Reklama

Reklama

Pohádky o mašinkách

(seriál)
Animovaný / Pohádka
Československo, 1985, 1 h 8 min (Minutáž: 6–8 min)

Epizody(10)

Na Smíchovském nádraží je přednostou stanice přísný a pyšný nejvyšší pan železničář. Touží po největší mašince na světě, kterou dokáže sestrojit pouze obávaný černokněžník Zababa. K němu se ale dostanou jenom ti, kteří umí za úplňku kouzelným slovem přehodit výhybku na tajnou kolej… (Česká televize)

Recenze (108)

FrankieCZ 

všechny recenze uživatele

Knížka byla mojí nejoblíbenější dětskou četbou a tudíž jsem měl zafixovanou i její výtvarnou podobu, která má k té televizní dost daleko. Snad nejvíc je to vidět na černokněžníku Zababovi - v knížce vypadá jako výsledek genetického experimentu s křížením ještěrky a člověka (pane Zababo promiňte, ale je to tak), zatímco v televizní verzi je to spíš animovaný Darek Vostřel. Ale nic to nemění na tom, že jsem vždycky rád, když tenhle večerníček dávají. ()

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších večerníčků. Atraktivní prostředí železnice a parních lokomotiv rezonovalo s železničářskou částí mé krve, kterou jsem podědil po předcích. Prvky tajemna a magie reprezentované černokněžníkem Zababou a podmanivý přímo uhrančivý hlas Vladimíra Ráže. Vše dohromady v dokonalém souznění. Jen škoda, že večerníček má pouhých 10 dílů a Česká televize jej macešsky příliš nevysílá. ()

Reklama

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Rodiče mi pořád říkali, že z těch vláčků vyrostu, ale postupem času zjišťují, že je to čím dál horší. Parní lokomotivy z depa na Smíchově, moudrý pan Blahoš, nejdelší parostroj s hromadou náprav od černokněžníka Zababy a v neposlední řadě jeho futuristické náčtrky hnacích vozidel. Hlas pana Ráže mi imponuje dodnes, srovnat se dá možná s Radovanem Lukavským. A kdoví, jestli mě "railmánie" nechytla z tohoto úžasného večerníčku. ()

MP17 

všechny recenze uživatele

Moc příjemná směsice toho, co malé kluky fascinuje - technika, mašinky, tajemno a kouzla, černokněžník... Pro mě tedy naprosto dokonalý večerníček. Komentář pana Ráže tomu dodává nevšední rozměr a výsledný dojem umocňuje povedená hudba (v některých pasážích mi připomíná indiánská témata z klasických westernů) a zvukové efekty. Kam se hrabě nějaký Tomáš... ()

depony 

všechny recenze uživatele

Asi pro většinu kluků byl toto večerníček číslo jedna. Mašinky, tajemství vyhýbky na Smíchovském nádraží, černokněžník Zababa a malý Pepíček, který měl rád vláčky. Vladimír Ráž a jeho klidný a příjemný hlas dodal večerníčku působivou atmosféru pohádky s několika mravními ponaučeními. Jak já díky tomu chtěl dělat v dospělosti vyhýbkáře :)) ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Po pohádkovém kouzelníku Zababovi je pojmenovaná skutečně existující společnost Zababa s.r.o., která je dopravcem vlaků a sídlo má na Praze 5 – Smíchov. Na Smíchovském nádraží se odehrává dění kreslené pohádky. (Nick321)

Reklama

Reklama