Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Shortbus sleduje osudy několika obyvatel New Yorku, kteří se potýkají se svými sexuálními a milostnými vztahy v undergroundovém klubu Shortbus, otevřeném pro lidi všech sexuálních orientací. Film ukazuje možné způsoby, jak najít odpovědi na stále se vracející otázky: jak milovat a být milován. Jak být šťastný... (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (253)

genetique 

všechny recenze uživatele

Dlho som rozmýšľal, či do môjho hodnotenia zapojiť aj subjektívne rozporuplné pocity, ktoré som mal z absolútnej sexuálnej otvorenosti, pretože bez nej by zostal film vlastne asi úplne nepovšimnutý. Aj keď rozoberá témy, ktoré sú pre iné filmy stále tabu. Tento odvážny prístup sa však cení, pokiaľ niekomu nie sú proti srsti aj detailnejšie zábery na partnerské súžitie a zostane filmu a jeho témam rovnako otvorený ako ja. A uvedomujem si, že takýto film už asi znova tak skoro neuvidím, takže aj preto tá pomerná spokojnosť. 75%. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Shortbus s jeho (homo i hetero) souložemi, sebeukájením a (ne)dosaženými orgasmy lze snadno odstřelit jako sexuálně explicitní nechutnost, kdyby ovšem za tím vším nevyčuhovala spíše zpráva o neschopnosti komunikovat, nefungujících vztazích a citové vyprahlosti. Zde často zmiňovanou Chuť melounů (aka Umíněné mraky) stavím pro její mučivou pomalost a bizarní muzikálové vložky ještě o stupínek výš…ačkoli vypointování motivu s vibračním vajíčkem na dálkové ovládání je vskutku nezapomenutelné. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdyby se Shortbus natočil před dvaceti lety, napsal bych, že je to sice špatný film, nicméně když nic jiného, snaží se posouvat hranice možného a odstraňovat tabu. Píše se ale 21. století, v kinematografii jsme si už dávno zvykli prakticky na cokoliv, takže se můžu věnovat obsahu filmu, který je bohužel zoufale plytký. Není to ani generační výpověď (aspoň myslím a doufám) ani drama ani komedie a třebaže se v Shortbuse souloží na všechny způsoby a erotické pomůcky se hromadí tak, že hrozí vypadnout z plátna nebo televizní obrazovky, nepřijde mi kupodivu ani erotický. Může snad sloužit jako určitá sexuální instruktáž pro panice a ty, kteří ví příliš málo o lidské biologii, ale erotická atmosféra se zkrátka a dobře vytváří jinak. Takové Tiché dny v Clichy si nehrály na žádné velké umění, ale zobrazily bohémskou společnost své doby, a to vcelku pikantním způsobem. Shortbus je v tomhle ohledu naprosto sterilní. Nenašel jsem jedinou postavu, které bych mohl fandit, bát se o ni nebo ji nesnášet. A nejsou to pohříchu ani uvěřitelné postavy a uvěřitelné situace. To jediné, čím jsou postavy Shortbusu zajímavé, je obrovská dávka nezralosti, a to nejen v intimním životě. Jenže i tenhle fakt vyplývá z filmu hodně mimoděk a nebyl myslím cílem režiséra. Nevěřím na řadu sexuálních pověr, kterými trpí hrdinové snímku nebo jeho tvůrci. Shortbus je film buď pro sexuální začátečníky nebo pro ty, kdo se snaží najít ve všem nějaké poselství a při dostatečně velké snaze se jim to také daří. Stejně jako se někomu povede najít černou kočku a černém pokoji, i když tam vůbec není. Celkový dojem: 25 %. Filmu přímo zoufale schází nějaký konflikt a katarze, výsledkem je nefunkční softporno...Tam, kde chybí solidní scénář, je exhibicionismus na houby... ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

„ ‚Uzel v sukni‘ rozkoš hledá, vlezla do Shortbusu, běda. Kdyby Omnibusem jela, desetkrát už by „to“ měla!" Věř, kdo chceš :-). LGBT v EPKP, Encyklopedickém Péčku s Kulervoucím Příběhem? Chápu, hluboké artové myšlenky vyžadují hluboké zásuny a šikovný scenárista se neobejde bez šikovné sebefelace, včetně sebeochutnávky. Já, starý hippísák, staré prase i starý liberál, v zásadě nemám nic proti. Nicméně, jak říkávaly už naše babičky: VŠEHO S MÍROU! Mraky zpocených lidiček, s jasnými instrukcemi od režiséra: Přej a bude ti přáno, dej a bude ti dáno, kuř a bude ti kouřeno... to vše v desítkách detailních záběrů in natura? Opravdu zbytečně přetažená struna. Ochotné komparsistky, s bobrem i bez a naši komparsisti, s tvrdým či jen s žížalou, zodpovědně zasouvali, vysouvali či aspoň snaživě kvedlali. Ve výsledku se na velké hromadě po sobě váleli jak housky na krámě, až náš příběh natolik zalehli, že ho, už tak chudáčka chcípáčka, úplně udusili. Tři hvězdy nakonec jo, ale jsou jen a jen pro naši MUDr. Uzel v sukni, preorgasmickou sexuální terapeutku Sofii, z velice tradiční čínsko - kanadské rodiny (nikoli japonské, info pro uživa-tele Djkoma). Nakonec zjistila, že orgasmus není žádná Lochneska, opravdu existuje a dokonce se dá i ulovit! Čímž vyrazila pojistky v celém městě, i u nás v činžáku. Zavládla tma, nešla televize, takže... začaly vrzat postele a všechno dobře dopadlo. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Hodně lidí si asi neuvědomuje, že tohle není film o sexu, ale o sexualitě. Pokud někdo není schopen kvůli vizuální stránce hodnotit to, co se nám snažil režisér sdělit, tak se na Shortbus snad ani neměl dívat. Možná ale komentující patří do početné skupiny individuí, lačnících po erotických scénách a šokovaných pojetím filmu, který nepochopili. Fakt jsem se smál, když si ode mě jeden puberťák půjčil Chuť melounů. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (2)

  • Během konkurzu museli všichni zúčastnění předložit 10minutové video sebe sama popisující významnou sexuální zkušenost. Režisér takto obdržel cca 500 nahrávek. (Proroček)
  • Scény skupinového sexu se účastnil i sám režisér John Cameron Mitchell, kterého je možné na okamžik zahlédnout, jak orálně uspokojuje jednu z žen. Přestože sám Mitchell je homosexuál, v rozhovoru se vyjádřil, že ho to ono uspokojování ženy docela bavilo. (Mo.)

Související novinky

Prachy dělaj člověka

Prachy dělaj člověka

12.01.2007

Charlie Kaufman, slavný a Oscarem oceněný scénárista Věčného svitu neposkvrněné mysli, se rozhodnul režírovat svůj první film. To není žádná novinka, o filmu s prapodivným názvem SYNEKDOCHA se mluví… (více)

Reklama

Reklama