foto

Jeremy Irons

  • nar. 19.9.1948 (67 let)
    Cowes, Ostrov Wight, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Oblíbený britský herec Jeremy Irons je znám rolemi starších milenců, záporáků nebo i velikých románových hrdinů. Nikdy se ho nepodařilo zaškatulkovat a sám velice rád přeskakuje z plně komerčních filmů, do absolutně nezávilsých.

Nenarodil se nikde jinde, než na malém deštivém ostrůvku Isle of Wight, který leží kousíček od pobřeží Anglie. Bylo to na počátku ještě deštivějšího podzimu, tři roky po válce. Bristol Old Vic, kde si mladý Jeremy vyzkoušel (jak jinak) shakespearovská dramata, mu dala dobrý základ. V roce 1972 se přestěhoval do Londýna, hledal jednu práci za druhou, aby se dostal k vysněným divadelním prknům, která poctil postavou Jana Baptisty v muzikálu Godspell.

Na plátně debutoval filmem o ruském baletním umělci NIJINSKY, pokračoval úspěšným dramatem FRANCOUZOVA MILENKA, SWANNOVOU LÁSKOU či rolí ve známém historickém filmu s Robertem DeNirem MISE, která mu vynesla první nominaci na Zlatý Globus. V budoucnu velice rád spolupracoval s podivínem Davidem Cronenbergem, s nímž natočil PŘÍLIŠ DOKONALOU PODOBU (dvojrole) a M. BUTTERFLY. V roce 1990 si vysloužil a zasloužil Oscara za roli slizského Clause von Bülowa ve filmu ZVRAT ŠTĚSTĚNY.

A tak se 1,89m vysoký Jeremy Irons dostal přes DŮM DUCHŮ, SMRTONOSNOU PAST 3, LOLITU, BOŽSKOU JULII či KUPCE BENÁTSKÉHO až ke Scottově KRÁLOVSTVÍ NEBESKÉMU, občas zaškobrtnul o nepříliš vydařené DRAČÍ DOUPĚ a MUŽE SE ŽELEZNOU MASKOU a jde dál. Pokračuje v oslňování diváku se stále novými hereckými polohami a zůstává u lidí oblíbeným.

Mezi jeho nejnovější projekty patří vedlejší role Pucciho v Hallströmově snímku CASANOVA či INLAND EMPIRE od filmového klasika Davida Lynche. Snad se bude Irons častěji objevovat na kinoplátně, než na TV obrazovkách, jak tomu často bývá, a oslní nás novým šarmantním charakterním výkonem, kterých má ještě ve své zatemnělé skříňce schovaných mnoho.

Robert "Gary" Vrba

Herecká filmografie

2017 Justice League
Magnificent Death from a Shattered Hand, A
MonuMental
2016 Assassin’s Creed
Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti
La Corrispondenza
Race
2015 High-Rise
The Man Who Knew Infinity
2013 Nádherné bytosti
Noční vlak do Lisabonu
2012 The Words
V kruhu koruny: Jindřich IV. (1. díl) (TV film)
V kruhu koruny: Jindřich IV. (2. díl) (TV film)
2011 Borgiové (TV seriál)
Margin Call
2010 Majestic Plastic Bag, The
2009 Georgia O'Keeffeová (TV film)
Chronoscope, The
Magic 7, The (TV film)
Růžový panter 2
2008 Appaloosa
Barva kouzel (TV film)
2006 Eragon
Inland Empire
The Secret Policeman's Ball (divadelní záznam)
2005 Casanova
Královna Alžběta (TV seriál)
Království nebeské
2004 Božská Julie
Kupec benátský
Mathilde
2002 And Now... Ladies and Gentlemen
Nesmrtelná Callasová
Poslední volání (TV film)
Stroj času
2001 Čtvrtý anděl
2000 Dračí doupě
Ohio Impromptu (TV film)
Zeměpisná délka (TV film)
1999 CTS: Toronto (TV film)
Poseidon's Fury: Escape From the Lost City
V říši víl a skřítků
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1998 Muž se železnou maskou
1997 Brigitte & Friends (TV seriál)
Čínský hlavolam
Lolita
Mirad (TV film)
1996 Svůdná krása
1995 Comic Relief (TV film)
Smrtonosná past 3
1994 Lví král
1993 Dům duchů
M. Butterfly
1992 From Time to Time
Posedlost
Tales from Hollywood (TV film)
Vodní země
1991 Kafka
Žebrácká opera
1990 Zvrat štěstěny
1989 Austrálie
Danny, světový šampión (TV film)
Simpsonovi (TV seriál)
The Dream (TV film)
1988 Neklidná premiéra
Příliš dokonalá podoba
1986 Kate Bush: The Whole Story
Mise
1985 Rabbit Ears: The Steadfast Tin Soldier
1984 Carnival of the Animals (TV film)
Swannova láska
1983 Captain's Doll, The (TV film)
Divoká kachna
Zrada
1982 Tvrdá fuška
1981 Francouzova milenka
Návrat na Brideshead (TV seriál)
1980 Nižinský
1979 Voysey Inheritance, The (TV film)
1978 Langrishe Go Down (TV film)
1977 Love for Lydia (TV seriál)
1975 Liberty Tree, The (TV film)
1974 Notorious Woman (TV seriál)
The Pallisers (TV seriál)
1971 Play Away (TV seriál)

