Reklama

Reklama

Svatá hora

  • Mexiko La montaña sagrada (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film Svatá hora scenáristy a režiséra Alejandra Jodorowského, který vyvolal skandál na filmovém festivalu v Cannes v roce 1973, plný svatokrádežných obrazů a existenciální symboliky, je hledáním duchovního osvícení, které staví iluzi proti pravdě. Alchymista (kterého představuje sám Jodorowsky) shromáždí skupinu lidí z různých společenských vrstev, kteří představují planety sluneční soustavy. Záměrem okultní skupiny je podrobit své členy podivným mystickým obřadům a zbavit je pozemských trápení, aby se mohli vydat na Lotosový ostrov. Tam vystoupí na Svatou horu, aby z ní vyhnali nesmrtelné bohy, kteří tajně vládnou vesmíru. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (181)

zette 

všechny recenze uživatele

Film, ktery dokaze sokovat i dnes, musel v dobe vzniku vyvolat velke pozdvizeni. Surrealisticky pohled na svet, zajimave zpracovani se spoustou perverznich scen, na ktere divak jen tak nezapomene. Velmi pusobiva hudba a kamera. Ne, ze bych musel film videt znova, ale jisty pozitivni dopad na me film mel. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Alejandro Jodorowsky je patrně psychopat, kříženec mezi markýzem de Sade a Ivem A. Bendou. Obrněné žáby, ukřižovaná jehňata, zmrzačení trpaslíci a šukající krávy patří mezi ty normálnější věci, které jsou zde k vidění. Přestože to má skoro dvě hodiny a nevšiml jsem si ničeho, čemu by se dalo říkat děj, díky neustálému přívalu bizarností jsem se vůbec nenudil. Film je taky docela legrační, i díky mizerné špangličtině všech zúčastněných a montypythonovskému konci. Dalo by se říci, že se mi to jistým perverzním způsobem líbilo, asi bych se měl nechat vyšetřit. K plnému docenění tohoto svatého díla bych ale asi potřeboval mít v těle víc drog... ()

Reklama

uglug 

všechny recenze uživatele

První půlka brilantní skvost! Druhé půlce chyběla nápaditě strukturovaná kompozice, která tvořila hlavní gró té první a dělala z každé scény surrealistický zážitek. Druhá půlka, podle mne, pak dále postrádá nadsázku a vtip té první, díky čemuž z "pane jo" efektu se pomalu přechází do "nuda" módu. Celý film je čistě osobitou záležitostí, která nutí každého hledat si za vším svůj vlastní smysl. Škoda, do 75. minuty jasných 5*.. v součtu se zbytkem za mne pouze 3. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Velice mi tenhle film připomněl jeden vtip o zhuleném chlápkovi v sauně. Tohle je taky vtip, velice provokativní a s tou filmově nejryzejší pointou. Dokonce, jak tak nad tím uvažuji, nikde jinde, v žádném jiném filmu, jsem takovou pointu neviděl, ač se přímo nabízí. Jinak o ději vůbec nelze v tomto případě mluvit. Je to surrealistická, provokativní fantasmagorie geniálního jodorowského mozku. Ale přitom je film velice zábavný a divák se jen těší, s jakou další šíleností se setká v příštím záběru. ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem měl ze Svaté hory strach a projekci odkládal, a o to víc mě překvapilo, jak mě to hned od prvních momentů chytlo. Čekal jsem nezáživnej surrealistickej mišmaš, ale přestože to je výsostně symbolický film, oproti očekávání ty obrazy vůbec nejsou beze smyslu, ale naopak je ve většině případů naprosto jasný, co se chce říct, a interpretovat to byl sakra skvělej zážitek. Krom vizuálních orgií a hravé symboliky mě taky překvapil místy až brutální humor, protože Jodorowsky se s tím nesere a dává tu na prdel všemu od náboženství po kapitalismus. Kdyby se to neslo ve stejným duchu až do konce, určitě bych to zařadil do svých top filmů. O to větší škoda, že se tohle boží dílo cca v polovině zlomí a většina toho, co mě bavilo, ustane a je to jak kdyby začal jinej film. Kromě scény v Pantheon Baru byla druhá půlka bohužel výrazně slabší. I tak se mi to jako celek líbilo a nechalo silnej dojem. Mezi všema, kdo se na téhle vizuální orgii podíleli, pak zvláštní poklonu zaslouží ti kteří ty desítky ropuch a ještěrek oblíkali do těch malých kostýmků. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (8)

  • Alejandro Jodorowsky strávil před natáčením filmu týden se zenovým mistrem a během této doby vůbec nespal. (hippyman)
  • "Nádor", který kněz vytáhne ze zlodějova krku, je ve skutečnosti kus chobotnice, kterou filmaři koupili v místním obchodě. (Ruuzha)

Související novinky

Projekt 100 pro rok 2008

Projekt 100 pro rok 2008

29.11.2007

V první půli příštího roku připravila Asociace českých filmových klubů už 14. ročník Projektu 100, který nabídne do české distribuce dalších deset kvalitních a celosvětovou kritikou oceňovaných… (více)

Reklama

Reklama