Reklama

Reklama

Den vládců

  • Bulharsko Denyat na vladetelite (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Historický obraz Bulharska za vlády chána Kruma ( 803 - 814 ) a jeho syna Omurtaga. (oficiální text distributora)

Recenze (3)

honz 

všechny recenze uživatele

Fascinující historická freska nás zavádí na počátek devátého století, kdy se z původně kočovných kmenů Bulharů konstituuje státní útvar v sousedství mocné byzantské říše. Chán Krum (802 - 814) sousednímu císařství úspěšně odolává: roku 811 zasadil drtivou porážku byzantské armádě vedené císařem Nikéforem I.; ten na bojišti padl a Krum si z jeho lebky zasazené do stříbra nechal zhotovit slavnostní pohár. Nicméně i samotný chán, věrný tradičnímu božstvu Tangra, si s nelibostí uvědomuje nevyhnutelné: i jeho lid v tomto teritoriu čeká postupná christianizace, nadto i jeho syn a nástupce Omurtag (dle některých pramenů Omorlag) skrze manželku křesťanského vyznání opouští víru předků. Film strhujícím způsobem zobrazuje "přerod" bulharského chanátu v křesťanský stát; v následujících staletích jeden z politicky i kulturně nejvlivnějších státních útvarů - v rámci území osídleného Slovany - rodící se raně středověké Evropy. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Dobrý historický film,ale na film"Kozijat rog",ktorý je tiež historický a starší ako tento mu ešte hodne chýba.Ale treba dodať že "Kozijat rog" je najlepší bulharský film vôbec,ktorý sa premietal po celom svete s veľkým úspechom.Tento film ide ale obsahovo oveľa hlbšie ako "Kozijat rog",až do obdobia vlády Khana Kruma.Bulharsko bolo vtedy veľmi silné a väčšie ako je dnes.Po vojenskej stránke išlo vtedy v Európe o tretiu najväčšiu vojenskú sílu.Khan Krum bol aj za úniu spojenia Bulharov a Slovanov,vlastne bol jej iniciátor.Ale keď začne presadzovať zákony proti zlodejom,lupičom,narušiteľom a pod.,tak sa obrátia proti nemu aj vlastný a najbližší ľudia.Poriadok v ríši sa dá zabezpečiť len za veľkú cenu.Hodne bojov,hlavne lúky,oštepy a meče.Jedna sa o dosť dlhý film,mohlo to byť aspoň o pol hodiny kratšie.Ináč nechýba ani zrada,láska,poľovačka na diviaky.A našlo sa aj zopár pekných bulharských žien!!! ()

Reklama

Flaxik 

všechny recenze uživatele

K budování stabilního státu musíte mít kromě koulí i žaludek, protože buď budete hodný, anebo úspěšný vládce. Možná by se dalo i říci, že pokud nebudete dostatečný hajzl, brzy v něm budete. To platilo v politice vždy a v raném středověku dvoj, troj a vlastně mnohonásob. Na rozdíl od moderní změkčilé doby, kdy si neúspěšní politici mohou vybrat, jestli chtějí být v dozorčí radě, nebo raději nějakou tu akcii, na konci prvního tisíciletí bylo na vybranou obvykle mezi šípem a mečem. Kecám, na vybranou nebylo. Kromě vysvětlení, proč tenkrát nebylo nutné řešit státní důchodovou politiku, si divák užije tradičně kvalitního popisu historických reálií a pokud nemá načtenou historii Krumovské dynastie, tak i napínavého děje. Kdybych byl nějaký nemrava, tak řeknu, že i poprsí pěkných bulharských roštěnek. Jako slušňák a mrava tuhle část filmu přetáčím (jednou rukou) a zakrývám si oči (druhou rukou). Čtyři hvězdy pro všechny uctívače Tangry, tu poslední ubírám za místy nechutnou rozvláčnost. ()

Reklama

Reklama