Duch jezera

Drowning Ghost

Horor / Thriller

Švédsko, 2004, 100 min

• AngelAngie

Tak trošku chápu úmysl režiséra - že si po naprosto špičkovém dramatu chtěl střihnout horor, jo, tohle opravdu chápu, ale že to bude otočka o 360°? Z dokonalosti na odpad odpadovitej? Tohle nechápu ani trošku. Co tohle bylo vůbec? Už v úvodu, oná scéna - vždyť to působila jako ta největší vykradačka všech těhle scén, které kdy byly ve filmu použity a co tak celkově to (ne)herecké osazenstvo? To nabral jen tak na ulici?! Žádnej casting? Brr.(9.11.2008)

Kingovka IZBA 1408 Švéda Mikaela Håfströma ma zaujala natoľko, že som pri najbližšej príležitosti siahol po jeho takmer prvotine, doma nakrútenom horore DUCH JAZERA a kúpil som si ho na originálnom DVD. Dobrovoľne som zabudol na strašné kritiky, upokojujúc sa tým, že možno recenzent film ani nevidel. Výsledok ma naozaj prekvapil skôr pozitívne. V riedkej zápletke á la „urban legend“ (pred sto rokmi sa na internátnej škole odohrala niekoľkonásobná vražda a teraz každý rok... poznáte to) sa síce dobre darí klišé, ale predstaviteľka hlavnej dievčenskej úlohy je sympatická a temná atmosféra sa v „európskom“ jesennom prostredí robí takpovediac sama. Ak sa vám páčili LESY alebo PRÍZRAK UNIVERZITY, mohli by ste byť spokojní.(9.2.2008)

• zputnik

Normálně jsem k filmu jako fenoménu tolerantní, minimálně toleruji kdejakou zhůvěřilost, ale u DUCHU JEZERA si nemůžu pomoct: toto je imho kravina na n-tou. Scénárista asi zakoupil nějakou šablonu na levném scénáristickém webu, navíc snad nějakou free-verzi. Nemám pro to jiné vysvětlení. ;o] Postavy jsou šablonovité jak z venezuelských telenovel; napínavé sekvence se nanejvýš vyrovnají krevtuhnoucím scénám z Milerových KRTEČKŮ. Jediným pozitivem (omlouvám se za tak silný výraz) je pointa - ta je aspoň překvapivá. Jináč je to chvílemi k smíchu, chvílemi k pláči. Shrnuto a podtrženo: Dnešním večerem jsem radikálně revidoval svůj vztah k hollywoodským teenagerovským vyvražďovačkám. Pokud jsem k nim byl do této chvíle příkrý, tak tímto večerem se vše mění... minimálně si jich začínám více vážit. ;o](15.12.2005)

Po excelentním Zlu je Duch jezera tak trochu krokem zpět, ale proč by si MH nevzal pauzu, že? Film je celkem nudný, klišé teenage vyvražďovačky střídá klišé neteenage vyvražďovačky, ale v rámci stupid lekacího horroru, proč ne?(6.11.2007)

• fcreading

Nečakajte žiadny zázrak, ani nejaký výrazný horor, iba odpočinkový horor s nudným rozjazdom, ale oto viac poteší sympatická herečka, ktorá je neodolaťelná ( myslím tú čiernovlásku). No vrah vyzerá dobre, používa celkom tri vražedné nástroje: kosa, tú ma celkovo v jednej scénke, kuchynský nôž a sekeru tu má iba raz. Pravdou ale zostáva, že to režíroval Hafstrom ktorý režíroval Izbu 1408, ktorá je oproti tomuto majstrovský kúsok, no ale každý máme slabé začiatky 40 percent.(22.2.2009)

• Pilda17

1/10 = 15%(20.10.2009)

Keď som si prečítal anotáciu na obale DVD a všimol si "katovské" hodnotenia na tejto stránke, vyhol som sa Duchovi jazera oblúkom. Ale potom som videl dva iné Håfströmove filmy /jednému som udelil 5 a druhému 4 hviezdičky/ a nechcelo sa mi veriť, žeby ten istý režisér - hoci aj na poli iného žánru - dokázal až tak brutálne stúpiť vedľa. A moje pochybnosti boli na mieste. Ducha jazera totiž zráža na kolená iba scenár /overený a prevarený recyklát teenagerských slasherov/, ale režisérsky robí chalan čo môže a zachraňuje čajový príbeh dobrým budovaním atmosféry, nadštandardnou prácou s hercami a niektorými zapamätateľnými obrazmi. Teenagerský slasher nie je ani náhodou moja šálka kávy, ale práve vďaka Håfströmovi som to dopozeral dokonca bez väčšej újmy na zdraví. Viem minimálne o desiatich filmoch tohto subžánru, ktoré by si zaslúžili "čierne políčko" a predsa sa ocitli v modrom. Preto pridávam jednu hviezdičku navyše, hoci mu tým z čiernych bažín aj tak nepomôžem.(7.8.2006)

