Reklama

Reklama

Pohádky o mašinkách

(seriál)
Animovaný / Pohádka
Československo, 1985, 1 h 8 min (Minutáž: 6–8 min)

Epizody(10)

Na Smíchovském nádraží je přednostou stanice přísný a pyšný nejvyšší pan železničář. Touží po největší mašince na světě, kterou dokáže sestrojit pouze obávaný černokněžník Zababa. K němu se ale dostanou jenom ti, kteří umí za úplňku kouzelným slovem přehodit výhybku na tajnou kolej… (Česká televize)

Recenze (109)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si jak mě fascinoval díl o mašince která jela sklidit úrodu na pole na které nevedly koleje. Železničáři to vyřešili jednoduše, rozebrali trať za vlakem a znovu ji postavili před ním. Co na tom že se cesta protáhla až do zimy, hlavně že úkol splnili. Občas když sedím v rychlíku který neplánovaně zastavil někde uprostřed polí, tak si říkám, jestli se České Dráhy tou pohádkou nenechaly inspirovat. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Zababy jsem se jako malý nebál, ale měl jsem z něj respekt. Zajímavé je, jak stroje na smícháči mají naprostou volnost a lidé jim v podstatě slouží. Dá se říct, že co epizoda, to absurdita (třeba když na jednu mašinku nevyzbyl komínek, tak z ní udělali elektrickou). Nejvíc psycho díl je "O zvědavé mašince" - kde jinde uvidíte tancovat průhledné parní lokomotivy mazurku uprostřed lesa? ()

Reklama

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších večerníčků. Atraktivní prostředí železnice a parních lokomotiv rezonovalo s železničářskou částí mé krve, kterou jsem podědil po předcích. Prvky tajemna a magie reprezentované černokněžníkem Zababou a podmanivý přímo uhrančivý hlas Vladimíra Ráže. Vše dohromady v dokonalém souznění. Jen škoda, že večerníček má pouhých 10 dílů a Česká televize jej macešsky příliš nevysílá. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Na Pohádky o mašinkách jsem často rád vzpomínal. Velmi se mi totiž líbily už jako dítěti. Sice jsem se u nich i trochu bál, přeci jen přednes Vladimíra Ráže o černokněžníku Zababovi dokázal vyčarovat pro dítě tísnivou atmosféru, ale naštěstí mě atmosféra nevystrašila tolik, abych se nedodíval. Hodný pan Blahoš to společně se mnou zvládl. :-) Vysoké hodnocení ale rozhodně není jen nostalgickým vzpomínáním. Na Pohádky o mašinkách se totiž teď díváme vcelku pravidelně se svými malými dětmi a je to baví stejně, jako mě v mládí. Když ale pan Ráž zmíní černokněžníka Zababu, taky se vždycky lehce otřepou. :-) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Je neuvěřitelné, jak stále krásně učínkuje v době pendolín na naše malé (a na mně!) tahle série příběhů o panu Blahošovi, nejvyšším panu železničáři a kouzelníku Zababy ze Zababova. Možná díky těmto pohádkám bude děti jednadvacátého století stále vědět jak vypadají parní mašinky (tedy ty, kterým je rodiče naživo ještě neukázaly). A přiznám se, že vznik seriálu bych v klidu posunul nějkam do šedesátých/sedmdesátých let a ne do roku 1987 !!! Ačkoliv se jedná o kreslené příběhy, na člověka až neskutečně dýchnou slova jako - výtopny, depa, staré Smíchovské nádraží... Samozřejmě nelze opomenout magický líbezný hlas pana Vladimíra Ráže, který nás pohádkami provází... Jakoby člověk cítil ten zvláštní pach z kouře po hořícím uhlí... Pohádky o mašinkách patří rozhodně mezi naše nejkrásnější pohádky a večerníčky. * * * * ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Po pohádkovém kouzelníku Zababovi je pojmenovaná skutečně existující společnost Zababa s.r.o., která je dopravcem vlaků a sídlo má na Praze 5 – Smíchov. Na Smíchovském nádraží se odehrává dění kreslené pohádky. (Nick321)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno