Reklama

Reklama

Cirkus

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu je bez práce a peněz stále hladový Tulák, kterého právě pronásleduje policie, neboť jej považuje za kapesního zloděje. Při honičce je zahnán do manéže cirkusu. Svými komickými pády i jednáním nešiky probudí v divácích tolik bouřlivého smíchu a nadšení, že se jej ředitel cirkusu rozhodne zaměstnat jako klauna. Později se hodlá stát skutečným umělcem a získat lásku přitažlivé krasojezdkyně… Do příběhu plného humoru i sentimentu přimíchal scenárista, režisér a herec Charlie Chaplin také trochu ze smutné a bolestné reality života chudých lidí, současně ukazuje, jak obtížné je diváky v manéži zaujmout. Vedle obdivuhodné choreografie tento snímek i dnes může zaujmout gagy, klaunskou komikou a mistrovským ztvárněním Tuláka. V roce 1928 Charlie Chaplin za Cirkus získal Oscara, v podobě Zvláštní ceny udělené současně za scénář, herecký výkon a produkci filmu. Film byl původně natočen beze zvuku, také k němu později byla dodána hudba, kterou napsal Charlie Chaplin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (106)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Cirkus je možno najvtipnejší Chaplinov film. Vymyslieť funkčné gagy v cirkuse nie je až tak zložité, ako na príklad pri zlatokopectve na Aljaške. Komická stránka je opäť v rovnováhe so sociálnou a melodramatickou zložkou diela. Opäť si uvedomujeme, že tulák je síce vtipná, až zlomyseľná postava, ale je nesmierne tragická svojou až melancholickou samotou, akoby to bol jej osud. Predpovede cigánky sú v tomto filme brané tiež vážne, takže je táto osudovosť Chaplinovej postavy ešte viac umocnená. Ak je raz osud daný, nič s tým ani pevná vôľa neurobí. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Intimní Chaplinova úvaha o smíchu. Klauni Tulákovi ukazují mnoho století neměnné gagy, ten se směje, ale nesmějí se diváci. Pak je vyzván, aby udělal scénku přesně podle vzoru, jenže Chaplin všechno "zkazí" - ředitel cirkusu zuří a diváci se smějí. Nádherné scény se zvířaty - lev či opice. Neopětovaná láska, která bere, ale na druhé straně obohacuje. Film byl ale přijat špatně a Chaplin se o něm ve své autobiografii ani nezmiňuje - tolik osobní zpovědi a svět zůstal chladný. Díky za něj Charlie. ()

Reklama

tom88 

všechny recenze uživatele

Ďalší úžasný Chaplin a jeho skvelá groteska. Film naozaj dokáže pobaviť aj v tejto dobe, je tu množstvo dobrých gagov a vtipných situácií, ale samozrejme aj menej úsmevných scén. Film funguje aj ako dráma. Dej nie je zložitý, je priamočiari, kvalitný a hlavne nenudí. Scéna v klietke s levom je nezabudnuteľná, podobne aj scéna na lane v cirkuse. Je to slabších 5*, ale predsa. 85% ()

classic 

všechny recenze uživatele

Všetko,čo som videl od Charlieho Chaplina sú 5 hviezdičkové maximálne hodnotenia,a Cirkus je tým,ktorý má ambície baviť,zabávať,excelovať v číslach pána s paličkou,ktorý sa stal nesmrteľný v dokonale stvárnených postavách,ktoré bavia a bavia,mňa nadchýnajú preto,lebo osobnosť,ktorú vytvoril je extrémne výrazná,zapamätania hodná v brilantných štúdiach vzťahov jeho osoby okoliu,kde prichádza sa stávajú nekontrolované,čo nastane po jeho príchode na nové miesto. Dokonalý komik,ktorý svojou chôdzou,kostýmom,knírkom,paličkou a klobúkom je tým človekom,kde si každý povie: Charlie Chaplin... Najzábavnejší cirkus,kde návštevníci sa smejú až plačú od smiechu,a to je hlavná pointa snímku. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Člověk se až diví, co všechno bylo možné, hlavně pokus se bezpečnosti herců týká. Pojišťovny by si teď rvaly asi vlasy, anebo by herce prostě nepojistily. Charlie Chaplin je v tomhle směru opět výtečný a jeho číslo se lvem mě dostalo. Místy jsem se docela bavil, takové to milé pohlazení po duši, které u mě groteska umí vyvolat. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (12)

  • Krásnou akrobatku hraje herečka Merna Kennedy. S Charliem Chaplinem se seznámila prostřednictvím své přítelkyně Lity Grey, která byla od roku 1924 Chaplinovou druhou manželkou. Chaplin poté zhlédl představení muzikálu „All for You“, v němž účinkovala, a její výkon ho zaujal natolik, že jí nabídl jednu z hlavních rolí ve filmu Cirkus. (Fumak)
  • Celý film se natáčel ve studiu Charlieho Chaplina v Hollywoodu. Pouze závěrečné venkovní scény se točily v Glendale v Kalifornii. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama