Reklama

Reklama

Děvčátko, které bydlí na konci ulice

  • Kanada The Little Girl Who Lives Down the Lane (více)

Obsahy(1)

V tomto kanadském thrilleru ztvárnila Jodie Foster titulní postavu - samotářskou, zarputilou a sama na sebe odkázanou dospívající dívku jménem Rynn, která žije sama ve velkém domě svého otce. Když do domu kdokoli přijde nebo zavolá, děvče vysvětluje, že má tatínka na služební cestě. Je opravdu daleko... hodně, hodně daleko. A maminka? Ta také... Rynn se své nezávislosti nehodlá vzdát a je odhodlaná udělat cokoli, aby si uchovala své strašlivé tajemství. To ale bohužel vyčmuchá její vlezlá sousedka paní Halletová (Alexis Smith). Dalším nebezpečím, které ohrožuje Rynnin klid, je sousedčin syn Frank Hallet (Martin Sheen), pedofil, který má v plánu děvče zneužít. Naštěstí je zde rebelující teenager Mario (Scott Jacoby), který je vždy připraven podat Rynn pomocnou ruku. Scénář k tomuto mrazivému thrilleru s dokonalou atmosférou napsal Laird Koenig jako adaptaci vlastního románu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Tayen 

všechny recenze uživatele

Pokud hlavní postavě Rynn, šlo o to, aby ji respektovali, třebaže je dítě, tak Jodie Foster po tomhle filmu museli začít respektovat všichni, kteří o ní pochybovali. Film spíše než uzavřený příběh připomíná výsek v životě odtažité třináctileté slečny, která se možná bere až příliš vážně. Ale, kdo by se divil, když se dívce zabije otec, který jí vtlouká do hlavy výjimečnost a je na její osamělost pyšný, ve sklepě máte nabalzámované tělo vlastní matky a do domu se vám vtírá místní pedofil. Mám podezření, že Gessner ani nevěděl, co přesně chce natočit, dokud nedošel ke scéně, kdy Rynn dotěrného souseda odpraví. "Ano, tady to vypadá pěkně, u toho krbu s ohněm, co Rynn tak, krásně osvětlují vlasy ", rozplývá se režisér a vkládá vlastní slova do úst Martina Sheena. Film tak utne závěrečnými titulky, než aby vymýšlel nějakou složitější pointu, když všechno důležité už bylo prozrazeno v polovině filmu. Film je to skvělý, doporučuji na pozdní večer k čajíčku s mlékem a cukříkem. Atmosféra je přesně tak ledová jako samotná Rynn s břitkým jazykem. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tímto filmem se vyjasňuje náklonnost a pochopení Clarice Starlingové pro Hannibala Lectera:) Clarice totiž čerpala ze svých vlastních zkušeností a zážitků z mladistvých let. Stejně jako jsou si s doktorem Lecterem podobní v charakterových rysech. Zejména ve vysoké inteligenci, rozvážnosti, chladnosti, umění diplomaticky a s poklidem zvládnout neočekávanou situaci. Kromě mladinké a skvělé Jodie Foster v ostatních rolí exceluje zvrhlík Martin Sheen či roztomilý, hezký a skutečně opravdový a věrný kamarád Scott Jacoby. Snímek je zpracován civilním způsobem, vůbec neklade důraz na přehnanou dramatičnost, efektivnost či šokující scény. Malá Rynn není vylíčena jako nějaká šílená holka, ale jako velmi chytré a rozvážné děvče, které to má v hlavě velmi dobře spořádané. Několik scén dokázalo mé nervy napnout k prasknutí a snad jsem pocítila i jistý záchvěv strachu (Scéna, kdy Mario pije čaj, který mu Rynn připravila a scéna, kdy se zvedlo a zase spadlo víko od sklepa). Vím, je to zcela obyčejný jev, který by mě ve filmu asi už ani neměl překvapit, ale přesto mě to zde dostalo. Ve filmu neuvidíte to, co byste asi vidět chtěli, ale právě ta "neviděnost" je to, čím je tento "Dům na konci ulice" osobitý. Závěr nechává otevřené možnosti divákovy mysli v tom, co asi bylo dál. Skvělá kamera, která se zaměřuje na tvář Jodie, zatímco mimo záběr sedí Martin Sheen, který... ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Že je to pritiahnuté za vlasy sa objavuje snáď v každom druhom tunajšom komentári, tak to riešiť nebudem. Fosterku som mal ešte radšej keď bola decko, ako v súčasnosti; stojí na nej celý film a prakticky nie je scéna, v ktorej by sa neobjavila. A zvláda to, radosť pozerať. Kvôli nej nakoniec pridávam hviezdičku navyše, inak trochu nezáživnému thrilleru, ktorý by v rukách skúsenejšieho a hlavne hororového režiséra, mohol byť oveľa pôsobivejší. 70% ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé komorní drama s minimem herců, ale s docela hustou a chvílemi až velmi mrazivou atmosférou. Původně jsem si říkal, že to je docela nudné a že z toho asi budu zklamaný, jenže jak postupoval děj a jak postupně přicházely na scénu další postavy a vycházelo najevo, co vlastně stojí za záhadnou neúčastí otce hlavní hrdinky na scéně a jaké že tajemství skrývá mladá hrdinka ve sklepě, tak film začal mít spád a začal rychle nabírat na intenzitě a zajímavosti. A nakonec mi nezbývá než říci, že toto drama je opravdu hodně povedené a že i přesto, že se odehrává téměř celé jen v prostředí jednoho domu a především jedné místnosti, tak mu rozhodně nechybí kvalita. A jistě za to může i vynikající herecký výkon velice mladé Jodie Foster, která zde hraje na svůj věk opravdu nečekaně kvalitně a dokáže sama utáhnout celý film. Zdatným pomocníkem jí potom byl Scott Jacoby v roli pajdavého teenagera Maria, který předvádí také vynikající herectví. A samozřejmě Martin Sheen v roli pedofilního syna majitelky domu, v němž hlavní hrdinka bydlí, se také rozhodně neztratil. Závěrem tedy snad jen tolik, že toto drama se zajímavou atmosférou je opravdu povedené a že stálo za to se na něj podívat. Výsledkem nemůže být nic jiného, nežli nadprůměrné hodnocení, v tomto případě čtyři hvězdy. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Námětem a několika shodnými motivy velmi podobné McEwanově Betonové zahradě (sklep ukrývající nepěkné tajemství, osamocení a téma předčasné dospělosti se vším, co k tomu patří). Každopádně poměrně kvalitní, trochu morbidní, stísněné, šokující, s excelující Jodie Foster, lehce poetické, s výpovědí sexuality adolescentů, stavějící na hlavu morální zásady (ovšem, co je to morálka?), vznášející otázky o dětském právu na emancipaci, o nepřístupném a podezíravém světě, který jen čeká na příležitost, kdy vás pohltit a mohl bych pokračovat. Výběr Chopina jako hudební kulisy jen schvaluji, ovšem zbylá hudba - to je peklo. 3,5* ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Ve scéně, kdy Frank Hallet (Martin Sheen) ukazuje Rynn (Jodie Foster) vlásenku a nehet, se na Frankově (Martin Sheen) pravé ruce střídavě objevuje a mizí zlatý prsten. (Pavlínka9)
  • Ve scéně, kdy hovoří Rynn (Martin Sheen) s Frankem na ulici, můžeme si všimnout na levé straně ženy s kabelkou, která jde prvně směrem ke kameře, ale o vteřinu později jde od kamery, navíc ještě se psem na vodítku. (Pavlínka9)
  • Ve scéně, kdy se postava Rynn (Jodie Foster) objevuje nahá, si můžeme při svlékání všimnout na levé ruce náramku. V jednom z dalších záběrů, kdy leží na posteli, na ruce žádný náramek nemá. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama