Reklama

Reklama

Východ z továrny

(festivalový název)
  • Francie La Sortie de l'usine Lumière (více)
Krátkometrážní / Dokumentární
Francie, 1895, 1 min

Obsahy(1)

Jeden z prvních filmů bratří Lumiérů. Byla to právě továrna jejich otce, kde natáčeli. Je to krátkometrážní jednominutový snímek odchodu dělníků z fabriky. Vše v dobových kostýmech, procházejí muži i ženy. Na konci vrátný zavře za továrnou i filmem vrata. (RadimFišer)

Recenze (59)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další rarita stará už 123 let. Jde vidět, že doba i kvalita filmařské aparatury sice už zdárně pokročila, ale ten pocit radosti, když konečně valíte z „roboty“ domů je pořád stejný a neměnný. Jako bych viděl sám sebe, kterak zdrhám po dvanáctce domů, akorát že oni valili makat ještě domů a já zahnat žízeň do hospody. Jinak popravdě tohle se ani ve skutečnosti moc hodnotit nedá… ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Co ten pes tam? :D Ne musíte uznat, že tohle už bylo něco. Ženy jdou pěšky z továrny, muži na kole.. prošli/projeli tam jen tři... a pak další na voze s koňmi, no dobře dva jsem tam zahlédla jít pěšky, aby se neřeklo no. Parádní první film bratří Lumiérů má alespoň dokumentární charakter a od roku 1895 už si ty snímky dovolím hodnotit... dřívější ale opravdu nejdou, protože kromě historické hodnoty a toho, co způsobily, tak skutečnými filmy ještě nejsou. Zde: http://www.youtube.com/watch?v=nsVsFfEgWzM ()

Reklama

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Zkouška kamery...kamera funguje! No ty vole, to je vážně nápad za všechny prachy. Na tomhle 38 vteřinovém nesmyslu můžeme maximálně ocenit to, že se vůbec zachoval a neskončil založen někde mezi starými krámy, kde dle mého nejúpřímnějšího úsudku je zcela nepochybně jeho jediné vhodné místo. Jedno z prvních videí, které si trouflo honosit se označením film. Všechna čest. Jsem umělecky a esteticky omámen! ()

pytlik...

všechny recenze uživatele

Jo jo, to se to filmuje, když má otecko továrnu. Většina z nás by mohla natočit tak maximálně východ ze staré škodovky či golfa, a to by nemělo takový šmrnc, co si budeme nalhávat. Začátek snímku (tj. cca prvních deset vteřin) má i uměleckou hodnotu, ty davy lidí proudící různými směry mi připomněly nástupy na spartakiádách nebo výkony baletní skupiny Křeč v Pražské 5ce. Překvapilo mě, že navzdory tvrzení ekonomů měly bílé límečky (a široké klobouky) v 19. stol. evidentně v továrnách jasnou převahu nad dělníky. Teda drtivou, neboť montérky jsem tam neviděl ani jedny. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Ak uznávame prvenstvo Lumiérovcov vo výrobe filmu, potom práve tento je ten úplne úplne prvý... i keď možno ťažšie určiť ktorá z viacera verzií... robotníci ešte netušia, že už zakrátko oni aj ich nespočetní potomkovia budú z továrne odchádzať s jedinou túžbou sadnúť si pred potomka tej podivnej okatej krabice, ktorou na nich mieri podivínsky šéf ()

Galerie (2)

Zajímavosti (9)

  • Na existenciu tohto filmu sa krátko po premietaní zabudlo. Znovuobjavený bol v roku 1985 vo francúzskom Lyone, 90 rokov po jeho premietnutí. (Raccoon.city)
  • Pôvodne sa myslelo že krátky film má iba dve verzie. Posledné zistenia priniesli ďalšie dve kópie tejto scény, kde sa všetkým pracovníkom nepodarilo včas opustiť továreň. Vo všetkých štyroch sa objavuje veľký pes. Jedna verzia zo štyroch sa počas druhej svetovej vojne stratila a dodnes sa nepodarilo vypátrať, či bola zničená, alebo ukradnutá. (Raccoon.city)
  • Celý názov filmu je La sortie des usines Lumière à Lyon, nakoľko bol natáčaný v Lyone pred továrňou na výrobu fotodosiek a papierov v svojej dobe najväčšej v Európe, ktorá patrila rodine Lumière. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama