Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Američan Homer (Jules Dassin) přijíždí do Řecka, aby poznal v čem je tajemství jeho antické podoby. Potkává svéhlavou rozmařilou prostitutku a smyslnost Řecka začne vidět v ní. Z toho důvodu se z ní snaží udělat "lepšího" člověka a dostat ji od jejího řemesla k učení a kultuře. Později se však ukáže, že to, co se zdá být logicky správným činem, nemusí vždy správným být. (prsvl)

(více)

Zajímavosti (5)

  • Společnost, která film distribuovala v USA, nepožádala o schválení k povolení promítat komerčně Sdružení amerických filmových producentu a distributorů. Snímek se tak promítal v nezávislých a klubových kinech. Sdružení sice v roce 1961 očekávalo, že společnost požádá o licenci, jen aby mohli snímek rovnou zamítnout, jako se to stalo v i Atlantě v Georgii, kde o licenci distributor zažádal a film zamítli. Ani potom, co filmová inspektorka CH. Smith Gilliam, jediná na stálý úvazek, kterou město platilo, nařídila změny (vystřižení scén + jakékoliv odkazy na Ilyinu profesi), byly Radou cenzorů shledány nedostatečné. (Zetwenka)
  • Hlavní postava neprovozuje své řemeslo jedině v neděli, odtud název filmu. (Zetwenka)
  • Film napsal, režíroval a produkoval Jules Dassin, přední hollywoodský producent a režisér, který emigroval z USA do Francie potom, co byl na černé listině kongresového Výboru pro neamerickou činnost, který v 50. letech pořádal štvanice proti sympatizantům s komunismem. I po deseti letech procesů zůstal „nezaměstnatelný“. (Zetwenka)
  • Film stál 150 000 amerických dolarů a byl velmi úspěšný, vydělal na tržbách 6 milionů dolarů. (Zetwenka)

Reklama

Reklama