Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Emotivní drama inspirované skutečnými událostmi, ve kterém se mladá Švédka z kmene Sámů pustí do pátrání po vrahovi, aby si s ním srovnala účty. (Netflix)

Recenze (19)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ten popisek je dost zavádějící, protože Stöld není kriminálka, ale spíš klasické severské sociální drama, kde je sice středobodem pytlačení, ale není to jen o něm a svůj prostor tu mají boje za tradice, problémy vycházení menšin (tradičních obyvatel) s většinou, nezájem úřadů řešit lokální problémy a další dílčí věci. Navíc je tu nádherná příroda, Sámské tradice jsou zajímavé a "neokoukané" a jako celek mi to sedlo. Kdo by snad ale čekal severskou kriminálku, nebo snad dokonce nějakou větší akci, ať se raději tomuhle kousku vyhne...70% ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Film so scenárom, ktorý má potenciál, a prostredím, v ktorom sa príbeh odohráva, ponúka veľa možností. Ten finálny produkt však nie je uspokojivým. Prvky ako „Drama“ a „Thriller“ tu samozrejme sú, ale nie sú správne a hlavne v správnej miere použité. Vykreslenie charakteru postáv a ich vedenie, čo by malo byť takým jedným pevnejším bodom filmu, taktiež by mohol byť oveľa lepším. Finálne vyvrcholenie je jednoduché a bezpečné, rozhodne čakáte viac. P.S.: Debut režisérky Elle Márjá Eira. Osobné hodnotenie: 69% (**) ()

Reklama

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Asi se shodnem že se vyplatí na film podívat kvuli překrásné přírodě. Zbytek je sice hezkým vchodem do života Laponců o kterým se nám může jen zdát, ale jinak film je dlouhý a nudný. Opravdu za zmínku stojí pouze jejich život, který se sice podobá našemu "nejsou to domorodci", ale také je velmi vzdálený. Asi jako dokument bych to bral, ale jako Drama / Thriller? to teda opravdu ne. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Není to poprvé, co Skandinávci otevírají Sámská témata. A mně se to líbí. Zase je to jiný pohled na věc. Jiný pohled na skandinávský svět, který u polárního kruhu řeší témata, o kterých nemáme ani ponětí. Sice nečekejte žádný filmařský zázrak, ale vzhled do života Sámů s příchutí detektivky je to fajn. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Za malé sobíky * navíc. Nechutné, drsné, lidé jsou svině ... ale i krásné, dojemné a i dokonce poučné ... příroda je mocná a krásná ... doteď jsem netušil, že existuje nějaký Sámský jazyk ... doteď jsem netušil, že pěstování sobů je vlastně i poslání a životní styl - odkaz po generace ... předávání ...ehm "žezla" ... nebo v tomto případě - předávání uřízlého ucha - fuj ... to je ale blbý "folklor". ()

Galerie (82)

Zajímavosti (4)

  • Švédsky webový magazín Moviezine pochváli herecké výkony: "Oskal je impozantná v úlohe silnej a nebojácnej dospelej hlavnej hrdinky. Risten-Alida Siri Skum je v role dievčenskej Elsy senzačne expresívna. Martin Wallström jednoznačne ukázal, že dokáže hrať postavy s nebezpečnou stránkou. Tí by si zaslúžili aj ceny a všetci ostatní sú tiež obrovsky vierohodní." (Arsenal83)
  • Švédske noviny Aftonbladet napísali, že scenárista Peter Birro mal náročnú úlohu do filmu "stlačiť veľa vlákien naraz spolu s komplikovaným príbehom, ktorý tak vyznieva trochu trápne". (Arsenal83)

Reklama

Reklama