Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době zlaté horečky se tulák Charlie, stejně jako tisíce dalších mužů, vydává na Aljašku k cestě za zbohatnutím. Ve sněhové vánici narazí na dřevěnou boudu, kde se rozhodne ukrýt. Uvnitř se shledá krom psa také s podivným chlapíkem, který jej s puškou v ruce odmítá přijmout a hladového zlatokopa Big Jima. Zanedlouho se jejich cesty rozdělí. Charlie příchází do města, kde potká místní tanečnici Georgii, do níž se na první pohled zamiluje... (Prince)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (154)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Obvykle naděluji hvězdičky srdcem. Bráno z tohoto hlediska, byl bych ve své nadílce Zlatému opojení skromnější. Přece jen hraje Charlie Chaplin na strunu soucitu s hlavním hrdinou na můj vkus moc okatě. Pokud ale člověk do hodnocení zapojí i rozum, musí uznat, že tenhle kousek představuje jeden z vrcholů tehdejší filmové dekády a dodnes patří do zlatého fondu světové kinematografie. Některé gagy, jako zraková halucinace, jenž zlatokopova druha promění v lákavou pečínku, pronikly do obecného povědomí. Když se ohlédnu do éry němého filmu, nacházím jen minimum titulů, které mě zvou k opětovnému zhlédnutí a mají mi co nabídnout. Zlaté opojení k nim ale patří. Celkový dojem: 85 %. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

klasika, které hrozně moc škodí skutečnost, že se děj zhruba po 20 minutách přesune z atraktivního prostředí aljašské horské boudy, kde se tulák Chaplin a zlatokop Big Jim postarají o několik výborných scén, do města, kde pak v zoufalém tempu probíhá romance mezi Charliem a tanečnicí.. nedokažu si představit, že bych viděl původní verzi bez dodatečně přidaného Chaplinova komentáře a hudby.. za 3* ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Our Little Fellow tentokrát na Aljašce. Nyní za vydatného nového Chaplinova komentáře, jeho hudby a s příměsí původní režie a hereckého výkonu. Určitě nemám pocit, že by šlo o film mého života, je to příjemné, hravé, člověk má radost z kontextu slavných scén snědení boty a reprízy tanečku s houskami, ale to je asi tak všechno. Jen jsem cele dojmuta z toho plácání za to, jak Chaplin své filmy dokončil a dopiloval k dokonalosti, přesto pokud se o něco podobného pokusil kdokoli například v českém prostředí, byl označen za alibistu a neumětela, který to ve své době nezvládl. To jsou ty paradoxy. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Zde se možná odpoutám od snahy o objektivní hodnocení, protože když vidím vrcholné filmy s Chaplinem, hřeje mě to u srdce. Jeho herectví způsobuje, že se cítím příjemně kdykoliv si na film vzpomenu. Nejde jen o to, že jeho filmy jsou vtipné, ale oni jsou i milé a dojemné. A přesně takové je i Zlaté opojení. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Chaplin! Snad poprvé jsem při jeho filmu hltal každou scénu, každý gag, každý pohled. Tohle jsem si doopravdy náramně užil. Krásný příběh, roztomilý Chaplin a skvěle vybrané prostředí. Viděl jsem verzi z roku 1942, která je, si myslím, mnohem lepší pro dnešní projekce. Určitě bych si neodebíral dvě hvězdičky jako Berg, to by totiž znamenalo, že původní verze má sedm hvězdiček, a tomu já prostě nehodlám uvěřit, pane kolego! :-) __ Výborné! ()

Galerie (62)

Zajímavosti (27)

  • Ve scéně, kde Charlie Chaplin ukazuje svůj nakreslený kompas, má sundané rukavice, ale v záběrech předtím i potom je má nasazené. (Novada)
  • Boty, které Charlie Chaplin jí, byly vyrobeny z lékořice firmou American Licorice Company v pobočce v San Francisku, otevřené roku 1925. Společnost byla založena v roce 1914 v Chicagu a v obou lokalitách dosud produkuje. (džanik)
  • K hlavnímu natáčení se štáb přesunul do studia, kde byla z trámů, drátěného pletiva, pytloviny, sádry, soli a mouky vyrobena zmenšenina horského hřebene. (Hans.)

Reklama

Reklama