Reklama

Reklama

Divoká kachna

všechny plakáty

Obsahy(1)

Henrika Ibsena, jednu z najvýraznejších osobností svetovej drámy druhej polovice 19. storočia, niekedy nazývajú Shakespearom meštiackej drámy. Reformátor európskeho divadla 19. storočia nór Henrik Ibsen (1828 - 1906) dosiahol tvorivý vrchol predovšetkým v druhej polovici svojho života, keď sa sústredil na kritiku spoločnosti a pozornosť obrátil na analýzu hodnôt súčasníkov. V Ibsenovom vrcholnom období vznikla aj dráma Divá kačka, ktorá v skutočnosti predznamenáva záverečnú éru autorovej tvorby. Divú kačku napísal v roku 1884 - krátko pred vydaním manifestu symbolizmu vo Francúzsku. Po dramatických básňach (Brand, Peer Gynt) a spoločensko - kritických hrách, ktoré vyniesli Ibsenovi najväčšiu slávu (Nepriateľ ľudu, Nora, Strašidlá) otvorila Divá kačka sériu hier nesúcich výrazné prvky symbolizmu (Rosmersholm, Pani z prímoria, Staviteľ Solness a John Gabriel Borkmann). Divá kačka je akousi psychologickou sondou do vnútra hlavných postáv, medzi ktorými sa v tragickej groteske rozohráva napätá dráma riešiaca základný protiklad života - protiklad pravdy a klamstva. Vo filmovej adaptácii austrálskych tvorcov si režisér Henri Safran vybral hercov zvučných mien - nórsku herečku Liv Ullmannovú a angličana Jeremy Ironsa, ktorí vytvorili postavy Giny a Hjalmara Ekdalovcov. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Divoká kachna (Vildanden) je klasické drama Henrika Ibsena z roku 1884. Australská produkce postavila svůj film na hvězdném obsazení Liv Ullmann a Jeremyho Ironse, o zbytek se postarala zdařilá výprava. Není to nikterak oslňující zážitek, ale pro setkání s Ibsenem rozhodně zážitek posilující. Protože jak víme, divadla nemohou neustále hrát veškerou klasiku, takže v mezičase dobrý filmový přepis přijde vždycky vhod. Poslední českou inscenaci Divoké kachny dělali v Ostravě v roce 2016 a od té doby je pusto prázdno. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Pro znalce Ibsena,povinnost! Ale,na o 10 let mladší Noru,to nemá. Nějak to (alespoň na poprvé),nedokázalo vtáhnou do děje. Což se Noře s Anthonym Hopkinsem a výbornou Claire Bloomovou,povedlo,jedna báseň. Ale i tak,to stojí za to. A rád,jsem po dlouhé době viděl mladého J.Ironse:) ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, proč jsem si DVD koupil. Snad mě očarovala vidina Jeremyho Ironse a Liv Ullmann v jedný scéně. Jenže není všechno zlato, že jo... Ibsenovu předlohu jsem samozřejmě neznal a její co do pohledu na vztahy pragmatický sdělení, jakože pravda, upřímnost a podobný nesmysly do něj, je-li fungující, nepatří, je mi velmi blízký. Se zpracováním je to trochu horší. Celou dobu mě příšerně srala hudba, která by lépe zafungovala v nějakém dobrodružném dětském seriálu. Přestože herecké výkony nebyly špatné, nebyly dobře sladěné – zatímco Irons divadelně (ale virtuózně) přehrává, Ullmann se minimalisticky tváří jako skoro v každé své severské klasice a dítě prostě hraje jako dítě. Režie jakoby se neuměla rozhodnout, zda adaptovat pro současné publikum, nebo zůstat věrná patině předlohy. Z řady dalších důvodů se nedařilo navodit úroveň intimity, kterou jsem od dramatu nejspíš naivně čekal. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Ibsen je jeden z dramatiků kterého velmi obdivuji. Divoká Kachna je velmi dobrá hra, svým způsobem velmi kontroverzní, a dost rozporuplná. Irons i Ullman byli naprosto obdivuhodní, a pro mě naprosto naplnili očekávání. I to děvčátko bylo velmi přesvědčivé, a dobově i prostředím se velmi hodilo. Ibsen často ve svých hrách nahlížel na temnou stranu zdánlivě dokonalého a šťastného manželství. Zde ovšem také bojuje s velmi častou otázkou každého věku, raději krutou pravdu, nebo krásnou lež? Každý se musí podle svého svědomí zamyslet jak by se na místech účinkujících postav zachoval. Kontroverzní je to právě v tom, ne že je tam plno sexu, nahoty a nechutností, jak je dnešní společností nazváno kontroverzní drama, ale právě ukázkou skutečného charakteru lidí. Je to ukázka pravdy před kterou zavíráme oči. On byl také vždy zastáncem ženského práva, což je velmi zajímavé, a přes to, že většina žen si myslím že v moderní době dosáhly maximální rovnoprávnosti s muži, myslím že při některých ukázkách by se Ibsen otáčel v hrobě. Vezměte si kupříkladu takovou soutěž Miss, tam se ženy prodávají jak dobře krmený dobytek, hlavně že zároveň si myslí, že jsou stejné jak muži hlavně tím, že se mohou stát vojákem nebo tím, že jsou ještě sprosčí a vulgárnější než muži. Ale to jsem dost odbočila. Nižší hodnocení jsem dala, ne snad protože by se mi to nelíbilo, ale myslím že by si zasloužil ještě něco lepšího, hlavně po té filmařské stránce. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 25.3.1989 (R: ČST 2 - slovenský okruh = 8.7.1989), réžia českého znenia (ČST Praha) = BLANKA NOVÁKOVÁ+ČESKÁ DVD PREMIÉRA: NORTH VIDEO = 31.5.2010, na DVD je bohužiaľ nový dabing - Žiaden komentár ? To nikto nepozná IBSENovskú klasiku ? (16.5.2009) ()

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Sydney (Austrálie). (BMW12)

Reklama

Reklama