Reklama

Reklama

Ve filmu Psí život z roku 1918 se obvyklá postava Charlieho Chaplina – tulák – jen těžce protlouká životem. Spí na ulici, nemá co jíst a potkávají ho jen samé nepříjemnosti. Jednoho dne zachrání opuštěného psíka Scrapse, kterého se ujme a který se stane jeho nejvěrnějším přítelem. Oba se vydají do salónu Zelená Lucerna, kde tulák potká nesmělou zpěvačku, do které se zamiluje. Je ale vzápětí vyhozen, neboť nemá peníze. Tam, kde obvykle tulák spává, poté Scraps ze země vyhrabe peněženku, kterou zde schovali zloději. A tak se tulák chopí příležitosti a vydává se opět do salónu… (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

d-fens 

všechny recenze uživatele

Viac ako vtip a gagy tu vystupuje do popredia smútok a sociálna empatia Chaplina. Je to akoby taká "skúšobná jazda" na budúce hity ako "Kid" a "City Lights".... láska, sociálna mizéria, melanchólia ale aj nepoddajnosť osudu, roztomilý spoločník Scraps, nádejný záver, ma akosi odkazovali práve na tieto neskoršie filmy ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Na Chaplinových groteskách mě baví, že každá má minimálně jednu nezapomenutelnou a originální scénu. Zde jsou takové dvě, tedy alespoň dle mého názoru, zároveň je film také mírně smutný, přeci jen prostředí v jakém se denodenně tulák pohybuje je deprimující. Klasický Chaplin, ale myslím, že jiné grotesky jsou vydařenější, přeci jen mají výraznější stavbu příběhu, než je tomu zde. ()

Reklama

Kamiiik 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám dobrá Chaplinovka. Je pěkné sledovat vývoj Charlieho tvorby v pořadí v jakém točil, můžete krásně vidět, jak si čím dál více uvědomuje svojí sílu, ne jen ve vtipu, ale hlavně v lítosti. Už v dřívějších groteskách zapracovával řadu scén, ve kterých mohou diváci tuláka Charlieho litovat, ale zdá se mi, až do Psího života tomu nevěnoval tolik. V tom tkví jedna z Chaplinovo výhod, rozesmát uměl vždycky (stejně jako další komici jeho doby), ale pak přišel i s dojímáním. Zde znázorňuje život tuláka na ulici, který nemá kde spát, nemá co do pusy, a k tomu tulák potká tuláka, malého psíka, 1. opravdového kámoše, který ho přivede ke štěstí a vytoužené budoucnosti. Charlie začíná více dávat svým groteskám příběh, zde ještě doplněný o mnoho skvělých gagů. ()

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Rok 1918 a rok 2022? To je až k neuvěření jak dokázal Charlie Chaplin natočit tak nadčasový film! Miluji tyhle dva tuláky, kteří se jen tak nevzdávají svých snů a nadějí. Chaplinův výrok "Život je pes, ale žít je psina" se datuje právě z doby přípravy této skvělé němé grotesky. (Mojí absolutní TOPkou ovšem stále zůstává Kid, první celovečerní film Ch.Ch. ) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Po 103 rokoch som sa konečne dostal k napísaniu pár slov. Názov filmu nevypovedá iba o kvalite života tuláka Charlieho, ale aj o množstve psov, ktorí v snímku hrajú. Samotný film predstavuje lepší priemer Chaplinovej vtedajšej tvorby, pretože doň vnáša stále nové prvky. K jeho lepšej sledovateľnosti okrem dobrej hudby prispieva aj remastrovaná kópia, výrazne odlišná od tých doškriabaných a neumelo zlepených, ktoré som mal možnosť vidieť pred desiatkami rokov. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • První film, ve kterém se Charlie setkal se svým bratrem Sydem. (Kulmon)
  • Pes v tomto filmu, Scraps (skutečným jménem Mut), se během natáčení natolik připoutal k Charlesi Chaplinovi, že když se Chaplin vydal na turné „Liberty Bond“ hned po natáčení, pes o tři týdny později zemřel na údajně zlomené srdce. (sator)

Reklama

Reklama