Reklama

Reklama

Siworae

Obsahy(1)

Il Mare, „Moře“, dům u jezera. O Vánocích roku 1999 se odsud stěhuje mladá dabérka dětských pořadů, Eun-joo. V poštovní schránce nechává novému vlastníkovi vánoční pohlednici, v které ho prosí, zda by jí případnou opožděnou poštu neposlal na její novou adresu. Vánoce 1997. Čerstvě dostavěné Il Mare hostí svého prvního obyvatele, architekta Sung-hyunga. Ten nachází ve své poštovní schránce vánoční přání datované rokem 1999. Píše mu jakási Eun-joo a prosí ho o vyřešení jejího problému s poštou. Jihokorejský snímek Il Mare inspiroval americký remake „DŮM U JEZERA“ (2006) režiséra Alejandra Agrestiho, se Sandrou Bullock a Keanu Reevesem v hlavních rolích. (kiddo)

(více)

Recenze (116)

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Skutečně krásný a originální film, na němž je výborně vidět ta obrovská rozdílnost asijského přístupu k vytváření atmosféry a vyjadřování pocitů, kdy slova jsou v podstatě jen doplňujícím prostředkem. Celý ten příběh lásky napříč časem je velmi poetický, nápaditý a dojemný. Jeho ztvárnění vyniká asi hlavně přirozeností s jakou se děj odehrává, nádhernou kamerou, tradičně vynikající hudbou a samozřejmě okouzlující ústřední dvojicí. 95% ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Uveriteľne prekrásny príbeh dvoch ranených ľudí, obyvateľov toho istého domu len v inom čase. Krehký príbeh, ktorý dokazuje, že pri hre s cestovaním v čase nezáleží ani tak na dokonalom zapadaní jednotlivých kúskov príbehu do seba ako na smere kam je sila okamihov, kotré táto téma ponúka nasmerovaná. Veľmi krehký a aj napriek stopáži ukludňujúco unášajúci príbeh, ktorý ma zase raz dokázal úplne strhnúť svojou srdečnosťou a nevynútenou tragikou. Podľa mňa si každý môže vybrať koniec aký vyhovuje jemu srdcu a momentálnemu rozpoloženiu. Prostredie domku Il mare je naprosto úžasné a práve svojou drsnou neobrúsenou poetikou vytvára pozadie jednému z najkrajších romantických príbehov aké som kedy videl. Láske tu nezáleží na čase, ktorý pre seba uhryzne osud a stačí jej poznanie, že niekto na svete je tu aby sme mu mohli prinášať dary vlastnej obety a to bez otázok a výhovoriek vediac o tragických konsekvenciách. Soundtrack je naprosto prekrásny a namä klavírne sekvencie sú plne v harmónii s celkovým tokom tohto reálne fiktívneho príbehu o superhrdinoch, ktorý ovládajú schonosť nadprirodzenej ľudskosti a čistosti citov. Tento balzam na dušu by si nik nemal nechať ujsť!!! ()

Reklama

zputnik 

všechny recenze uživatele

Krásné, sladké, dojemné. Romantický film s velkým R. Slaďoučký (ale naštěstí nepřeslazený) příběh, který zaujme myšlenkou i celkovým zpracováním. Věčné téma, které je originálně zpracováno; navíc výborně zahráno a nádherně natočeno. Extra mě zaujala práce s kamerou - výborná kompozice. V jednotlivých záběrech jde jasně vidět, že byly vybírány s citem. A co dělat s tím, že příběh (především) v závěru těžce tlačí na pilu (emoce)? Nic - odpusťte to tomuto filmu a nechte se prachobyčejně unášet; stojí to za to. Musím uznat, že tento film mne dostal. Já se nesmírně bavil. A co více - už jsou to 3 dny a příběh se mi furt potuluje v mozku. A nechce ten prevít ven. A já to vlastně taky nechci. Shrnuto a podtrženo: Jste už občas unaveni neustálým brouzdáním v ryze euro-amerických filmových vodách? Zkuste tento jihokorejský romantický kousek. Doporučuji sledovat s milou/milým. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy, které začínají slovy : Veselé vánoce. Kdo viděl dřív Americké remake Dům u jezera, ví o čem tento příběh asi tak bude. CITÁT - Žiju v roce 1999 a určitě si nemyslíte, že vám uvěřím, že mi píšete z roku 1997. Scéna se špagetama alá láska prochází žaludkem, je působivá, krásná a nažere se i pes. Trochu mě zamrzela scéna v metru a tím magnetofonem. On to ví a přesto.....stop. Naštěstí si to tvůrci uvědomí, ale opět scénu nedotahnou do konce. CITÁT - Měl bys trochu času ?....... Romantické schůzky obou aktérů jsou nádherné a akorát se odehrávají tak trochu jinak. CITÁT - Nejspíš narazíš na hezkou kavárnu........ Pak to naše hrdiny konečně napadne a dají si schůzku, divák zaplesá, no konečně !! CITÁT - Co budeme dělat ty dva roky ?....... Nakonec jsem to dokoukal celkem v pohodě, byl jsem ale zklamán vyvrcholením a některými zdlouhavými pasážemi. Jako celek to však působí dojemně. Rozhodl jsem se že snímku "Dům u jezera" přidám jednu hvězdu. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Téma lásky na veľkú vzdialenosť bolo sfilmované nespočetne krát, ale téma lásky v čase? Predstava že si dospisujete s niekým vdzialeným dva roky, predstava že ho milujete. Ta nádej, beznádej, hľadanie spôsobu ako... Prvých XX minút keď mi "doklaplo" boli jedny s najúžasnejších filmových zážitkov v mojom živote. Vtedy som si hovoril , že by to mohlo aj skončit, alebo dokonalosť sama, alebo len nech to nedomrvia. Tvorcovia sa vybrali na veľmi, veľmi tenučký ľad a naštastie nedomrvili a vznikol film ktorý je scénáristicky skoro bezchybný a audiovizuálne prakticky dokonalý. Farebne aj kompozične. Veľa záberov bolo ako fotka ! Sice už s nie takou intenzitou, ale ešte pár skvelých momentov prišlo. Každopádne musím nechať film ešte trochu uležať v hlave, ale momentálne je to pre mňa najlepší romantický film vôbec. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Rybka ve filmu je nožovka běločelá (Apteronotus albifrons). Pochází z Jižní Ameriky, dorůstá až půl metru, je zaznamenaný případ, kdy se dožila 16. let. Orientuje se pomocí elektrického pole, které vydává (podobně jako sonar u delfínů). V akváriu vyžaduje množství úkrytů a chov ve skupině. Není pro začínajícího akvaristu. V mořské vodě nepřežije. (Jirka_Šč)
  • Názov filmu v preklade znamená „Láska, ktorá presahuje čas“. (Arsenal83)

Reklama

Reklama