Doznání
Thriller / Drama
Francie / Itálie, 1970, 135 min
Costa-GavrasHudba:
Giovanni FuscoObsah
Slávny, u nás roky zakázaný film, vznikol podľa rovnomennej knihy Artura Londona ako autentické svedectvo jedného z protagonistov vykonštruovaného procesu so "spikleneckým centrom" R. Slánského v r. 1952. Presvedčený komunista, interbrigadista, pred zatknutím námestník ministra zahraničia, účtuje s minulosťou svojej strany. Je iróniou osudu, že rukopis knihy priviezol do Prahy v deň, keď tam vošli sovietske tanky. Sugestívna, hoci trochu chladná analýza obludných mechanizmov moci zachytáva kruté výsluchy, manipuláciu s obžalovanými, nátlak vedúci k falošnému priznaniu. V druhom pláne sa odvíja osud Londonovej rodiny i história vzniku knihy. Film o tragédii slepej viery, schopnej zmeniť sa a prisp"sobiť akýmkoľvek podmienkam. (oficiální text distributora)
Lima
Pohled Francouzů na politický monstrproces se Slánským v komunistickém Československu 50.let. Záslužný počin, který stojí za to vidět. Ale na Nově to asi dávat nebudou.(20.4.2003)
Tosim
Kdo by si pomyslel, že Francouzi dokážou natočit film o našich socialistických reáliích tak přesvědčivě...(22.11.2002)
Anthony
Specialista na politické filmy Costa Gavras se blýsknul. Velice působivě (a s působivým Montandem) postihl, jak fungovaly komunistické politické procesy. Jeden z těch filmů, který by se měl našim zapomětlivým komunistům a jejich voličům pouště od rána do večera. Na druhou stranu mi vadila skutečnost, že sám hrdina Artur London byl podobně jako Slánský pěkná svině. Většina z odsouzených předtím sama procesy připravovala, takže jsem je nelitoval a spíše jsem si říkal "dobře ti tak". Ovšem bez ohledu na osoby, jako výpověď o systému to je dost dobré.(30.7.2003)
Pohrobek
"Lenine, vzbuď se, Brežněv se zbláznil! Lenine, vzbuď se, oni se zbláznili!" - Děkuju pěkně! Lenine, hnij dál. Poslední obraz z Doznání a Costa-Gavrasův neumírající idealismus. Nejrozumnější Costa-Gavrasův politický thriller, který referuje o Slánského procesu dost pravdivě. Já osobně však komunisty "z přesvědčení" nesnáším ještě více než ty svině, které se pouze přizpůsobily dané době, a proto si myslím, že takový proces je jedním z mála způsobů, jak jim vyhnat alespoň tu věrnost straně z hlavy. Formální stránkou dost komorní (oproti předcházejícím Z a État de siege), v hlavní roli "jen a pouze" Yves Montand. Neříkám, že by to bylo málo, ale u Costa-Gavrase jsem si už zvykl na vyšší obrátky.(9.8.2005)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby Celosvetovo $360,028║(14.4.2011)
sportovec
Syrovost zážitku literární předlohy dává na nejrůznější zákruty lidského i mravního vývoje autora-protagonisty s velmi kontroverzní pověstí ne zcela vyváženou odpověď. Londonova výpověď přes svou otřesnost je jednostrannou a nezachycuje vrcholy komunistického nomenklaturního řádění v případě nekomunistických a antikomunistických politických vězňů. Gavrasovo přetlumočení se až příliš často topí v ideologických klišé; úroveň DOZNÁNÍ je tím určitě negativně poznamenána. Film i jeho vyznění zachraňuje mimořádný Montandův výkon. Na Gavrasovu obranu je ovšem nutné poznamenat, že v době natočení byly vědomosti i představy o rozsahu a dosahu komunisticjých justičních i nejustičních zločinů ne zcela známy a domyšleny; Gavras byl s výjimkou několika doplňků beze zbytku odkázán na Londonovo svědectví a Pillerovu zprávu. Na počátku sedmdesátých let bylo už mimořádným pozitivem samo natočení a uvedení díla do distribuce.(12.3.2008)
tahit
