Reklama

Reklama

Pohádky o mašinkách

(seriál)
Animovaný / Pohádka
Československo, 1985, 1 h 8 min (Minutáž: 6–8 min)

Epizody(10)

Na Smíchovském nádraží je přednostou stanice přísný a pyšný nejvyšší pan železničář. Touží po největší mašince na světě, kterou dokáže sestrojit pouze obávaný černokněžník Zababa. K němu se ale dostanou jenom ti, kteří umí za úplňku kouzelným slovem přehodit výhybku na tajnou kolej… (Česká televize)

Recenze (108)

Mr.Neutron 

všechny recenze uživatele

Nutnost nejen pro dětské pro milovníky železnice. Jednoduchá animace, vynikající příběhy s mírně hororovým nádechem, s polepšeným nejvyšším panem železničářem i kouzelníkem Zababou, chytrým Pašíčkem a spoustou mašinek s lidskými vlastnostmi. PS: doporučuji číst dětem i knihu, nádherný jazyk. Poselství: 10/10 modelářů doporučuje hrát si s mašinkami ... ()

GordonCZ 

všechny recenze uživatele

Nepřekonatelný Večerníček o mašinkách, panu Blahošovi, Pepíčkovi, nejvyšším panu železničáři a černokněžníku Zababovi v nezapomenutelném podání vypravěče Vladimíra Ráže. Jediné, co mě vždycky jako kluka mrzelo, byl konec dílu vždy jakoby uprostřed rozvyprávěného příběhu. Pro pokračování jsem pak skoro nemohl dospat. :-) Pokaždé, když si na tento Večerníček vzpomenu, si říkám, jaké jsme vlastně měli velké štěstí, že jsme mohli vyrůst na takových laskavých pohádkách a ne na podobných nestvůrnostech jako třeba Teleblbís. ()

Reklama

Verbudrak 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka má jedinou nevýhodu, a to, že bez znalosti prvních dílů vám ty následující nebudou moc dávat smysl. Čímž jsem trpěl v dětství, protože jsem se k tomu opakovaně dostával nějak od prostředka. Ale i přesto jsem tento seriál miloval a i v dospělosti jsem se na něj s dětmi rád kouknul. Dodnes je pro mě představa výhybky, která se přehodí jenom o úplňku a vede někam na tajemné místo, jednou z nejvíc fascinujících, tajemných a mysteriózních. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Večerníček s tajemnou, pohádkovou atmosférou, kterou aspoň z poloviny vytváří Rážův hlas, byla to výborná volba vypravěče. První díly jsou nejpovedenější, ke konci už je obsah trochu pochybný, ale proč ne. Až v dospělosti jsem si uvědomil, že zlý černokněžník vlastně nikdy nic špatného neudělal, každému vyhoví – říká se mu tak patrně jen proto, že lidem nahání strach. Ostatně, kdyby byl zlý, nejezdí se k němu pro pomoc. Jako přidanou hodnotu vidím ještě zasazení do skutečného prostředí Prahy a okolí, jako je Smíchovské nádraží nebo stanice v Litni (kousek od Karlštejna), kam jeli pro brambory – děti se pak na ta místa mohou těšit a porovnávat je s večerníčkovou realitou. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Zababy jsem se jako malý nebál, ale měl jsem z něj respekt. Zajímavé je, jak stroje na smícháči mají naprostou volnost a lidé jim v podstatě slouží. Dá se říct, že co epizoda, to absurdita (třeba když na jednu mašinku nevyzbyl komínek, tak z ní udělali elektrickou). Nejvíc psycho díl je "O zvědavé mašince" - kde jinde uvidíte tancovat průhledné parní lokomotivy mazurku uprostřed lesa? ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Po pohádkovém kouzelníku Zababovi je pojmenovaná skutečně existující společnost Zababa s.r.o., která je dopravcem vlaků a sídlo má na Praze 5 – Smíchov. Na Smíchovském nádraží se odehrává dění kreslené pohádky. (Nick321)

Reklama

Reklama