vše kolem pohřbu a dalších věcí. Přečte si dopisy, co mu zanechala, a zjišťuje, že jí měl navštívit, ještě když žila. Failan se totiž do Kang-jaeho zamilovala a toužila být s ním. Celý život se tím Kang-jaemu obrací vzhůru nohama. A tak se postaví svému šéfovi a odmítne vzít vinu na sebe. Jaký ho čeká trest? Dokáže se dostat zpět ke své rodině? (TylerGage)
Adrian
Melodráma o manželoch, ktorí sa vôbec nepoznali a ledva sa videli. Vynikajúce herecké výkony (hovoriť o genialite Min-Sik Choia je pre zasvätených ako nosiť drevo do lesa - pred spôsobom, ako tento človek dokáže len mimikou vyjadriť širokú paletu charakterovo rôznych polôh a dokázať tak v rámci jedného filmu hodnoverne stvárniť úplny prerod svojej postavy, možno iba skloniť s rešpektom hlavu), silný, emóciami nabitý príbeh rozprávaný v dvoch časových rovinách a k tomu zodpovedajúce bezchybné formálne prevedenie robia z Failan "kino" vysokej kvality a zároveň dávajú slovu "Ďakujem" úplne nový význam!(6.2.2005)
canakja
Film o tom, jak propást nataženou ruku osudu - svou životní šanci. O tom, že láska nezná hranic. O tom, že někdy to člověku prostě dojde příliš pozdě, a když mu to konečně doteče, zbývají už jen oči pro pláč..(24.8.2009)
molotov
Ne tak silné jako režisérův poslední film Maundy Thursday, ale přesto skvělý zážitek.(27.12.2006)
Folpa
Pro mě Choi Min-sik ve velmi neobvyklé roli i když začíná jako šmejd, tak se z něj časem stává člověk, který se dokáže zamilovat.(19.12.2010)
Dale
Tešil som sa na ďalšiu skvelú kórejskú romantiku, no miesto nej som sa dočkal len obrovskej nudy. Veď viac romantiky bolo aj v Schindlerovom zozname. A sledovať dve hodiny jedného večne opitého skrachovanca je aj na mňa dosť. Nebyť výborného hereckého výkonu hlavného predstaviteľa, nebolo by to ani na tie dve hviezdy.(14.6.2008)
Vavča
Korejská romance, kterou jste ještě neviděli (minimálně já ne). Režisér si vzal inspiraci z takových persón jako Kitano, Iñárritu, velmi originální záležitost, kde vidím základy pro x dalších korejských slaďáků. Min-sik Choi v roli člena gangu, který je docela neschopný, má spoustu zlozvyků, ale přesto mu nemůžete nic vyčítat, má velké kouzlo a charisma. Cecilia Cheung jako jeho žena, to nemá chybu, na pilu se netalačí obvyklým způsobem a navíc vizuální stránka filmu je úchvatná, ať kompozice záběrů, práce s barvami, přechody do černobíla. Nevtíravá hudba, jímavý příběh, který vás vtáhne, zcela nenásilně dojme.(30.11.2010)
Ender66
SPOILERZ. Failan je sama v cudzom štáte kde nikoho nepozná a ktorého jazyk takmer neovláda. A naviac zomiera. Útechu v tejto neľahkej situácii našla u človeka ktorého nikdy nevidela osobne, ale ktorý je "kindest of all". U Kang-jae. Svojho manžela. Kang-jae je smooth criminal, ktorý zisťuje, že už nemá na to, čo sa od neho pri výkone jeho "profesie" očakáva. A teraz má naviac za svojho šéfa na seba zobrať vinu za vraždu človeka. V neľahkej situácii v ktorej sa nachádza sú pre pre neho odkazy, ktoré pre neho jeho mŕtva manželka nechala katalyzátorom ktorý ho navedie na "správnu cestu". Aj keď iba na veľmi krátku.(5.10.2009)
hunty
Pracovat s korejskými herci musí být jedna báseň, je to tam samý rozený talent a Min-Sik to v tomto filmu jen potvrzuje. Krásný film, jehož první půli bych také propojil již s Failan, ale zase nabídla něco jiného.(6.3.2010)
