Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spoločenská dráma z obdobia leta roku 1944 v Taliansku. Príbeh dvoch dievčatiek, ktoré po strate rodičov prídu k svojmu strýkovi a tete na vidiek. Strýko je nemecký Žid, intelektuál, znalec umenia a hudby. Napriek pôvodu sa mu dlho darí prežiť a uchrániť rodinu i deti. Až jedného dňa, keď začne pohon, ilúzia o dobrých nacistoch sa stratí a príbeh naberie tragický koniec. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

mac000 

všechny recenze uživatele

Febiofest 2015// Opět jeden pravdivý příběh z druhé světové války, jak jej umí natočit snad jenom Italové. I ve chvílích zjevné či tušené válečné hrůzy je schopen vyvolat v sále smích, a to hlavně díky děj odlehčujícímu dětskému pohledu na prožívané drama konce války v severní Itálii. Film líčí poslední týdny života rodiny Wilhelma Einsteina, bratrance slavného německého fyzika. Název filmu je citátem z vymyšleného snu, který napsala jako svou školní slohovou práci Penny, jedenáctiletá neteř Wilhelma, které se spolu s její mladší sestrou Babe ujala rodina Einsteinů po tragické smrti jejích rodičů. Scénář pochází z pera jedné z nejznámějších scénáristek italské kinematografie S. Cecchi D´Amico, jejíž tvorba se pokrývá neuvěřitelných šedesát let historie italské kinematografie (a jejímž debutem roku 1946 nebyl žádný menší film než "Řím, otevřené město" natočený Robertem Rossellinim - otcem hlavní ženské hrdinky filmu). Jako předloha jí posloužil román Lorenzy Mazzetti.Nelze nezmínit i další silnou stránku filmu - malebnou hudbu jiného "veterána" (85 let) italského filmu L.Bacalova, který má na svém kontě mj. dva Oscary za hudbu k filmu. ()

šalenka 

všechny recenze uživatele

Febiofest 2015 // film uvedl představitel Wilhelma, film sleduje osudy dvou děvčátek, kterých se ujal strýc a teta, zprvu je humorný avšak na konci Vás dojme k slzám. ()

Reklama

Zajímavosti (1)

  • Představitel Wilhelma (Jeroen Krabbé) neumí italsky, text se naučil za měsíc s přesnou výslovností.  Lidé ze štábu na něj mluvili italsky v domění, že opravdu jazyk ovládá, zatímco on dovedl říct jen: "si" a "no". (šalenka)

Reklama

Reklama