Dokumentární

2018 Broadway: The Next Generation
2016 Broadway: Beyond the Golden Age
2013 Muse of Fire
Seeds of Sovereignty
2012 Odpadky
2011 Poslední lvi
Prohibition (TV seriál)
Seeds of Freedom
2010 Les vagabonds des cendres (TV film) - vyp.
Naissance d'une ile (TV film) - vyp.
Trappeurs de volcans (TV film) - vyp.
2009 Moc bezmocných
2008 Ráj na konci světa (TV film)
2006 Očima levharta
Path to Redemption, The
Relentless Enemies
TV's 50 Greatest Stars (TV film)
2005 Creating An Adventure
Gelibolu - vyp.
'Kingdom of Heaven': Interactive Production Grid
Predators at War (TV film)
RSC Meets USA: Working Shakespeare
2004 Kdo myslíš, že jsi? (TV seriál)
V záři reflektorů (TV seriál)
2003 Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There
Freedom: A History of Us (TV seriál)
Hititler
Hittites
Check the Gate: Putting Beckett on Film
2001 Historie vs. Hollywood (TV seriál)
Making of 'Dungeons and Dragons', The
2000 Beatles Revolution, The (TV film)
Night of a Thousand Shows (TV film)
1999 The Directors (TV seriál)
1997 On the Set of Lolita
1996 Great War and the Shaping of the 20th Century, The (TV seriál)
1995 Ennio Morricone (TV film)
1994 Lion King: A Musical Journey with Elton John, The (TV film)
Making of 'The Lion King', The (TV film)
Russia's Last Tsar (TV film)
1992 Earth and the American Dream - vyp.
1990 Civil War, The (TV seriál)
1985 Statue of Liberty, The

TV pořady

2014 The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)
20th Annual Screen Actors Guild Awards, The (TV pořad)
2013 Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
2011 Eco-Hollywood (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2009 C à vous (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
Jeremy Vine Meets... (TV pořad)
2003 Americký chopper (TV pořad)
Comic Relief 2003: The Big Hair Do (TV pořad)
2002 Billy Connolly: A BAFTA Tribute (TV pořad)
2001 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1999 Fox Studios Australia: The Grand Opening (TV pořad)
1997 Metropolis (TV pořad)
1996 Sunday Show, The (TV pořad)
Thé ou café (TV pořad)
1994 All-Star 25th Birthday: Stars and Street Forever! (TV pořad)
Brisant (TV pořad)
The 66th Annual Academy Awards (TV pořad)
1990 Tonight Live with Steve Vizard (TV pořad)
1988 Sesame Street, Special (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1982 The 34th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Paul McCartney: Queenie Eye (hudební videoklip)

Režijní filmografie

1997 Mirad (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(633)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace