foto

Keanu Reeves

  • nar. 2.9.1964 (52 let)
    Bejrút, Libanon
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Keanu Reeves bol vždy veľkou neznámou. Novinári s ním už ani nekomunikujú, lebo vedia, že na každú ich druhú otázku by odpovedal 'no comment' a na otázku či je alebo nieje homosexuál by odpovedal niečo v zmysle: "Nie, ale nikdy nemôžete vedieť..." Korene jeho plachosti a uzatvorenosti siahajú až do jeho detstva. Matka Patricia bola so svojimi deťmi neustále na cestách a Keanu spolu so sestrou Kim sa jej narodili pri dlhodobom pobyte v Beirute. S otcom Samuelom Reevesom nestrávil bohviekoľko času, pretože bol kriminálnikom a drvivú časť svojej existencie strávil vo väzení. Potom, ako sa istého času Patricii nepodarilo uspieť ako striptérke, presťahovali sa do New Yorku, kde sa zosobášila s režisérom Paulom Aaronom. Ako „plnohodnotná“ rodina sa hneď na to presťahovali do Kanady, no manželstvo im nakoniec vydržalo iba jeden rok. V následujúcich rokoch sa Patricia vydala ešte dvakrát, zakaždým neúspešne. Všetko toto cestovanie a rodinné problémy spôsobili, že Keanu nemal vôbec možnosť spoznávať bližšie ľudí a nadväzovať akékoľvek silnejšie priateľstvá. To sa odzrkadlovalo tiež na jeho študentských výsledkoch - vždy patril k najhorším.

Herectvo, ktorému vždy holdoval, si pred kamerami vyskúšal po prvýkrát vo filme z prostredia ľadového hokeja YOUNGBLOOD (1986). Práca sa mu zapáčila natoľko, že sa okamžite presťahoval do Los Angeles. Jeho prvými výraznejšími rolami boli tie vo filmoch NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI (1988) a BILLOVE A TEDOVE VYNIKAJÚCE DOBRODRUŽSTVO (1989). Zatiaľ čo prvý film bol serióznou drámou s Johnom Malkovichom a Glenn Closovou, druhý bol teenagerskou dobrodružnou komédiou o dvojici prihlúplych mladíkov, cestujúcich naprieč časom. Napriek žánrovým rozdielom medzi týmito filmami a nezodpovedanými otázkami či Keanu vie alebo nevie hrať, dostal sa tento nekonvenčne pôsobiaci mladík veľmi rýchlo do podvedomia divákov.

Zanedlho začali prichádzať zaujímavejšie role a Keanu si zahral okrem iného v Bertolucciho MALOM BUDDHOVI (1993), alebo v DRACULE (1993) Francisa Forda Coppolu. Hoci išlo o dosť výrazné úlohy, skutočný boom prišiel až s filmom NEBEZPEČNÁ RÝCHLOSŤ (1994). Z Reevesa aj z jeho filmovej kolegyne Sandry Bullockovej sa zrazu stali hviezdy najväčšieho formátu. Výstrelky, ktoré si potom dovolil - neprijal 12 miliónový honorár za NEBEZPEČNÚ RÝCHLOSŤ 2 len preto, aby mohol koncertovať so svojou rockovou kapelou Dogstar, odmietol hrať po boku Roberta De Nira a Al Pacina v thrillery HEAT iba preto, aby si v divadle zahral obľúbeného Hamleta - iba potvrdili jeho neodhadnuteľnú a ťažko pochopiteľnú povahu. Keanu sa tak začal nebezpečne vytrácať z hollywoodskych playlistov, aby sa napokon raketovo vrátil s takými hitmi ako DIABLOV ADVOKÁT (1997) alebo MATRIX (1999). No povedzte, kto sa má v tom chlapovi vyznať?!

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2017 John Wick: Chapter Two
The Modern Ocean
To the Bone
2016 Anyone Can Quantum
Exposed
Keanu - Kočičí gangsterka
Neon Demon
Rain (TV seriál)
The Bad Batch
The Whole Truth
2015 Nebezpečné pokušení
2014 John Wick
2013 Muž taiči
47 róninů
2012 Comix from the Underground (TV seriál) - a.z.
My Own Private River - a.z.
Ztracená generace
2010 Příležitost dělá zloděje
2009 Soukromé životy Pippy Lee
2008 Den, kdy se zastavila Země
Easy to Assemble (TV seriál)
Street Kings
2006 Dům u jezera
Temný obraz
2005 Constantine
Cucák
Ellie Parker
2003 Animatrix
Animatrix: Dětský příběh
Lepší pozdě nežli později
Matrix Reloaded
Matrix Revolutions
2001 Hardball
Listopadová romance
2000 Náhradníci
Sleduje tě vrah!
Téměř dokonalý zločin
1999 Akce (TV seriál)
Matrix
Me and Will
1997 Ďáblův advokát
Last Time I Committed Suicide, The
1996 Líbánky bez ženicha
Řetězová reakce
1995 Johnny Mnemonic
Procházka v oblacích
1994 Nebezpečná rychlost
1993 Freaked
I na kovbojky občas padne smutek
Malý Buddha
Mnoho povyku pro nic
1992 Drákula
1991 Bod zlomu
Mé soukromé Idaho
Neskutečná cesta Billa a Teda
Providence
1990 Bill & Ted's Excellent Adventures (TV seriál)
Julie a její milenci
Miluji tě k smrti
1989 Life Under Water (TV film)
Rodičovství
Skvělé dobrodružství Billa a Teda
1988 Nebezpečné známosti
Noc předtím
Píseň pro Davida
Princ z Pensylvánie
1986 Bratrstvo spravedlivých (TV film)
Byli jednou dva (TV film)
Let
Na břehu řeky
Odplata (TV film)
Under the Influence (TV film)
Young Again (TV film)
Youngblood
1985 One Step Away
Tak si jdi (TV film)
1982 Going Great (TV seriál)

Dokumentární

2015 Do hloubky webu
2014 Side by Side Extra: Volume Five
Side by Side Extra: Volume Four
Side by Side Extra: Volume One
Side by Side Extra: Volume Three
Side by Side Extra: Volume Two
21 Years: Richard Linklater
2012 Bok po boku
Sunset Strip
2010 A Man's Story
2007 Schau mir in die Augen, Kleiner - a.z.
2006 The Great Warming
2004 Burly Man Chronicles, The
Matrix Reloaded Revisited, The
Matrix Revolutions Revisited, The
2003 Mayor of the Sunset Strip
Trier, Kidman og Cannes (TV film)
2002 Art Show, The (TV seriál)
Inside 'Speed'
2001 E! Rank (TV seriál)
Filmography (TV seriál)
Gift: A Look Inside, The
Matrix: Nová návštěva
1999 Making 'The Matrix' (TV film)
1995 Making of 'Johnny Mnemonic' (TV film)
1994 Making of 'Speed', The (TV film)

TV pořady

2014 2014 Film Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
2010 82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2008 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2006 2006 MTV Movie Awards (TV pořad)
78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Show Sharon Osbourneové (TV pořad)
75. Annual Academy Awards (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)

Hudební videoklipy

2005 Video Hits: Paula Abdul (hudební videoklip)
1991 Captivated '92: The Video Collection (hudební videoklip)

Producentská filmografie

2016 Exposed
2014 John Wick
2010 Příležitost dělá zloděje

Dokumentární

2012 By My Side

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(6 284)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace