Psí život

Psí život

Krátkometrážní / Komedie

USA, 1918, 40 min

Charles Chaplin

Zajímavosti: První film, ve kterém se Charlie setkal se svým bratrem Sydem. *** Ve filmu hrála i Zasu Pitts, ale její scény byly vymazány.(27.5.2008)

Na Chaplinových groteskách mě baví, že každá má minimálně jednu nezapomenutelnou a originální scénu. Zde jsou takové dvě, tedy alespoň dle mého názoru, zároveň je film také mírně smutný, přeci jen prostředí v jakém se denodenně tulák pohybuje je deprimující. Klasický Chaplin, ale myslím, že jiné grotesky jsou vydařenější, přeci jen mají výraznější stavbu příběhu, než je tomu zde.(28.1.2011)

Přesně ten mix dojetí a skvělého humoru, pro který Chaplina tak obdivuji. Z celého filmu mi v hlavě utkvěla hlavně scénka, v níž Tulák „nenápadně“ pojídá chlebíčky a GENIÁLNÍ pantomima, ve které pomocí vlastních rukou „oživí“ omráčeného zloducha (nedá se popsat, musí se vidět!).(3.6.2006)

Mé první setkání se starými groteskami (pokud nepočítám v opravdu nízkém věku Laurela a Hardyho ) dopadlo na výbornou. Opravdu sem byl mile překvapen, jak dokáže Charlie pobavit i v dnešní době a to bez toho, aby měl divák něco alkoholu v krvi. Příznávám, že jsem ke groteskám přistupoval skepticky, ale o to větší a milejší je mé překvapení. Psím životem u mě jednoduchý starý situační humor začal a rozhodně jím neskončí,(26.3.2005)

Ač se řadím k milovníkům filmových klasik, k němému období mám z nějakého důvodu averzi a dějiny pro mě začínají rokem 1927. To se ovšem netýká grotesek Charlieho Chaplina, které jsou nepopsatelně skvělé...(30.1.2007)

Jeden z nejlepších Chaplinových krátkých filmů. Směle snese srovnání s Kidem nebo Cirkusem. Nejvíc mě dostala ta scéna, jak okrádal ty dva zloděje.(15.7.2010)

Pětka hlavně za tu neuvěřitelně vtipnou "loutkohereckou" etudu s omráčeným zločincem...no a samozřejmě, je tam taky ten pejsek.(4.4.2011)

Chaplinův výklad Darwina zaujme hlavně skvěle vykresleným prostředím nálevny čtvrté cenové. Jinak tu najdeme klasické vaudevillové gagy (člověk loutka či hlídané jídlo), okořeněné Ednou hrající cudnou prostou blbou umělkyni (to házení očkem je síla).(31.12.2010)

Viac ako vtip a gagy tu vystupuje do popredia smútok a sociálna empatia Chaplina. Je to akoby taká "skúšobná jazda" na budúce hity ako "Kid" a "City Lights".... láska, sociálna mizéria, melanchólia ale aj nepoddajnosť osudu, roztomilý spoločník Scraps, nádejný záver, ma akosi odkazovali práve na tieto neskoršie filmy(29.12.2011)

Veľmi krátke, chcel by som viac. Príbeh, ktorý nieje ako ostatné Chaplinove pár minútové grotesky. Pridať tam ešte nejakú tú polhodinku. No aj bez toho to je mimoriadne vydarená komédia, ktorou sa Chaplin pomaličky odrážal ku svojim neskorším majstrovským dlhometrážnym kúskom.(25.10.2010)

Příjemně zábavná groteska o těžkém životě tuláka (skvělý Charles Chaplin), který se náhodou a vytrvalostí změní v uskutečněný sen. Hledat práci v době krize je těžké. Schánět jídlo bez peněz je obtížné, ale také zábavné, jak se přesvědčil majitel rchlého občerstvení (Charlieho bratr Syd Chaplin). Tulák se dá dohromady se stejně zbídačeným psem, potkává svoji lásku v baru, která tam pracuje jako zpěvačka (Edna Purviance). Nakonec díky psovi přicází k penězům, ztrácí je a zase nabývá zpět. A pak už jen uskutečnění snu, farmaření na venkově se svojí láskou. Obzvláště opětovné získávání peněz zpět je velmi zábavné ve své dokonalé hravé drzosti.(15.11.2010)

video můžete zhlédnout zde: http://www.youtube.com/watch?v=tq3EhxA5GVU ZAJÍMAVOST: první film, který Chaplin natočil ve svém vlastním studiu. DÁLE HRAJÍ: Mut (Scraps) Tom Wilson (Policeman) M. J. McCarty (Unemployed Man) Mel Brown (Unemployed Man) Charles Force (Unemployed Man) Bert Appling (Unemployed Man) Thomas Riley (Unemployed Man) Slim Cole (Unemployed Man) Ted Edwards (Unemployed Man) Louis Fitzroy (Unemployed Man) Dave Anderson (Unemployed Man) Granville Redmond (Proprietor of Dance Hall) Alf Reeves (Man at Bar) N. Tahbel (Hot Tamaly Man) Rob Wagner (Man in Dance Hall) 1. S. McVey (Musician) J. F. Parker (Musician) AI Blake Loyal Underwood James T. Kelley Fred Starr Janet Miller Sully Grace Wilson (Mrs Tom Wilson) Jerry Ferragoma + Jack Duffy, Richard Dunbar, Edward Miller, Billy Dul, Bruce Randall, Brand O'Ree, Bill White, John Lord, Jim O'Niall, H. C. Simmons, J. L. Fraube, Jim Habif, Florence Parellee, Miss Cullington, Margaret Dracup, Ella Eckhardt, Sarah Rosenberg, Lottie Smithson, Lillian Morgan, Jean Johnson, Fay Holderness, Dorothy Cleveland, J. Miller, Minnie Eckhardt, Mrs Rigoletti. (People in Dance Hall)(13.9.2009)