Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Žhavý písek, tvrdý dril a smrt na každém kroku, takový je život Cizinecké legie pod žhavým Africkým sluncem. Hlavní postavou příběhu zasazeného do dvacátých let dvacátého století je lehkomyslný francouzský boxer a flamendr Alain Lefevre, který udělá tu chybu, že se zaplete s milenkou nechvalně známého mafiánského bosse. Na útěku před jeho zabijáky se rozhodne ukrýt osvědčeným způsobem a nechá se naverbovat k francouzské cizinecké legii, která ho pošle k pluku do severní Afriky, kde se stává spolubojovníkem pestré směsi mužů všech možných ras, vyznání i příčin, které je přivedly do řad legie. Tady se mladý muž musí utkat nejen s brutálním psychopatickým velitelem, tradičně tvrdým a krutým výcvikem, ale také s jednotkami krvelačných partyzánů a dokonce i s najatým zabijákem, který ho přijede zabít poté, co francouzský mafián zjistí, kam zmizel. Všechny rozpory mezi muži jednotky, všechny jejich osobní potíže a pocity se ovšem stávají bezvýznamnými v okamžiku, kdy je pevnost napadena Araby odhodlanými ke všemu. Zdá se, že tentokrát ani kulomety zasypávající nepřítele deštěm kulek nepomohou. A tak nezbývá než doufat, že Alain přežije a vrátí se do Paříže, aby mohl očistit své jméno pošpiněné falešným obviněním a také získat ruku ženy, kterou stále miluje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (142)

helloween93 

všechny recenze uživatele

Zajímavá odbočka v Jean-Claudově kopací kariéře. Jsem asi jeden z mála, komu se film líbil. Myslím si, že jde o docela dobrý válečný snímek, který nabízí zajímavě natočené válečné scény i docela slušný scénář. Hudební doprovod se taktéž neurazí, jen ten konec filmu byl přitažený za vlasy a mohlo tam ještě pár minutek být, ale i tak je to na ***. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Rozporuplný pokus belgického bojovníka o seriózní filmařinu s trochu bezradným výsledkem, který vzbuzuje útrpný úsměv a otázky, jestli sledovatel tohoto díla nemá výrazné masochistické sklony. Film se tváří vážně, ale vyznívá pateticky, škrobeně, vrtkavě, bezkrevně, bolestně a hrdinsky směšně. Jsou to jen pózy a nicneříkající gesta, která se utápí sama v sobě a v podivném způsobu zpracování a ve všeobecném duchu nepřirozenosti, kterým se film ubírá. Nemá to žádný náznak charakteru, ani špetku napětí, děj je až zvrhle nepřirozený, a výsledkem je smutný pokus velkoleposti, vyznívající žalostně špatně. Boxer a hochštapler Alain Lefevre (Jean-Claude Van Damme), po závanu dávné osudové lásky a marném pokusu o dávný společný sen, se ocitá uprostřed saharské pouště ve službách francouzské cizinecké legie. A v této společnosti outsiderů a vyvrhelů společnosti se ukazuje ryzí charakter lidství a kamarádství při marném odvracení zničujících arabských útoků za svobodu. A hrdina jako jediný přežije krvavé pobíjení nenáviděných evropských kolonizátorů. Z dalších rolí: Lefevrovi kamarádi z legie americký černoch Luther (Adewale Akinnuoye-Agbaje), hledající své kořeny, bývalý anglický důstojník Mackintosh (Nicholas Farrell), ostrakizovaný ze svého původního působiště, a italský outsider Guido Rosetti (Daniel Caltagirone), obhroublý seržant Steinkampf (Steven Berkoff), Lefevrova osudová láska Katrina (Ana Sofrenović), mafiánský pařížský boss Lucien Galgani (Jim Carter), boxer a pozdější legionář Julot (Joe Montana), a vůdce arabských bojovníků za svobodu Abd-El Krim (Kamel Krifa). Je to film, na který je nutné se podívat. A to z důvodu, kam až může zajít pokus o velkou a seriózní filmařinu. I když alespoň ten pokus se musí pochválit. ()

Reklama

rasto87 

všechny recenze uživatele

Van Damme ukázal aj inú svoju stránku ako len každému kopačkami nakopať prdel. Zaujímavý obraz o légii i keď légia v súčasnej dobe už funguje inak. Trošku otrepané monológy, dosť klišé, ale to nie je až taký problém. Najväčší problém je asi ten, že taktiež trošku nechápem ako niekto tomuto môže dávať, že to je odpad. Podľa môjho názoru určite nie. ()

fabuloz 

všechny recenze uživatele

Největší slabinou je scénář, který je strašně přímočarý a nijak bohatý. Dalo se předvídat, že VD bude leaderem slabších a utlačovaných atd ..Co jsem však nečekal, že to nebude až tak velká nuda jak jsem se z předchozích komentářů dočetl. Myšlenka tohoto počinu byla vskutku dobrá, ale někde se asi stala chyba, jinak by tento film neměl takové nízké hodnocení. Za mě je to dobrý, takže 3* ()

DHDV 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů od JCV. Film je v jeho tvorbě docela nadprůměrný, má dobré herecké výkony, celkem slušný rozpočet a hlavně dobrý příběh. Pokud tohle měla být jeho vstupenka mezi elitu, tak to chtělo ještě více nadání režiséra/scenáristy ale potenciál to má. Já se u filmu nenudil a docela se divím tak špatnému hodnocení, otázkou je zda všichni tento film viděly. S klidným svědomím dávám 3 hvězdy. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Původně měl snímek zamířit do kin, nakonec šel však pouze do videodistribuce. (korbitch22)
  • Alain Lefevre (Jean Claude Van Damme) při focení do novin střílí z kulometu M1914 Hotchkiss. V boji potom ovšem legionáři používají kulomet Lewis gun v ráži .303 British. (HectorHagman)
  • Legionári používajú pušky Lebel 1886, ktoré boli štandardnou zbraňou francúzskej armády počas prvej svetovej vojny. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama