Reklama

Reklama

Kenpú denki Berserk

(seriál)
  • Japonsko 剣風伝奇ベルセルク (více)
Japonsko, (1997–1998), 9 h 10 min (Minutáž: 22 min)

VOD (1)

Epizody(25)

Obsahy(1)

Zdevastovaným královstvím Midland prochází záhadný Černý válečník a bojuje s démony. Místo useknuté ruky protéza s opakovací kuší, v druhé ruce masivní meč velikosti dospělého muže. Po boji během odpočinku v lese vzpomíná na doby, kdy jeho jméno bylo Guts. Na doby války Midlandu proti říši Chuder, na své tažení s Midlandskou kumpanií Jestřába, žoldáckou bandou vedenou charismatickým albínem Griffithem, Bílým jestřábem. Griffith věří, že jeho osudem je stát se králem a tomuto osudu zasvětil život svůj i celé kumpanie, která ho oddaně následuje. Sledujme tedy s Gutsem jeho heroickou pouť za snem.

Anime seriál plný krve, války, intrik a bojů - středověká rytířská dark fantasy. Navíc dle mínění fanoušků seriál velice zdařilý, držící čestné 49. místo v databázi AnimeNewsNetwork (2.3.2007), a to i přes fakt extrémně častého využívání statické animace a dalších finančně nenáročných animátorských technik. (Subjektiv)

(více)

Recenze (147)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Večne naštvaný Guts a ambiciózny Griffith charakterovo bavia, no nie všetky súboje majú top dynamiku, niekedy tvorcovia len zvoľnia a ponúknu inteligentný príbeh, inokedy ale ide o jedny z najlepších fight anime scén ever. Čo sa týka vojnovej taktiky, je to tiež poučné. Ale Kenpú denki Berserk nie je len o akcii. Je aj o vysvetlení základnej manažérskej poučky - o plnení snov svojich a plnení snov niekoho iného. Jednoducho má všetko, čo by malo nejaké dielo mať, pútavé umelecké obrazy, silné postavy (Guts, Griffith, Casca), inteligentný príbeh, aj ponaučenie prostredníctvom analyzovania prežitého. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Famózní seriál!!!! V anime nejsem zatím nijak zběhlý, ale tohle mi hodně sedlo. Po Elfen Lied, Claymore a Hellsingu další parádní manga. Hlavní postavy skvěle vypracované. Příběh, byť jen jeho jistá část, dokonale vymyšlený a parádně vykreslený. Styl seriálu je ohromující. Je vidět omezení v rozpočtu, ale seriálu to spíše přidává. Hlavní tah bych viděl v těch stop-obrazech. Ty nemají chybu a je to první kus, ve kterém jsem to kdy viděl, zatím i jediný. Hudba hodně dobře volena a přidává na síle okamžiku. Během dvou dílů jsem s dějem totálně splynul a už se jen bál posledních dílů. A přitom nešlo nekoukat. Obrovský zážitek. A jak se seriál vyvíjel, přišlo brutální epické finále. To byly dva poslední díly, které jsem dal snad na jeden nádech. Obrovská síla!!! U mě těžké nadšení! ()

