Atentát na cara

Careubijca

Cárovrah

Sovětský svaz / Velká Británie, 1991, 104 min

• Houdini

Zlatá Palma - výběr(14.9.2006)

• tahit

Celkem vzato jakmile to skončilo, konstatuji, že jednoznačným kladem filmu je výkon hereckého protagonisty Malcolma McDowella. Jeho hluboký pohled míří vždycky přesně k cíli. Schizofrenní vzpomínky v konečném důsledku jsou také chvilkami interesantní, ale hledat v nich hlubší podtón či dokonce něco zvláštního nemá žádný smysl. Nebo hodnotit a soudit hledat odpověď na otázku viny či neviny vrahů? Protože příběh na hranici fikce a reality nic jiného nenabízí a navíc se zde neodehrává nic, co by člověk předem neočekával. V tomto směru lze snadno dopředu uhádnout tragédii a konec dynastie Romanovců, která dokáže dojmout, ale ne udivit. Co říci k filmu závěrem? I přesto, že se jedná o fikci, není jisté přesně, co chtěl autor tím říci?(28.11.2010)

Hustá atmosféra kombinujúca historické udalosti s psychologickou drobnokresbou duševne chorého pacienta. Napriek pomalému tempu má film šťavu a rozhodne je veľmi zaujímavý.(10.6.2010)

Nemalej pozornosti je hodný tento snímok! Od začiatku pútavé (skoro až napínavé) a Malcolm McDowell podáva omračujúci výkon (naviac do herecky nemenej agilného kolektívu zapadá ako by bol rodený Rus). To samé o sebe by stačilo na plnú spokojnosť. V rukách režiséra sa ale príbeh podivuhodnej schizofrénie s mysterióznym nádychom postupne mení na nie práve najoslavnejší komentár o histórii ľudstva a povahe jednotlivca. Komentár rovnako presvedčivý, ako vlastne skoro nepovšimnuteľný. Možno práve preto.(23.6.2009)

Zaujímavo pojatý film, ktorému dominuje M. McDowell . Ten prakticky nezlezie z obrazovky a ako skvelý herec a údajný vrah cárskej rodiny vie udržať divákovu pozornosť. Za vrchol filmu určite mnohí označia popravu cárskej rodiny aj s deťmi, ktorá je skvelá a hlavne realisticky drsná. Veľká škoda , že tejto scéne chýbala dohra s bodákmi a likvidácia tiel, tak ako to údajne v skutočnosti bolo. Výborná téma, ale veľká škoda, že tvorcovia nezvolili trošku iný a hlavne širší pohľad na celú tragédiu. Slabé štyri hviezdičky-70%. Toto hodnotenie platí pre sledovanie v pôvodnom znení, pri dabingu si odpočítajte 10-20%.(14.6.2010)

Film se dívá na klasickou dějinnou údálost neklasickým způsobem.(8.1.2009)

• Duke90

Asi se na tento snimek budu muset podivat jeste jednou, jelikoz me to vubec nechytlo a ta zvlastni atmosfera mi nebyla nijak sympaticka.... Ovsem napad prevypraveni historicke udalosti z hlavy schizofrenika je rozhodne zajimavy a Malcolm McDowell pusobil velmi zvlastne v teto roli a dost si pohraval s psychikou cloveka... To je vec, kterou zase ocenit musim ale prozatim to na vic nez 2* opravdu necitim...(5.4.2010)

Velice kvalitní drama s moc povedenou zvláštní ponurou atmosférou, příběh docela netradiční a navíc podpořený doslova hypnotickým výkonem Malcolma McDowella. Film má docela pomalé tempo, což je nejspíš v tomto případě nezbytné. Napětí tento film také nepostrádá a lépe snad ani natočen být nemohl.(15.2.2010)

• Brain-D

Suché ruské drama, které má velmi nudný děj. Bavil jsem se asi 2minuty u popravy Cara, jinak jsem fakt trpěl. Atmosféra byla opravdu perfektně hnusná, ale nápad o schizofrenii byl opravdu přehnaný.(5.4.2010)

Další ,,ruská " role Malcolma Mc Dowella a další podivínský hrdina k tomu... I když vlastně Evilenka natočil později... Co dodat, skvěle zahráno a ztvárnění atentátu i popravy carské rodiny bylo opravdu dobré. Teď jen jak je to s tím pacientem Timofejevem.... * * *(22.1.2012)

Nový ředitel ústavu pro chorobomyslné doktor Smirnov ( Oleg Jankovskij )se seznamuje s nejzajímavějším chovancem svého ústavu Timofejevem ( Malcolm McDowel ), který trpí utkvělou představou, že je vrahem posledního ruského cara ( Mikuláše II ) a jeho rodiny. Věří také, že zabil i jeho dědečka o čtyřicet let dříve. S přibývajícími detaily vyprávění, začíná nový doktor pochybovat o tom, že je to obyčejný schizofrenik a pouští se do riskantní hry, aby svého pacienta uzdravil nebo pochopil. Film zajímavě spojuje psychologické téma a část ruských dějin, které nejsou dosud plně vysvětleny a prokázány. Za povšimnutí stojí výkon obou dvou hlavních protagonistů.(26.3.2008)

Neveselý čas a ještě neveselejší místo. Chovanec psychiatrické léčebny si myslí, že zabil posledního cara Mikuláše II. a jeho dědečka, a tak psychiatr přistupuje na jeho hru. Opravdu? Až s odstupem času si uvědomuju, jak je jedna z posledních scén cynicky krutá.(15.2.2010)

Moje prvé stretnutie s tvorbou Šachnazarova, a nie posledné. Popravde som očakával, že ma film bude nudiť, ale o to príjemnejšie prekvapenie sa konalo. Je až detektívne napínavý a nenudil som sa ani chvíľu. Pravdepodobne si ho viac užijú ľudia, ktorým ruská história nie je úplne cudzia, ja som sa sem tam v deji strácal, napriek tomu odporúčam.(11.9.2010)