Reklama

Reklama

Odkazy starého sveta

Krátkometrážní / Dokumentární
Slovensko, 2024, 14 min

Režie:

Peter Pavlík

Hrají:

Katarína Smaczna (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Krátkometrážny strihový dokument je prostrednou časťou tematickej trilógie započatou projektom ZLOvensko. Filmová báseň sa sústredí na krásu krajiny a v nej sa odohrávajúci boj s nenávisťou. Nechronologický dej s využívaním metafor vytvára obsahovú aj interpretačnú otvorenosť. (ČSFD.cz)

Recenze (10)

Marius 

všechny recenze uživatele

Tak sa trochu ukľudníme. Nie je to ani Hanák (výborný dokument) ani Bielik (výborná propaganda). Rozmýšľal som nad odpadom ale dám  jednu hviezdu. Lebo pepo ozvláštnil propagandu krajinou. A aj odpad si treba zaslúžiť. 1/10 ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Mrazivý videoesej, jehož název odkazuje na slavný dokument Dušana Hanáka Obrazy starého sveta. Záběry nádherných panoramatických záběrů slovenské přírody a památek silně kontrastují s děsivým lidským chování a nebezpečnými postoji, které se objevují v dnešní slovenské společnosti. Nacionalismus, rasismus, homofobie, xenofobie, adorace Tisa, Mečiara, Kotleby a jiných diktátorů... Děsivých třináct minut sledování a skvělá práce se střihem a zvukem, která v divácích a divačkách může vyvolat pocit úzkosti. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Strihový dokument, ako sa má robiť. Avšak Slovák sa pozerá na zábery a počúva "hlášky" politikov z nedávnej minulosti (deväťdesiatky) a súčasnosti, ktoré pozná, videl a počul a tak si skôr zopakuje to, čo už dávno vie. Napríklad ale pre našich západných bratov, ktorí majú dosť problémov a cynizmu so svojimi esami, môže ísť o veľmi poučný materiál. ()

DJ Lonely 

všechny recenze uživatele

Přátelé, mně se z těch Slováků chce zvracet! To je první myšlenka, která vás napadne po shlédnutí tohoto krátkého dokumentu. Právě za tento jednostranný pohled bych ubral jednu hvězdu, byť je mi jasné, že jde o autorský záměr, ale taky je mi jasné, že lidi z opačné strany barikády budou tohle dílko odpadovat už z principu a proto nechávám 100% hodnocení. Jen bych poprosil pana režiséra, aby po téhle depce natočil třeba dokument o tom, kterak se hodní Slováci starají o koťátka, protože jinak si všichni budou myslet, že ten váš stát je fakt jen ZLOvensko. ;) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Odkazy starého sveta sú vlastne odkazy toho nového... Tragický pohľad do duše slovenského národa zacykleného v minulosti, plný xenofóbie, nenávisti a intolerancie. A nedokážeme sa z toho vymaniť... ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Povedený krátký film, který umí tnout do živého, a ze které ho vám na konci nebude moc dobře. Režisér a scénárista Peter Pavlík opět nastavuje zrcadlo společnosti, a předkládá nám věci, o kterých moc dobře víme, že jsou v naší společnosti, ale my raději před některými věcmi zavíráme oči. Pavlíkův film nejvíce docení Slováci a Češi, jelikož jim je to primárně určené. Nicméně samotná myšlenka je přenositelná snad do každé funkční společnosti na tomto světě. Osobně se mi líbilo, jakým způsobem Pavlík sestavil svůj film. Úžasné záběry na přírodu, které střídá nenávist, arogance a zlo v lidských srdcích. Je to vše říkající kontrast, jenž je skvěle sestříhaný a doplněný o silnou hudbu a báseň. Zkuste tomu věnovat svůj čas. ()

Elessar. 

všechny recenze uživatele

Občas sa hovorí, že dvojky nebývajú v rámci trilógii tie dobré, ale v tomto prípade sa na takéto veci nehráme. Ani omylom, je to tvrdé zhrnutie stavu, v akom je to naše ZLOvensko. Treba púšťať, zdieľať, informovať. A keď treba aj vybehnúť na tie námestia. ()

Reklama

Reklama