Film není určitě pro pobavení, ale hlavně je poučný. Je nafilmován podle vzpomínek Artura Londona politického komunistického funkcionáře, diplomata a rudého publicisty, který se především vlastním idealistickým přičiněním, dostal do soukolí obludného mechanismu vykonstruovaných politických obvinění režimu. Zakázanou knihu „Doznání“ jsem za totality přečetl za dva večery, film sám o sobě, mě už tak nebral. Komunistický systém uměl přinutit surovostí a bestialitou skoro každého přiznat se ke lžím. Dokonce ve své zrůdnosti vězni o sobě mluví, (jsem hajzl a zrádce dělnické třídy) a podobné perly. Nejhorší a nejsmutnější na této době je, že bylo u nás v Československu vyneseno víc rozsudků smrti, než ve všech sousedských komunistických státu dohromady. Československý komunisti prostě chtěli být papežtější než papež. Artur London po odpykání trestu a následném propuštění sice kritizoval ve Francii praktiky komunismu, ale úplně se zcela nevymanil z myšlenek socialismu. Doufám a myslím, že už se nevrátí zlatá éra Sovětské demokracie. Je neuvěřitelné, že i dnes jsou lidé, kteří by komunismus znova volili. Zaplať pánbůh aspoň za film, který slouží jako dostatečný důkaz doby.(24.10.2007)
LiVentura
O nás pro nás.. Vždy politický, "pravdivý" a temný Costa Gavras.(4.3.2009)
borsalino
Literární předlohu od Artura Londona jsem četl několikrát a vždycky mě znovu šokuje. Před lety jsem knihu někomu půjčil a jak už to tak bývá, už se mi nevrátila. Náhodou jsem ji zahlédl v antikvariátu, tak jsem si ji celkem nedávno koupil za 15 Kč. Překvapení čekalo uvnitř - jsou tam výstřižky z Rudého práva z roku 1970, kdy se Doznání dočkalo své filmové podoby. Rétorikou sedmdesátých let je film ostouzen, podobně jako kniha sama - např. "...pošpinění socialistických zemí a především Sovětského svazu..." nebo "...vtíravá reklama a chvalozpěvy v buržoazním tisku naplňují kina i kasy...", pak je taky hezké "...film sehrává svou rozbíječskou roli v procesu sjednocování levicových sil...". Osobně považuji film za velmi povedený, herecký výkon Yvese Montanda je vynikající, ve filmu není nic přidáno, žádné romantické pohledy a útoky na city. Ne, pouze syrová realita. Film je kvalitní výpovědí o politických vykonstruovaných procesech padesátých let v Československu, řízených z tehdejšího SSSR. Přestože má film přes dvě hodiny, tak opět lituji, že je škála pouze do pěti hvězdiček, já dávám šest.(27.9.2008)
jondzavid
Skvelý Yves Montand v silnej obžalobe nočnej mory utopického idealizmu.(9.8.2005)
Toj
Zdaleka to není jen obyčejná nezáživná adaptace knihy se silným tématem, který je nám blízké. Samozřejmě ten rozměr toho, že je to o Češích, o mučení atd., tu je přítomný a účinek zesiluje. Mě film zaujal především po stylové stránce. Chladné záběry, agresivní flashbacky, které nejsou nijak interpunkčně uvozeny, očištění od zbytečného patosu, rozsáhlé prázdné prostory, kde docházelo k výslechům mi připomněly podobné prostory z Armády stínů. Podobností s Melvillem je tu asi víc - což mi přišlo vhod. Vedle odtažitého stylu celého filmu pak působí v kontrastu velmi silně závěrečné dokumentární záběry z 68.(14.7.2011)
Laurent
Především bych rád ocenil střízlivost, s jakou byl snímek natočený. Myslím, že nyní po roce 90, by nikdo v našich krajích nedokázal natočit něco podobného takhle detailně a současně nezaujatě. Snímek nic účelově nezamlčuje, ani se naopak nevyžívá v lacině brutálních výjevech.(20.9.2007)
tigre
