Ti tian xing dao zhi sha xiong
Brother of Darkness
Horor
Hong Kong, 1994, 84 min
Hin Sing 'Billy' TangHrají:
Ka-Kui Ho, Anthony Wong Chau-Sang, Money LoObsah
Čtyřčlenná rodina je týrána a vydírána jedním ze svých dvou synů. Ten navíc zraní svého bratra v jeho dětském věku tak, že ten v dospělosti není schopen dosáhnout erekce. Z mladšího bratra však vyroste slušný mladík, který se začne věnovat bojovým sportům a najde si přítelkyni. Musí však stále chránit svoje rodiče i dívku před útoky svého šíleného, nezvladatelného bratra. Drama rodiny se stále zhoršuje a směřuje k tragickému konci.
Jedná se o další dosti násilný a temný tzv. HK CAT III snímek, jednu z odnoží násilných exploitation horrorů. (Flipnic)
Flipnic
Další kousek z ranku extrémních hongkongských tzv. CAT III exploitation snímků. V tomto snímku sledujeme útrapy rodiny, kde jsou dva staří manželé a jejich mladší syn soustavně týráni, napadáni a ponižováni staším synem. Ten dělá jen samé problémy, je to násilný typ, podvodník, lhář, psychický vyděrač ... Mladšího bratra v dětství zmlátí tak, že ten není schopen dosáhnout v dospělosti erekce. To dále ničí jeho vztah s milovanou dívkou. Ta je později také napadena brutálním bratrem a málem znásilněna. Ve finále pak mladší bratr jedné noci nevydrží příšerný tlak ze strany zvrhlého staršího bratra a za pomocí bojového umění taekwondo (které od dětství trénobal) na něj zaútočí. Film v této chvíli graduje v šílené zuřivé bitce dvou bratrů v násilné, ale přitom smutné a depresivní atmosféře jedné noci ... Jedná se o špičkový cat III snímek, ne tolik extrémní jako například "bratříčci" The Untold Story (1993), Red to Kill (1994) (stejný režisér...) nebo Love to Kill (1993). Ovšem i tak film obsahuje mraky psychického a fyzického týrání a trýznění, mučení, násilí, nahoty a sexu. Film je výborně herecky zahrán, excelentně atmosféricky a vizuálně zabarven!!! Pro příznivce žánru povinnost, pro silnější povahy také ... jedná se o smutný realistický příběh, tragédie rodiny, který se může stát kdekoliv a kdykoliv ... Pro slabší povahy tento film však rozhodně není!!!(29.3.2009)
DanRichter
svůj jubilejní 200.komentář jsem načasoval na tento málo známý snímek, který se ke mě dostal náhodou, když jsem se zkoušel dívat na filmografii B.Tanga .. film pojednává o jedné obyčejné rodině, která má jednoho "nepodařeného" syna, který je věčně v průserech (a samosebou v kriminálu), a tak si adoptuje chlapce, ze kterého postupně vyrůstá pravý opak (tedy něco jako Mirek Dušín)..bohužel starší bratr se čas od času vrací z kriminálu domů, a vždy, když se vrací, začíná z jeho strany psychický a nejednou i fyzický teror na celou rodinu, od matky, přes otce, chlapce i svou ženu či své dítě (snad jen v asij.filmech uvidíme kopání dítě do rozkroku a vyhození z okna, či pálení cigem do dětského zadečku), díky čemuž malý chlapec začal chodit do boj.umění..roky plynou, plynou, chlapec roste, až je dospělý, zamilovaný (leč vlivem násilností páchaných na něm ze strany bratra je krapet impotentní), a do toho se čas od času ukazuje starší bratr, který brzy ale narazí na kopačky mladšího, a tak z fyzického teroru se stáčí k psychickému, do toho všemožně lže, podvádí, je vyčůranej, a tak je na bíle dni, že to nemůže jen tak obyčejně skončit, naopak vše vyvrcholí ve velmi dramatický závěr .. film má skvělý příběh, opravdu ze života (kolikkrát kolem sebe vidíme podobné situace, kdy jsou rodiny obětmi vychcaných příbuzných), díky Tangovi je vše samosebou krapet víc naturalisticky zobrazeno, jako je to protkané sexuálními scénkami, které na poměry HK jsou dost hard .. herecké výkony super, hlavně ten podařený synek je od pohledu ničema a čert ví, jestli je takovej i doopravdy, nebo takovej dobrej herec :D (škoda, že Billy Tang nezískal pro tuto roli Simona Yama, to by byla jistě luxus podívaná) .. film se nese ve vážném duchu, takže neuvidíme žádný pitorestkní asijský humor, hudba taky dobře podbarvuje celý film, stejně dobře pracuje i kamera a střih, a tak k uplné spokojenosti chybí jen detail - na začátku se dovíme, jak vlastně celý film dopadne, čímž vlastně ono gradování napětí a závěrečné scény jsou tak nějak o ničem, protože se celý film jen čeká, až to bude .. celkově dojmy z filmu jsou na pohodu, i když Red to Kill, Dr.Lamb či Run to kill jsou mnohem lepší, o tom až po tom :) ..komu doporučit? všem :D :D(28.10.2010)