Reklama

Reklama

Smutná komédia Charlieho Chaplina.
Tulák Charlie sa zamiluje do slepého dievčaťa, ktoré predáva kvety. Vďaka tomu, že náhodou zachránil život opitému milionárovi, získa nejaké peniaze, ktorými chce dievčaťu pomôcť. Padne však na neho podozrenie, že peniaze ukradol... (STV)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Svetlá veľkomesta sú namilší Chaplinov film. Netradičná romantika, ktorá by dnes obtiažnejšie prešla (fyzicky handikepované dievča) od námetu po realizáciu. Niekoľko veľmi vtipných momentov a tradične kritika hierarchie spoločnosti a nastupujúcej finančnej krízy, aj keď bez ostrejších hrán. Humor je ale svojim spôsobom predsa najúčinnejší. V Chaplinovom podaní to pôsobí veľmi nenásilne. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Po seznámení s Keatonem mě ta Chaplinova díla příliš neuspokojují, i zde na mě film plně nezapůsobil - malá kadence gagů, někdy až příliš prvoplánových a nedotažených, natahovaných (pády do řeky), samozřejmě se zde našly i světla místa a především ona romance je tak krásně hořká - tragikomický rozměr Chaplinova díla rozhodně kvituji a jedině díky němu dávám nadprůměrné hodnocení. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Charlie Chaplin opět prokazuje neskutečnou nápaditost, co se do struktury a návaznosti jednotlivých scének týká. Navíc nám dokazuje, že i při komedii jde také o děj, a tak vytvořil celkem zajímavé postavy, tedy samozřejmě kromě té své klasické - Tuláka. Excentrický milionář je výborný a slepá květinářka krásně dojemná. Opět film, který funguje ve všech svých momentech. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Prý opomíjený film Charlese Chaplina. Nevím, ale když se řekne Chaplin, automaticky mi naskočí právě tento film. Konečně jsem měla možnost Světla velkoměsta vidět a musím říct, že se mi moc líbil. Možná to bylo i tím, že jsem v rámci němých filmů viděla poslední dobou samá dramata a opravdu jsem měla chuť na něco lehčího. Každopádně film je dost kvalitní. Ale to, že se v něm objevuje spousta vtipných gagů a některé scénky vás nutí k výbuchu smíchu, neznamená, že ve výsledku je i samotný film nějak výrazně veselý... Chaplin je klasa a těším se na jeho další filmy. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

JAMES - THE ROLLS ROYCE! WE'LL BURN UP THE TOWN!! Perfektní. Film sice obsahuje z pohledu dnešního spoustu klišé, ale tenkrát ty fórky prostě ohraný nebyli a spousta z toho přeci jen i dnes umí překvapit. Naprosto ultimátní scéna byla například ta, kde pan boháč jde do kabinetu s chlastem, ale před tím než ho otevře tak zahodí fotku své ženy a pak vyleje flašku Charliemu do gatí. To prostě nemá chybu. Celý film byl příjemný a chtěl jsem tomu dát 4 hvězdy a čau, ale uplně ta poslední scéna mě natolik dojala, že jsem musel dát plný počet hvězd. Slečna květinářka drží našeho tuláka za ruku a všechno jí to dojde. Hodně to chytá za srdce. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (28)

  • V roce 2008 byl film Americkým filmovým institutem označen za nejlepší romantickou komedii všech dob a v roce 2007 za 11. nejlepší film všech dob vůbec. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama