Reklama

Reklama

Uchûjin Tokyo ni arawaru

  • Japonsko 宇宙人東京に現わる (více)

Recenze (4)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Na Zemi se řítí zhoubná žhavá planeta, přiletí UFOni z planety, která obíhá na stejné oběžné dráze jako Země, na opačné straně Slunce. Vypadají ale jako gigantické hvězdice s jedním velkým okem. A to není dobré, lidi na potkání vřeští. Tak si dají práci a přeonačí se na homo sapiens. Hned je japonským vědcům jasné, že jsou to ufoni, a vyposlechnou od nich zvěstování zkázy. Celé Japonsko je na nohou a apeluje na OSN, aby se lidstvo spojilo a něco s tím bylo uděláno... Ale nebohé Japonsko nikdo nebere vážně. Ještěže místní vědec udělá výpočet, díky kterému může být zbudovaná zbraň, proti které je vodíková bomba jen hračka. Ale cizí agenti rejdí, vysmívají se vědci, že oni nejsou Japonci, tak ať se neohání morálkou, a chtějí vzorec pro účely války. Nakonec je nebožák unesen a měsíc připoután na židli (jo). Ale ufoni vědce lokalizují pomocí GPS v prstenu, vzorec narvou do nějakého udělátka a zlou planetu, co mezitím vyvolává záplavy vody v ulicích a potu na čelech, odprásknou.     ... a to jsem tenhle film původně vůbec nechtěl strhat :) Ještě drobnost – doteď jsem považoval závěr Mars attacks (zvířátka vylézající z úkrytu a jásající) za parodii jak prase, ale jde o opajcovaný závěr tohoto díla, hodně přesný, jen Toma Jonese nahrazují radostné dětičky. Pro fanoušky sci-fi braku je to myslím hodně zásadní film. ()

dennykr 

všechny recenze uživatele

Já bych byl teda o něco vstřícnější než zbytek zdejších komentářů. Warning from Space je poměrně chytrý způsob, jakým se studio Daiei mohlo odlišit od těch "klasičtějších" sci-fi konkurence. A to na úrovni přístupu k žánru i Toho [sic!], jak celý snímek vypadá. // Do popředí se dostávají barvy, systematicky se s nimi pracuje při vyprávění a samotné finále je vlastně jedna velká hra s odstíny červené. Výborný způsob, jak ve vědecko-fantastickém filmu poprvé vytěžit Eastmancolor (resp. jeho mutaci Daieicolor). A to o pár měsíců dřív, než do kin vtrhl barevný Rodan od Toha – to si ale spravilo chuť, když vyhrálo širokoúhlý závod s The Mysterians a Tohoscope o rok předehnal Daieiscope. // Mimozemské hvězdy Pairan jsou fantasticky bizarním výsledkem práce avantgardního umělce Tara Okamota a studio je chytře využívalo v propagaci. Všechny důležité plakáty je totiž ukazují jako obrovská monstra shlížející na nebohé lidi. Jenže oni Pairané byli ve výsledku stejně vysocí, jen marketingová snaha napojit se na fenomén kaiju eiga z nich dělala giganty. To je podvrácení očekávání! // Warning from Space také přináší alternativu k tradičně nepřátelským mimozemšťanům. Zaprvé jde poměrně dlouho o chytrou kriminálku, v níž skupina hrdinů pátrá po tajemných létajících talířích a jejich pilotech. Těm jsou – právě lidmi – přisouzeny nepřátelské úmysly, kdežto vyprávění po zhruba čtyřiceti minutách opustí protagonisty a na chvíli zaujme perspektivu mimozemšťanů, aby odhalilo jejich snahu Zemi zachránit. Výborná práce s diváckým očekáváním ve vztahu k žánru! Poměrně funkční a chytře vystavěná lahůdka s bizarnějšími mimozemšťany než třeba Xiliané. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Zelvopyr to tu shrnul poměrně podrobně a výstižně a za sebe nemám už moc co dodat. Snad jen že původní podoba mimozemšťanů - herci narvaní v hadrových kostýmech pěticípé hvězdy, toť vše - mě po prvotním šoku, že tohle tvůrci mysleli vážně, dost pobavil. A o sladkém romantickém závěru se znovuvylézajícími zvířátky a probouzející se přírodě za zpěvu nějakého dětského sboru ani nemluvím, ten mě bude strašit ještě dlouho ve snu. Jinak je to opravdu podivnost, ale zvláštní, jiná, prostě masochisticky sebemrskačská - inu, japonská. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Prívlastok ´´tokusatsu´´ ( žánrová japonská odnož filmu využívajúceho veľké množstvo špeciálnych efektov ) si snímok zaslúži len z časti, pretože tých ,,disaster,, sekvencií tam nieje príliš veľa a na tých trikoch si aj tak veľmi nezakladá. Na tomto námete ( neznáme vesmírne teleso ohrozujúce Zem ) sa Japonci vybláznili až v roku 1962 pri filme GORATH. Tohto jeho staršieho a skromnejšieho bračeka beriem, ako akéhosi nerozhodného príbuzného. ()

Reklama

Reklama