Reklama

Reklama

K poctě zbraň!


Jankov 1645 (E05)

(epizoda)
Česko, 2024, 26 min

Hrají:

Martina Vrbová (průvodce)

Obsahy(1)

Té válce se říká třicetiletá, ale v roce 1645 se zdálo, že nikdy neskončí. Švédové táhli jižními Čechami, drancovali a ničili. Proti nim se postavil s armádou habsburský generál Götz. Jak to tenkrát skončilo, napoví staré české úsloví – dopadl jako Götz u Jankova, což znamená totéž co obstát jako „sedláci u Chlumce“. Martina se přesto vypravila za místními nadšenci, kteří si nešťastnou bitvu pravidelně připomínají. U Jankova bylo vše autentické, i nepříjemně chladné počasí. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice krvavá bitva: padlých bylo na obou stranách asi 6-8.000. Celkové ztráty: na švédské straně-4.000 mrtvých,raněných+nezvěstných celkem/ze 16.000 - 6.000pěších, 9.000jezdců +dělostřelci a trén. A na císařské: 5.000 padlých a raněných a 4.450 zajatých, včetně císařského vrchního velitele Melchiora Hatzfelda,hraběte z Gleichenu (!!!!!) a všech 26 děl ukořistili Švédové... . Z toho je jasné, že raněných moc nebylo, většinou padlí... . Sám vrchní velitel švédské armády, zkušený dělostřelec a ostřílený válečník L.Torstenson prohlásil, že tahle bitva byla tak tvrdá a krvavá, jakou nikdo po mnoho let nepamatoval... . Důležitým místem bitvy byl např.vrch Skrýšov... .Pořád se tam nacházejí stopy-např. v lese na vrchu Hartmany(další důležité místo bitvy)našli nedávno jezdeckou ostruhu z doby 30-leté války... . Velitelé na švédské straně : vedle Lennarta Torstensona taky Robert Douglas,hrabě ze Skenninge a Mortaigne de Portelles(Francouz ve švédské armádě). Na císařské např.bavorský polní maršál Jan z Werthu. Ten později koupil panství Benátky n/Jizerou, je tam i pochovaný - v kostele Nanebevzetí P.Marie ve Starých Benátkách. //Při předvádění bitvy byla vidět i vlajka s moravskou orlicí. //Poděkování : Jankovští Žoldáci a Císařský regiment . ***5.díl je na webu Č.televize : ČT 2, středa 7.2.2024, 21.25 . ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když došlo na boj muže proti muži, který tedy nebyl nafilmován, vzpomněl jsem si na biologa a pedagoga Vladimíra Komárka, kter na jedné přednášce říkal, že šikana ve školách není něco vyjímečného,jak se lidé domnívají, ale přirozená věc a vrchol viditelného ledovce. Ale pomáhá televize zkanalizováním těchto pudů i když občas se zachce si užít pogrom, nebo zapalování aut jako nedávno ve Francii na živo. Napadlo mě, že v tomto seriálu bitvy s nejagresivnějšími kulturami Rakousko, Švédsko, Německo nyní na sobě páchají Auswvitz svojí neschopností se rozmnožovat a dováženám pracovní síly z Blízkého východu a Afriky. Ke shlédnutí na  https://www.ceskatelevize.cz/porady/13643067002-k-pocte-zbran/420235100221003/ ()

Galerie (50)

Reklama

Reklama