xjane
První půlku filmu jsem si několikrát říkala, jestli opravdu sleduji ten správný film, protože po nějakém obvyklém jihokorejském romantickém dramatu ani stopy...nakonec jsem se přes to přenesla a vychutnala si druhou půlku plnými doušky. Musím uznat, že konec tohoto filmu je opravdu znamenitý a jak zde už několik lidí uvedlo, pár záběrů bylo tak výmluvných, že o hloubce příběhu nelze pochybovat...80%.(22.8.2008)
Brandon
První půlka snímku je až nezvykle nudná, herecké umění Min-Sik Choia je sice excelentní (scéna, kdy si uvědomuje, že svůj dosavadní zatracenej prochlastanej život celej pros.al je skvělá), ale to zdaleka nestačí. Možná jsem už zmlsanej. 3* SPOILER (dál to možná nečtěte) - "Venku hustě prší. Failan je v malé, prostě zařízené místnosti a umývá si tvář. Je v těžké životní situaci, je sama, vystrašená, má dluhy, tvrdě dře, aby je mohla splatit. Po chvíli otočí hlavu a zadívá se na kelímek se zubními kartáčky. Jsou tam dva. Jeden její, žlutý, který je už hodně opotřebovaný. A druhý modrý netknutý. Nikdo jej nikdy nepoužil. Večer před spánkem, před společným ulehnutím a ráno po probuzení do nového dne, před společnou snídaní. Nikdo. Je sama, jen s usmívající se fotkou manžela." Tento skromný, ale vše říkající záběr trvající jen pár sekund jsem si pouštěl nekolikrát dokola. Fantastická symbolika vyjadřující tolik emocí, tužeb a přání. Nakonec musím zvednout hodnocení na 4*(10.11.2007)
Niella
Pribeh muza, ktoremu uz nikto tak dlho nepovedal vludne slovo, ze ked sa mu ho dostalo aj od neznamej osoby, zmenilo ho to (alebo mu dovolilo prijat to, aky v skutocnosti je). Myslim si, ze v tomto pripade boli pridavne mena "romanticky" dokopy s "korejsky" pekne zavadzajuce. Aspon u mna. Prvych 40 minut som rozmyslala,ci naozaj pozeram ten spravny "romanticky" a "korejsky" film. Hoci ani tu sa neda popriet korejska natura, ocividna hlavne v pomalom tempe a dlhych, estetickych zaberoch, ktore neodvratne navodzovali pocit nostalgie az smutku. A nemozem obist snahu o posunutie spojenia "korejsky" a "romanticky" na inu uroven, takisto ako realisticke zobrazovanie, bez citoveho vyderania, hoci na mna film az tak nezaposobil.(16.1.2007)
TylerGage
někdy může být pozdě..... to platí nejenom v tomhle filmu,ale i ve skutečném životě. krásný požitek. nesmím opomenout herecké výkony ,které byli super(26.4.2009)
Eles
Adrian to popsal tak bezvadně, že prakticky není co dodat. Ztotožňuji se úplně se vším...(26.8.2005)
Candyman
Vynikající smutný film o zmařeném osudu dvou lidí. Asi bych dal 5*, kdybych pár dní předtím neviděl "A moment to remember"(29.8.2006)
Martyr
Ťažko hodnotiť takéto filmy. Nezáleží na tom,či mu dám 4 alebo 5*. Každý by ho mal vidieť a usúdiť sám. Žiadne srdcervúce dojáky ani napínavé momenty pri ktorých sa zastavuje dych ale každopádne bol výsledok veľmi dobrý. Min-sik Choi perfetkný ako vždy. 80%(14.10.2006)
mr.hank
Dávám 5 bodů, ale jen kvůli výbornému výkonu Choi Min-sika. Bez něj by byl film poloviční.(4.2.2007)
JimiH
Dobrý námět, ale slabý příběh, který se často až příliš spoléhá na citové vydírání diváka. Jako mnohem lepší alternativu doporučuju Il Mare.(12.9.2009)
polonius
Nenapadá mě nic pozitivního, co bych mohl k tomuhle filmu napsat....(16.1.2011)