Reklama

t_gon 

všechny recenze uživatele

Midland a Chuder jsou dvě nejmocnější království jedné fiktivní středověké země mezi nimiž vypukla stoletá válka. Na každé straně bojují spousty menších armád a žoldnéřských skupin a žádná strana nemá blízko k vítězství či dokonce k samotnému ukončení války. Osudový zvrat nastává ve chvíli, kdy se na stranu Midlandu přidává žoldnéřská skupina “kumpanie Jestřábů“ vedena mocným Griffithem. Mladý vůdce bez jakékoliv minulosti vede svou malou skupinku za svým velkým snem – Vlastní království! Cestu jim však zkříží neohrožený mladý válečník Guts, jež vládne obrovským mečem a silou mnoha mužů. Po konfliktu mezi Gutsem a Griffithem se kumpanie rozrůstá a pokračuje vstříc svému osudu… Vynikající skloubení rytířských a středověkých prvků s lehkým žánrem fantasy a okultismu je výsledek přepracování mangy předlohy do této podoby. Samotný seriál nemapuje veškerá dobrodružství všech postav, je však natolik komplexní, aby si všichni fanoušci anime žánru přišli na své… Pro mě jednoznačně nejsilnější fantasy zážitek v rámci anime žánru od shlédnutí seriálu Rekord of Lodoss War… ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Občas se objeví seriál u kterého se mě stane, že se po prvním díle od něj nemůžu odtrhnout. Pustím si druhý, třetí, šestý díl a příběh, postavy mě stále ženou kupředu, tak nějak to bylo s Berserkem. Celá 630min stopáž za dva dny padla jak nic, přitom jsem ještě stíhal sledovat Stand alone komplex. Takže co říci o Berserku? Výborna anime režba, největším tahákem pro mě bylo ze začátku prostředí. Akční-středověká-fantasy, přesně můj šálek čaje. Posléze, jak jsem se seriálem seznamoval k tomu přibyly postavy, příběh a vývoj těchto dvou veličin. Setkal jsem se opravdu s nestukečným drivem, který mě hnal kupředu díl za dílem. Doslova jsem dychlil a chtěl vidět, jak hlavní trojlístek Guts, Griffith a Casca dopadnou. Jestli se to opravdu Griffithovi podaří. A ten konec byl jedním z těch větších WTF konců se kterýma jsem se prozatím setkal. Tento seriál můžu fandům anime jen doporučit. Nebo spíše, je to povinnost ho vidět:) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Berserk pro mě představuje jeden z vrcholných zážitků, které mi anime seriály kdy poskytly. Začnu ale tím, co se dá vytknout. V žádném anime, co jsem viděl, není tak často používána statická animace jako zde. Statickou animaci doplňují další animátorské triky na snížení finančních nákladů. Naštěstí dokázal Berserk od této vady odpoutat mou pozornost svým příběhem a psychologií postav, která je na fantasy výjimečně hluboce propracovaná. I když je otázka, nakolik je to chyba. Na obrazovce je sice třebas nehybný obrázek jezdců, k tomu zní rázná hudba a dusot koňských kopyt a když se člověk dívá dobře, tak je zcela pohlcen úžasnou "akčností" toho nehybného obrázku. Když už jsem zmínil hudbu, tak ta se i přes svou "nestředověkost" dobře hodí. Skladeb je jen pár, ale seriál si s nimi vystačí. Mnozí také vyčítají Berserkovi neuzavřenost děje. To je ovšem pravda jen napůl a vzhledem k tomu, že dodnes není dokočena manga, která je předlohou (zatím 32 svazků) zvolili tvůrci pro zakončení seriálu IMHO nejvhodnější okamžik. Seriál lze doporučit všem, kteří milují fantasy, obzvláště jeho temnou variantu, krev a obří meče. Naopak se nehodí pro očekavatele vizuálních orgií, příběhů, ze kterých prýští pozitivní energie a ty, kteří se nesmíří s tím, že jsou hlavní hrdinové poněkud fyzicky nadlidští. Zpočátku se seriál věnuje hlavně bojům a soubojům, ale postupně se objeví i intrikaření a postavy navíc začnou více o světě i o sobě přemýšlet. Ještě malá poznámka ke kresbě - je sice jednoduchá, ale myslím, že výborně zachycuje nálady postav a - SPOILER - ten kdo viděl výraz Griffithovy tváře "tohle se přece nemohlo stát, jak je to možné, co mám teď dělat?!" po onom souboji s Gutsem, který prohraje, mi jistě rád dá zapravdu. Manga - Konečně jsem se pustil do čtení mangy a tak můžu spáchat nějaké srovnání. Manga je proti anime snad ještě o něco temnější, brutálnější a krutější. Nepřekvapila mě ani větší naturalističnost v sexuálních a "porcovacích" scénách. Pár událostí proběhlo trochu jinak, některé jsou jinak vypravěčsky řazeny, ale řekl bych, že úpravy, které tvůrci anime udělali, nás o nic podstatného neokradly. Pokud bude chtít někdo točit pokračování, neměl by být problém některé postavy vystupující v manze a ne v anime zařadit do příběhu později. Rozhodně by bylo na co koukat, neboť vzhled Gatse v pozdějších dílech a jeho dokonalá válečná zuřivost dělá ze Schwarzeneggerova ztvárnění Conana nedomrlého kojence a 10 takových Conanů by bylo jak mateřská školka na výletě. No, dobře, to možná ne, ale překonává ho o hodně. Každopádně, fandové Berserka, čtěte - dozvíte se, jak je to dál. ()

Galerie (1 005)

Zajímavosti (1)

  • Meč zvaný „Drakobijec“, kterým se ohání Černý šermíř, je celkově dlouhý 193,7 cm a váží 176,3 kg. (Zdroj: reddit.com) (ČSFD)

Reklama

Reklama