Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teplice v období takzvané normalizace. Kdysi krásné lázeňské město, jemuž se přezdívalo Malá Paříž, je zdevastované, stejně jako celé severozápadní průmyslové pohraničí. Často je zahaluje hustý smog, v němž není vidět ani na dva metry. Jsou také baštou specifického punku a městem výjimečné alternativní kultury. Převážně v Teplicích se odehrává příběh Pavla a Renaty. Chtějí žít svobodně, v souladu se svými ideály. Do jejich životů však soustavně zasahuje represivní komunistický režim, pro který představují „závadovou mládež“. Film vrcholí demonstracemi, které v Teplicích kvůli katastrofálnímu znečištění životního prostředí začaly týden před 17. listopadem 1989 a které se následně proměnily v politické protesty. Listopadová revoluce začala na severu: lidé chtěli dýchat. (Jeden svět)

(více)

Recenze (4)

AnanAss 

všechny recenze uživatele

Milostný dopis o životě za železnou oponou. Dopis o tom, jak bylo všechno v pořádku, nikomu nic nechybělo a mohlo se svobodně dýchat. Alespoň tak to tvrdili zdejší soudruzi a soudružky, kteří po Sametové revoluci ihned bez skrupulí převlékli kabáty. Do té doby si však vybíjeli svou frustraci na těch, kteří se nebáli vzdorovat tomuto pokřivenému systému. Originálně vykreslený příběh dvou lidí, pomocí starých videozáznamů (jako bonus záběry z klubových vystoupení kapel F.P.B., Už jsme doma, Jasná páka nebo Psí Vojáci) a fotek, podpořen sympatickými hlasy vypravěčů a moc krásná dokumentární romance v undergroundových kulisách. Tohle by bylo škoda vynechat, výpovědní hodnota obrovská a ke konci málem i ta slza ukápla. ■ AnanAss‘s Score: 8/10 ■ ()

Crust 

všechny recenze uživatele

Dokument je spíše portrétem dvou mladých lidí, kteří v předrevolučních letech tvořili pár, než že by se v první řadě zabýval zmapováním vzniku a průběhu demonstrací za čistší vzduch v Teplicích v listopadu 1989, což nám film nabídne spíše až v závěru a je jakýmsi vyvrcholením jejich příběhu v touze po svobodě, volnému přístupu k umění a životu bez represí. V tomto ohledu jsem byl tedy trochu zklamán, protože tématicky mě tento počin nalákal právě na události teplických environmentálních demonstrací, které pomohly zrodit sametovou revoluci. Nicméně vizuálně, graficky a příběhově je velice dobře zpracovaný a jde o zatím nejlepší (tedy možná spíše jediné) přiblížení života v Teplicích v 80. letech, kdy kromě vzpomínek hlavního aktéra příběhu nabídne zejména bohatý archiv dobových fotografií, videí, dopisů, úředních listin a jiného obrazového materiálu. ()

Iroquois 

všechny recenze uživatele

Na základě krátkých a při tom výstižných epizod ze života dvou mladých lidí sesumírovaný filmeček o situaci v Československu ve druhé polovině 80. let. Je tam nezávislá scéna - punkáči i trochu máničky, ekologické problémy, láska, VB, vojna, komouši, důchodci, básně a muzika v jednom smysluplném a nakonec i dojemném mixu. Povedlo se. ()

Reklama

Reklama