Reklama

Reklama

Poutníci a kouzelníci

(festivalový název)
  • Austrálie Travellers and Magicians

Obsahy(1)

Film, odehrávající se v nádherné přírodě himálajského království Bhútán, je příběhem mladého státního úředníka Dondupa, který byl umístěn v odlehlé horské vesnici. Místo aby si vážil svého postavení, je Dondup nespokojený. Je přesvědčen, že když odejde z Bhútánu do západního světa, splní se mu všechna jeho přání. Konečně se mu naskytne příležitost, musí si však pospíšit. Dondup se rozhodne nic nepromeškat: zalže nadřízenému, tajně si sbalí věci a rychle utíká z vesnice. Nestihne však autobus a ke svému zděšení se octne na cestě se dvěma dalšími poutníky, kteří cestují stejným směrem, s buddhistickým mnichem a prostým prodavačem jablek. Aby si zkrátili dlouhé čekání, začne mnich vyprávět příběh o Tashim, líném žákovi magie, jenž také sní o vzdálených místech, kde je tráva zelenější. Buddhistické road-movie ze současného Bhútánu, které natočil opravdový buddhistický lama (režisér známého filmu Pohár), kombinuje okouzlujícím a nezapomenutelným způsobem starou legendu a humorný pohled na současný svět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Wolodja 

všechny recenze uživatele

Reziser tohoto filmu v jednom rozhovoru uvedl, ze chtel ukazat Bhutan ve stavu, nez zde budou vystaveny ruzne McDonaldy a podebne svatostnaky komerce vsehomira. Pred projekci filmu take prohlasil, ze film je vlastne celkem nudny, a ze nam preje prijemne usinani. Film nudny neni, celkem prijemne plyne a muj dojem z nej je veskrze kladny. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Poutníci a kouzelníci jsou můj druhý bhútanský film a opět od režiséra Khyentse Norbu. Tentokrát jsem byl nejvíc okouzlen z exteriérů, protože himalájská příroda je tak krásná, až se tají dech a modlím se, ať se nesplní slova pana režiséra o stavbě McDonaldů a dalších civilizačních sraček v tak nádherné krajině. Příběh má dvě dějové linky a ta minoritnější má nádherné obrazové kompozice, ale divácky mě příliš nesedla. Mě by se prostě líbilo, kdyby to celý bylo zaměřeno na Dondupa a vliv okolí a jeho spolupoutníků na jeho myšlení a rozhodnutí. Respektuju právo tvůrce vyprávět příběh podle svého, ale má verze by se mně líbila víc ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Mladý energický Tibeťan sa rozhodne odísť z malej nepálskej dediny do jeho krajiny snov - Ameriky. Po ceste však stretne zopár domorodcov a hlavne pekné dievča... Príbeh na päťminútovú poviedku, rozsypaný do dvojhodinového filmu. Film nie je rozťahaný a pomalý zámerne, pretože by chcel "hypnotizovať". Pre absenciu dramatického oblúku je čistočíro nudný, iba s minimom svetlých okamihov, roztomilo spájajúcich tibetskú kultúru so západnou. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Trochu roadmovie, trochu pěší putování s pár lidičkama, kde každý má nějaký vytčený cíl. A nebo také příběh lásky vyprávěný za doprovodu velmi zvláštního hudebního nástroje v příběhu Dondupa a jeho cestou za vidinou velkých peněz. A proč ne chvilka pro meditaci nad žebříčkem hodnot v našich životech? Každý si může vybrat kousek pro sebe a k tomu čarokrásnou přírodu, kam se málokdo z nás dostane. Tak trochu pocitová záležitost, na kterou musíte být správně a možná i cestovatelsky naladěni. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Sice to poselství je místy podávané poměrně jednostranně a zkresleně, navíc je postavené na banálně vymyšlených postavách (ačkoli možná v Bhútánu takhle skutečně uvažují?) a taky ta pomalá atmosféra v tom ne vždy funguje, ale jinak to vůbec není špatné. Sedla mi poetika tohoto filmu, sedlo mi taky to, že je to walk movie, hodně se mi líbila bhútánská příroda, ten námět mi taktéž dost sedl a na rozdíl od Poháru (který je od stejného režiséra) z toho mám i nějaké silnější dojmy. A líbil se mi i ten závěr, který sice příběh vůbec neuzavírá, ale téma toho filmu ano. Takže nakonec celkem spokojenost a nejspíš si to někdy znova zopakuji. Slabé 4* ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • První celovečerní film natočený v Bhůtánu. Předchozí film stejného režiséra (1999) se totiž celý natáčel v Indii. (Raztubyl)
  • Dondup (Tsewang Dandup) přebírá svůj první měsíční plat a stěžuje si, že tolik jeho americký přítel vydělá za půl dne. Nelze přesně určit, kolik Dondup obdržel, nicméně jeho nadřízený pokládá na hromádku bankovky v nominální hodnotě 50 BTN, což bylo v roce vzniku filmu zhruba jedno euro. (ČSFD)

Reklama

Reklama