Reklama

Reklama

Východ z továrny

(festivalový název)
  • Francie La Sortie de l'usine Lumière (více)
Krátkometrážní / Dokumentární
Francie, 1895, 1 min

Obsahy(1)

Jeden z prvních filmů bratří Lumiérů. Byla to právě továrna jejich otce, kde natáčeli. Je to krátkometrážní jednominutový snímek odchodu dělníků z fabriky. Vše v dobových kostýmech, procházejí muži i ženy. Na konci vrátný zavře za továrnou i filmem vrata. (RadimFišer)

Recenze (59)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Co ten pes tam? :D Ne musíte uznat, že tohle už bylo něco. Ženy jdou pěšky z továrny, muži na kole.. prošli/projeli tam jen tři... a pak další na voze s koňmi, no dobře dva jsem tam zahlédla jít pěšky, aby se neřeklo no. Parádní první film bratří Lumiérů má alespoň dokumentární charakter a od roku 1895 už si ty snímky dovolím hodnotit... dřívější ale opravdu nejdou, protože kromě historické hodnoty a toho, co způsobily, tak skutečnými filmy ještě nejsou. Zde: http://www.youtube.com/watch?v=nsVsFfEgWzM ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Jsou tři filmy, které ze zásady definovaly kinematografii: Roundhay Garden Scene z roku 1888, první celuloidový snímek, Lumièrovic Východ z továrny, první film promítaný na plátno, a Mélièsova Cesta na Měsíc (1902), jeden z prvních snímků vyprávějících příběh a používajících praktické efekty. Vše, co se natočilo v následujících 111 letech, je už jen nástavba. (878.) ()

Reklama

pytlik...

všechny recenze uživatele

Jo jo, to se to filmuje, když má otecko továrnu. Většina z nás by mohla natočit tak maximálně východ ze staré škodovky či golfa, a to by nemělo takový šmrnc, co si budeme nalhávat. Začátek snímku (tj. cca prvních deset vteřin) má i uměleckou hodnotu, ty davy lidí proudící různými směry mi připomněly nástupy na spartakiádách nebo výkony baletní skupiny Křeč v Pražské 5ce. Překvapilo mě, že navzdory tvrzení ekonomů měly bílé límečky (a široké klobouky) v 19. stol. evidentně v továrnách jasnou převahu nad dělníky. Teda drtivou, neboť montérky jsem tam neviděl ani jedny. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Zkouška kamery...kamera funguje! No ty vole, to je vážně nápad za všechny prachy. Na tomhle 38 vteřinovém nesmyslu můžeme maximálně ocenit to, že se vůbec zachoval a neskončil založen někde mezi starými krámy, kde dle mého nejúpřímnějšího úsudku je zcela nepochybně jeho jediné vhodné místo. Jedno z prvních videí, které si trouflo honosit se označením film. Všechna čest. Jsem umělecky a esteticky omámen! ()

Galerie (2)

Zajímavosti (9)

  • Na existenciu tohto filmu sa krátko po premietaní zabudlo. Znovuobjavený bol v roku 1985 vo francúzskom Lyone, 90 rokov po jeho premietnutí. (Raccoon.city)
  • Vzhledem ke skutečnosti, že bratři Lumiérovi byli při natáčení limitováni délkou filmového pásu, existuje snímek ve dvou verzích. V první není natočen celý odchod z továrny, díky čemuž vznikla posléze verze druhá, kde byl zaznamenán celý odchod. V druhé verzi se také poněkud změnilo postavení kamery. (SeanBean)
  • V krátkom snímku pri bráne stojí matka bratov Lumiérovcov. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama