Reklama

Reklama

Pečeť vraha

  • Česko Vzpomínky na vraha (více)
Trailer 3

Tento film, který u domácího publika trhal návštěvnické rekordy, patří k nejdiskutovanějším korejským titulům roku 2003. Příběh je inspirován skutečnými událostmi - sérií vražd, k nimž došlo v letech 1986 - 1991 v okolí městečka Hwa-Sung nedaleko Soulu.
V průběhu šesti let policisté postupně nacházejí těla deseti znásilněných a zavražděných žen. Mezi oběťmi je jednasedmdesátiletá babička i třináctiletá školačka a neexistuje mezi nimi žádná zjevná souvislost, žádné vodítko kterého by se kriminalisté mohli chytit. Detektivové Cho, Park a Seo vyslechnou na 3 000 podezřelých, do akce se postupně zapojí 300 000 policistů. Jenže chytit a usvědčit nevypočitatelného sériového vraha, jehož chladnokrevnost je noční můrou i pro zkušené profesionály, je úkol, který zřejmě přesahuje lidské síly...
Režisér Bong Joon-ho svůj film věnoval deseti ženám, které, kdyby nebylo oněch deseti děsivých deštivých večerů, ještě mohly žít. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (239)

yenn 

všechny recenze uživatele

Režisér má patrně s vesnickými policisty velice špatné zkušenosti, když se je rozhodl zobrazit jako naprosto neschopné hlupáky, kteří dokáží nanejvýše podezřelého doběhnout, vytlouci z něj přiznání a vyrobit falešný důkaz. I posila ze Soulu je zpočátku prospěšná jako zimník mým pacientům. Z nepochopitelných důvodů je tato absurdní fraška, obdobně jako v Goemul, kombinována s vážným žánrem, kriminálním thrillerem, a tím jej výrazně sráží. Kupříkladu zoufalství vyšetřovatelů, kteří nemohou dostat posily, jelikož byly odveleny jinam, je hmatatelné. Když však v závěru policista, jenž se kasá, jak dobrý má odhad na lidi, posuzuje podezřelého, jaký to může mít na diváka dopad, víme-li z předchozího, že jeho odhad stojí za starou bačkoru? 4/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarený mierne komediálne ladený kriminálny thriller. Má výborný príbeh odohrávajúci sa v osemdesiatych rokoch, kedy v menšom mestečku dôjde k niekoľkým vraždám, ktoré má na svedomí sériový vrah a keď si s tým miestni policajti s minimálnymi skúsenosťami nevedia poradiť, na pomoc im príde aj detektív zo Soulu, ale vrah je stále pred nimi. Spracovanie je výborné, je to originálny žánrový mix, pretože s takouto extrémnou kombináciou som sa v kriminálnom žánri ešte nestretol. Žiadny dlhý nevýrazný úvod sa tu nenájde, film zaujme už od začiatku, prvá polovica ešte aj napriek téme pôsobí dosť humorne, praktiky policajtov sú mimoriadne zábavné a podobne aj dialógy medzi nimi, našťastie príde aj iný detektív, ktorý tomu dodá aj nejakú vážnosť, ale spolu sa to všetko výborne dopĺňa, takže mimo humoru už zaujme aj samotné vážne vyšetrovanie a občas vyjde aj dosť slušná temná atmosféra. V druhej polovici si to oba žánry vymenia, humor už ide do úzadia, ale stále sa ešte občas nájde aj niečo vtipné, no skôr je to už správna temná kriminálka a veľmi sa mi páči aj celá záverečná časť a hlavne posledná scéna, tá je perfektná. Takže nadmieru spokojný som so všetkými žánrami, humor je skutočne perfektný, pri máloktorom filme som sa tak s chuťou zasmial, ako práve tu, niektoré dialógy a vyšetrovacie metódy sú neskutočné, takže na mnoho scén rozhodne nikdy nezabudnem. Ale o nič nezaostáva ani žáner kriminálny thriller, tie hlavné scény sú napínavé a obsahovo dosť zaujímavé, napríklad všetko týkajúce sa pesničky v rádiu, tu nemám čo vytknúť. Herecké obsadenie je výborné, môj obľúbený Song Kang-Ho ako vtipný policajt, charizmatický Kim Sang-Kyung v úlohe toho rozumnejšieho detektíva, bavil ma aj Kim Roe-Ha a Song Jae-Ho, tu nemám problém. Réžia a technická stránka sú perfektné, Bong Joon-Ho skvelo zvládol tento neuveriteľný žánrový mix, je to napínavé, vtipné, dobre vymyslené, aj vizuálne dobre zvládnuté. Síce kriminálny žáner pre mňa nemá potenciál pre plné hodnotenie a preto ho nedávam ani tu, ale Pečať vraha je jeden z najlepších a možno aj najlepší kriminálny film, aký som vôbec videl. 79% ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Už jsem ve svých komentářích vícekrát napsal, že mám problém s východoasijskou kinematografií, obtížně přijímám její myšlenkový svět, etická měřítka a obecně kulturní rozměr. V některých případech těm filmům nerozumím, v jiných se nemůžu ztotožnit s jejich etickými východisky a v jiných mi prostě vadí režijní styl a nepřirozený pohyb i řeč. Jihokorejská kinematografie je toho typickým příkladem. Ještě se mi nestalo, abych některému jihokorejskému snímku udělil víc než 3* včetně těch nejuznávanějších režijních es. Paradoxně se tak stalo u Pečeti vraha, což je film, kterému můžu vytknout spoustu dílčích nedostatků, které by mě mimochodem u známých amerických nebo evropských filmařů iritovaly nepoměrně víc. Ať už je to celá řada absurdních prvků ve vyšetřování, které bych akceptoval u zemí střední Afriky a možná ještě tak střední Ameriky, ale u technologicky a kulturně vyspělé Jižní Koreje mi přijdou neuvěřitelné, naivních zvratů ve scénáři (onen zásadní objev, který zvrátí pohled vyšetřovatelů, je od začátku jasný i velmi průměrně inteligentnímu divákovi bez znalosti forenzních kriminalistických metod), po zvláštní žánrové zařazení, kdy film obsahuje řadu komediálních prvků, které ale podle mě vznikly spíš jako kouzlo nechtěného, než jako tvůrčí záměr a působí ve výsledku rušivě. Přesto je to ale film nikoliv výborný, nicméně zajímavý a ten kulturně odlišný pohled na společnost z opačného konce planety tomu nakonec přidává hodnotu čtvrté hvězdičky. Navíc i když mám výhrady ke scénáři, musím snímku uznat filmové kvality v podobě výborné hudby, střihu a kamery. Celkový dojem: 75 %. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pre mňa po dlhom čase, veľmi silný zážitok. Spôsob akým Joon-ho Bong vybudoval atmosféru provinčného mestečka s jeho veľkým tajomstvom je dokonalý. Film funguje presne ako má. Celé tajomstvo je zahalené rôznymi otázkami, na ktoré sa snaží trojica detektívov nájsť odpoveď. Ale nedarí sa im to. Vždy keď začne pršať a ozve sa s rádia pieseň Sad Letter - môžme očakávať že niekto zomrie. Práve toto poznanie vytvára neuveriteľné pocity napätia. Film pritom nepôsobí tak naturalisticky ako napríklad I saw the Devil ani nie je posunutý do vyslovene detektívnej roviny. Postavy sú častokrát vtipné, zmätené a zúfalé. Skôr ako na explicitnosť sa film dostáva do roviny umeleckej, čo je umocnené výbornou kamerou a strihom. To že prípad zostal dodnes neobjasnený a to, že zúfalstvo detektívov sa postupne presúva na divákov je jedným z ďalších dôkazov toho, že Ázie vie ako točiť príbehy. Posledná scéna mi spôsobila také zimomriavky aké som už dlho nezažil. Jeden z najúžasnejších filmov na najodpornejšiu tému aké som kedy videl. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Šikmoocí kluci nám zde předvedli, že policistu v tamní zemi může vykonávat doslova každý retard, což mi přijde dost neuvěřitelné. Úplně jsem se nedokázal rochnit ve zdejších vodách stereotypu, kdy se dobrých 75 % stopáže snaží kluci vymlátit přiznání nejdříve z jednoho a později z jiného podezřelého. Měl jsem pocit, že sleduji převážně komedii nežli vážně míněnou kriminálku. Později jsem měl pocit, že jde spíše o ne tak špatnou satiru, kdy tvůrci velmi šikovně kritizovali vyšetřovací praktiky. Závěrečný pohled mi tedy říkal snad jen to, že vrahem mohl být naprosto kdokoli a tento případ přesahoval minimálně síly tamní totálně nekompetentní police, která po celou dobu vehementně házela klacky pod nohy sama sobě a blokovala si cestičku k možnému vyřešení. Atmosféra se mi rozhodně velmi líbila. Stejně tak mi bylo sympatické, kterak si se mnou režisér pohrával. Celkově to nebylo vůbec špatné, ale na pomyslný piedestál kriminálek bych jej rozhodně neřadil. [70 %] ()

Galerie (33)

Zajímavosti (10)

  • Téměř každý záběr ve filmu obsahuje alespoň jednu ze tří barev: zelenou, červenou a modrou. (Filip.Fridri)
  • Po deváté vraždě byly DNA důkazy poslány do Japonska (ve filmu do USA) na analýzu, ale výsledky byly nedostačující. (Jigvell)
  • Scénář je ovlivněn komiksem Alana Moorea "Z pekla", podle kterého byl natočen stejnojmenný film bratří Hughesových. (Ozo)

Související novinky

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

02.12.2011

Korejský filmař bude mít retrospektivu na 7. ročníku festivalu Filmasia. Setkat se s ním můžete na projekcích v neděli 4. prosince. Celý festival se koná v pražském kině Světozor 1. - 4. prosince… (více)

Filmasia: posedmé na východě

Filmasia: posedmé na východě

26.11.2011

7. asijský filmový festival Filmasia se uskuteční v pražských kinech Aero a Světozor 1.-4. prosince 2011. Uvede novinky různých žánrů z dálného východu (Japonsko, Hongkong ad.) i profil výjimečného… (více)

Reklama

Reklama