tyjo film to neni spatny, ale londonovu selfpropagaci proste prijmout nemuzu ani zprostredkovane. clovek ktery se i ve filmu prezentuje jako interbrigadista pritom to byla jenom kurva pracujici pro sovetskou vojenskou rozvedku, ktera nikdy neopustila zazemi a ktera pomoci knihy i filmu ziskava gloriolu mucednika - tak to sorry. pokud odhlednu od svych osobnich pocitu tak OK muj milovany montand to hraje velice slusne, vhled do procesu se slanskym je taky pomerne zajimavy, ale lehce zavadejici. na druhou stranu za zkouknuti asi stoji.(6.8.2007)
danecek24
28. Zlatý Glóbus za rok 1970 - nominace (1) - Nejlepší cizojazyčný film - Francie(5.1.2009)
Rousse
Velmi zajímavé vidět české reálie 50.let včetně vládních tatraplánů v architektonicky nezaměnitelné Francii:-) Ale tohle by v 70. letech v Praze asi točit nemohli. Skvělý náhled a hlášky jako "Strana si může dělat, co chce." "Nejste ústřední výbor! Ne - my jsme víc!" nahání husí kůži při představě, že to tak prostě chodilo. Ale bohužel bylo poznat, že film točili přeslušnělí frantíci, protože u výslechů v 50. letech se určitě uctivě nevykalo a neříkalo "Přátelé, které chránite, jsou mrtví." - soudruzi si přece byli rovni.... a někteří si byli ještě rovnější a někteří, jako ti vyslýchaní, si nebyli ani rovni.....takže pěkně na tykačku! A to, co se dělo při soudním procesu, to byla jen krásná ukázka toho, jak všechny politické procesy měly dvě tváře.... závěrečné záběry z 21. srpna mi nahnaly husí kůži. Silný zážitek.(25.10.2011)
Snorlax
Dlouho jsem se nemohla odhodlat a pustit si tenhle film. Zase uvidím, co dokázali svině v lidském těle, a naštvu se. Naštvu se, když si uvědomím, že ani jeden z těch dobytků nikdy nedostal přes prsty a jejich potomci se mají dnes ještě lépe, než se měly tyhle lidské kreatury. A rozhodla jsem se nevnímat lokaci děje, vnímat jen děj samotný. No, ne úplně se to povedlo, ale Montand předvedl něco takového, že všechny klobouky světa by nestačily, abych před nim mohla smekat. Na tenhle zážitek jen tak nezapomenu!(20.12.2011)
Davej
Myslím, že Češi by to dokázali natočit poutavěji, Yves Montand je ovšem vynikající.(17.4.2003)
czejny
"Doznání je nejvyší stupeň sebepoznání." řekl vysoce postavený komunistický komisař. Takovýchto komunistických ideologických keců bychom ve snímku samotném našli mnoho. Jak jinak by tomu mohlo být ve filmu vypovídajícím o politických procesech z 50. let. Z filmového hlediska se jedná o kvalitně zpracovanou látku s Yves Montandem. Jde o vskutku zajímavý pohled na zpracované dílo Francouzi, kteří natáčeli tuto výpověď o komunismu ve Francii a v době, kdy u nás stále vládla tato levicová totalita. I když jde o procesy, při kterých byli souzeni do té doby přední politici KSČ, tudíž žádná neviňátka, můžeme ukázkově nahlédnout do tehdejšího komunistického režimu, při kterém bylo nevinně odsouzeno a popraveno mnoho lidí. Pro dnešní mladou generaci by to měl být přímo povinný kousek, aby každý viděl, co byli ti komunisté zač.(20.1.2008)
Evora
I tady platí, že každá revoluce požírá svoje děti. Tentokrát přijeli sovětští poradci a čistili to mezi svými českými soudruhy. I na americký thriller by to bylo hodně drsné, natož když je to do písmene pravda. Brr. Kdo nemá z tohoto husí kůži, ten má asi schizoidní poruchu. I po zážitku z procesu věřil Artur London dál ideálům komunismu, vyléčil ho až později komunismus "s lidskou tváří" a napsal toto svědectví. Skvělý výkon Yvese Montanda a Tatry 603 . Francouzi natočili s nadhledem, co my bychom asi nedokázali.(25.1.2009)
pend
Pro nás hodně emotivní film podle A.Londona. Pochopitelně, že natočit všechny hrůzy výslechu dost dobře nešlo, možná, že dnešní horrorroví režiséři by to zvládli.:)(14.1.2007)