Divoká kachna

• Austrálie

Wild Duck, The

Divá kačka

Austrálie, 1983, 95 min

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 25.3.1989+R: ČST 2 (slovenský okruh) = 8.7.1989 - réžia českého znenia (ČST Praha) = BLANKA NOVÁKOVÁ + ČESKÁ DVD PREMIÉRA: NORTH VIDEO = 31.5.2010 - na DVD je bohužiaľ nový dabing - Žiaden komentár ? To nikto nepozná IBSENovskú klasiku ? (16.5.2009)(16.5.2009)

Ani nevím, proč jsem si DVD koupil. Snad mě očarovala vidina Jeremyho Ironse a Liv Ullmann v jedný scéně. Jenže není všechno zlato, že jo... Ibsenovu předlohu jsem samozřejmě neznal a její co do pohledu na vztahy pragmatický sdělení, jakože pravda, upřímnost a podobný nesmysly do něj, je-li fungující, nepatří, je mi velmi blízký. Se zpracováním je to trochu horší. Celou dobu mě příšerně srala hudba, která by lépe zafungovala v nějakém dobrodružném dětském seriálu. Přestože herecké výkony nebyly špatné, nebyly dobře sladěné – zatímco Irons divadelně (ale virtuózně) přehrává, Ullmann se minimalisticky tváří jako skoro v každé své severské klasice a dítě prostě hraje jako dítě. Režie jakoby se neuměla rozhodnout, zda adaptovat pro současné publikum, nebo zůstat věrná patině předlohy. Z řady dalších důvodů se nedařilo navodit úroveň intimity, kterou jsem od dramatu nejspíš naivně čekal.(6.10.2011)