Reklama

Reklama

Identita - příběh českého grafického designu


Stát a propaganda (E03)

(epizoda)
Česko, 2024, 41 min

Režie:

Jakub Skalický

Hrají:

Aleš Najbrt (průvodce)

Obsahy(1)

Česká vlajka, český lev – omyly a historie. Hledání národní identity. Vojtěch Preissig, grafik odboje. Ikona českého grafického designu Jaroslav Benda. Historie české ústavy. Propaganda. Estetika sametové revoluce... Třetí díl cyklu Identita seznámí diváka s vizuální podobou klíčových okamžiků našich dějin. Představíme plakáty z dramatických let 1918, 1968 a 1989, motivy z doby nacistické propagandy, socialistický realismus 50. let či bizarní normalizační tvorbu let 70. I v těžkých dobách ale žili a pracovali designéři, kteří prosadili unikátní projekty, ať už šlo o bruselský styl na konci 50. let nebo undergroundové samizdaty let 80. Součástí vizuální identity Česka jsou také logotypy státních institucí, nad jejichž rozkolísanou kvalitou se zamyslí profesionální designéři. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Soukromý sektor je co se designu týče před tím veřejným. To je smutná realita, která by se ale v blízké budoucnosti měla změnit. Jednotný design státní správy nás snad nemine. A to je za mě dobře, protože nemám rád, když má každé ministerstvo jiné logo a jiný design aneb "každý pes jiná ves". ()

Anianna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět velmi zajímavé. To srovnání ústavy od vzniku Československa až po tu současnou vybízí k otázce, zdali by někdo uměl dnes ručně v kvalitě té první ústavy vůbec takto reprezentativní dokument napsat. A jestli ano, má to udělat a má být za to královsky zaplacen. ()

Reklama

Reklama