• Andersis

Co to je?(17.8.2008)

• Terva

Tajemné zlo skryté v dávné minulosti..... Scénář : Mikael Håfström a Vasa. Kamera : Peter Mokrosinski. Hudba : Anders Ehlin(6.5.2011)

• davidek

Už od začátku dělá tvůrce z diváka blbce. Když padá dívka z věže padá hned vedle lavičky a pak už tam lavička není. To je pouze příklad. Velmi špatné dílko. Nepochopil jsem závěr kdy mrtvola zasažena kotvou klesá ke dnu a při vytažení už je to jenom stará kostra. Asi jsou v jezeře piraně. Prostě "úchvatný" film.(16.8.2005)

• jenik71

Podprůměrný horor, který mě prakticky ničím nenadchnul. První půlka je hodně slabá. Ta druhá je už o něco lepší, ale jedno máchnutí kosou mě opravdu nijak nešokuje. Stejně tak pár leknutí, z kterých si do kalhot také nenadělám. U hororu se má divák bát a čekat nečekané. A tenhle pocit jsem rozhodně neměl.(11.1.2012)

• jerry12

Možná, že je to místem vzniku, nevím. Ale co vím, že je to ten nejhorší horor, který kdy vznikl s bezpochyby nejvíce se nehodícími herci a příšernou režií. Zasloužil by si Oscarovou Malinu...(19.7.2005)

• twinpeaks

Tenhle film má poměrně dobrý rozjezd a zpočátku dějově nastiňuje několik možných variant, kterými by se to mohlo ubírat a rozvíjet - odhalování sto let staré urban legendy o vrahovi studentů, nedávná sebevražda studentky, útěk jejího bláznivého otce z psychiatrické léčebny, napjaté vztahy v samotné škole. Z toho všeho se mohlo vyvinout mnoho zajímavých zápletek a první půlku filmu se zdá, že se tak i děje. Jenže pak najednou scénárista všechno hodí za hlavu a vybere si tu nejdebilnější, nejprovařenější a nejplošší možnou variantu děje a celej film jde, s prominutím, do prdele. Zapomeňte na název filmu, zapomeňte na to, co se odhaluje první půlku filmu, nic z toho nakonec z vyústěním či pointou filmu nemá nic společného. Po shlédnutí mi připadalo, jako by někdo vzal dva horory, jeden ač nijak převratný, přesto se zajímavou zápletkou a druhý naprosto podprůměrný teenagerovský "slasher", přestřihl je napůl a slepil dohromady. Škoda, ta severská atmosféra, příběh, herci/herečky, v první půli se mi docela zamlouvali/y.(2.9.2009)

Ačkoliv se jedná o hodně chudý snímek z hlediska rozpočtu, obsahem i zpracováním si myslím, že nejhorší není. Ba naopak. Herci jsou jiní než v nekonečném množství amerických hororů a neokoukaní. Temná atmosféra severu dodává Duchu jezera tíživou studenou atmosféru. Podle mého názoru nejsou nutné velké finance na počítačová monstra a hektolitry krve. Stačí troška chutě a nápadu. Jsem tu asi sám, ale já byl maximálně spokojený.(6.6.2007)

• SOLOM.

Film Strandvaskaren je dle mého film dvou tváří a především dvou zcela odlišných polovin. Zatímco ta první dokáže diváka zaujmout svým mysteriózním nádechem a především pojetím v němž divák může zapojit svou divokou představivost, tak v té druhé ztratí veškeré iluze a docela se nudí. Falešná iluze jenž tvůrci dokázali vytvořit se rázem změní v tvrdou realitu, že šlo jen o obyčejný klam a podprůměrný slasher už nikoho nevytrhne. Takto zpackaný film však není žádnou realitou a o to víc mě mrzí, že je pod tím podepsán Mikael Håfström. Kvůli rozporuplným pocitům nemůžu dát ani průměrné ohodnocení, protože tohle už míst zavánělo i odpadní příchutí.(1.7.2010)

• eric.blade

prostě Švédsko - jinak super země, ale filmy neumí...(28.7.2005)

• helraiser

Něco tak blbého a hloupého se jen tak nevidí, ale nejhorší na všem je ta nuda která prochází celým filmem.(9.5.2010)

• gargamel22

Tak tohle jsem opravdu nepochopil. Od Mikaela Hafstroma bych takovouto zhovadilost nečekal. A Jesper Salén by se měl dát k cirkusu.(9.5.2006)

• pleassurew

prostě hnusivě hnusivý hnusně hnusný hnus na který se nedá dívat ani se zavřenýma očima protože vás pořád bude budit zvuk(23.9.2006)

• gruzdej

Trochu za atmosféru, trochu za neokoukané severské herce - ale autor scénáře byl podle všeho hned první brutální obětí tohoto filmu, přičemž zbytek po něm evidentně dopsal ten magor, co v něm jinak vraždil.(2.11.2010)

<< předchozí 1 2