Reklama

Reklama

Svatá hora

  • Mexiko La montaña sagrada (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Film Svatá hora scenáristy a režiséra Alejandra Jodorowského, který vyvolal skandál na filmovém festivalu v Cannes v roce 1973, plný svatokrádežných obrazů a existenciální symboliky, je hledáním duchovního osvícení, které staví iluzi proti pravdě. Alchymista (kterého představuje sám Jodorowsky) shromáždí skupinu lidí z různých společenských vrstev, kteří představují planety sluneční soustavy. Záměrem okultní skupiny je podrobit své členy podivným mystickým obřadům a zbavit je pozemských trápení, aby se mohli vydat na Lotosový ostrov. Tam vystoupí na Svatou horu, aby z ní vyhnali nesmrtelné bohy, kteří tajně vládnou vesmíru. (Film Europe)

(více)

Diskuze

Adam Bernau

Adam Bernau (hodnocení, recenze)

www.titulky.com:

you are excrement = "tvá stolice"

SEL FUNDATION (na budově) = "ZALOŽENÍ SEL"

...word is made flash (odkaz na úvod Janova evangelia) = "slova se mění v činy"

it is the only reality = "to je opravdová skutečnost"

now you are the empty chart = "nyní jste listy nepopsaného papíru"

this is maya = "tohle je kulisa"

oliik

oliik (hodnocení, recenze)

Bizarní, absurdní a přesto ve své podstatě pravdivé. Zvláštní způsob, jak ukázat pravý obraz světa. Nadčasový snímek!!!

wexinger

wexinger (hodnocení, recenze)

TTento film mě naprosto překvapil a fascinoval. Jodorowsky má úžasnou představivost, a tento film předčil nekolikanásobně všechny filmy, které sem doposud viděl. A úplný konec je naprostý skvost.. To know, to dare, to want, to be silent

renekem

renekem (hodnocení, recenze)

Krásný film, plný podmaňujících obrazů podbarvených nádhernou hudbou. Kdo očekává napínavý děj, bude ovšem maličko zklamán, příběh ve filmu je, ale je jen záminkou k filmové kráse.

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

imho každý, kdo natáčí filmy o "náboženství, psychologii, filosofii, alchymii, okultismu a tarotu" je psychopat tak nějak automaticky

SatuPeka

SatuPeka (hodnocení, recenze)

Docela mě překvapuje kolik komantátoru tento film považuje za výplod šíleného psychopata. Přitom je struktura filmu velmi jasná a koherentní, jednotlivé obrazy na sebe logicky navazují a užitá symbolika je sice mnohdy bizardní, ale obvykle dešifrovatelná. Jodorowsky neužívá symboly jen pro efekt a se záměrem šokovat. Pokud se ovšem divák nevyzná dobře v náboženství, psychologii, filosofii, alchymii, okultismu a tarotu, bude mít s porozuměním velké problémy. Jinak svůj odmítavý postoj k psychedelickým drogám Jodorowsky vyjadřuje v samotném filmu. Myslím, že sledovat tento film pod vlivem takových látek je kontraproduktivní - nezbyde nic víc než fantaskní efektní podívaná.

Související novinky

Projekt 100 pro rok 2008

Projekt 100 pro rok 2008

29.11.2007

V první půli příštího roku připravila Asociace českých filmových klubů už 14. ročník Projektu 100, který nabídne do české distribuce dalších deset kvalitních a celosvětovou kritikou oceňovaných… (více)

Reklama

Reklama