foto

Isabella Rossellini

  • nar. 18.6.1952 (64 let)
    Řím, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Isabella je jedním ze tří dětí italského režiséra Roberta Rosselliniho (1906-1977) a švédské herečky Ingrid Bergmanové (1915-1982). Má bratra Roberta, který se živý jako finanční poradce a sestru (dvojče) Isottu, která je profesorkou literatury v rodné Itálii. Isabella se sice narodila v Římě, ale dětství prožila střídavě jak v Itálii (Řím, Santa Marinella) tak ve Francii. Ve třinácti letech jí doktoři diagnostikovali skoliózu, načež podstoupila těžkou operaci páteře, ze které se vzpamatovávala následujících osmnáct měsíců.

Ještě než ukončila v roce 1971 v Římě studium kostýmního návrhářství, asistovala o letních prázdninách kostymérům ve filmech svého otce. V roce 1972 přesídlila do New Yorku, kde pracovala nejprve jako překladatelka pro Italien News Bureau a učitelka italštiny v New School for Social Research. Občas se i objevovala v show Roberta Benigniho THE OTHER SUNDAY.

Po třech letech novinářské praxe u Gianniho Miny se stala reportérkou newyorské pobočky italské TV společnosti RAI. Od počátku osmdesátých let uplatňuje svoje půvaby jako modelka, jejíž prestiž vzrostla zejména poté, co se začaly objevovat její snímky od věhlasných fotografů Richarda Avedona, Bruce Webera a Billa Kinga na stránkách módních časopisů Vogue, Harper's Bazaar a Elle.

V té době byla i manželkou legendárního režiséra Martina Scorseseho, a to v letech 1979 až 1982. Manželství ale nebylo zrovna nejšťastnější a dá se označit za velmi ukvapené. Isabella ale udělala tuto chybu hned dvakrát, když si pár měsíců po rozvodu se Scorsesem vzala německého modela Jona Wiedemanna, s kterým vydržela do roku 1986.

V roce 1982 uzavřela exkluzívní smlouvu s francouzskou kosmetickou firmou Lancôme, která si vybrala její tajemnou tvář na reklamu svých výrobků, zejm. parfému Trésor. I její modelingová kariéra nabírá obrátky a fotí s fotografy nejzvučnějších jmen, viz Helmut Newton. V roce 1995 představila lvastní kosmetickou řadu s názvem Manifesto.

Před filmovou kamerou debutovala po boku své matky jako jeptiška Pia, pečující o stárnoucí komtesu, v sladkobolném melodramatu VĚC ČASU (režie V. Minnelli). Poprvé na sebe upozornila úlohou italské dívky Eugenie v politicky laděném poetickém filmu Louka (r. P. Taviani a V. Taviani), ale výrazněji se prosadila až rolí Darji Greenwoodové, ruské manželky černošského stepaře (Gregory Hines), který emigroval z USA do Sovětského svazu, v politickém thrilleru BÍLÉ NOCI (r. T. Hackford). Mezinárodní hvězdu z ní učinila úloha záhadné barové zpěvačky Dorothy Vallensové, jejíž tajemství se snaží odhalit jeden mladík (Kyle MacLachlan) se svou přítelkyní (Laura Dernová), v postmodernistickém thrilleru MODRÝ SAMET (r. D. Lynch). S Davidem Lynchem si při natáčení padli do oka a po několik let byli partneři.

Dráždivou smyslností, byť zahalenou do honosných historických kostýmů, oplývají také její další hrdinky, které však pocházejí z Evropy: francouzská kurtizána Victorie, působící na dvoře Jindřicha III., v milostném historickém snímku GALANTNÍ DÁMY (režie J.-Ch. Tacchell) a vášnivá a vychytralá benátská vdova Rosanna ve volném filmovém přepisu hry Carla Goldoniho HONBA ZA VDOVOU (režie G. Ferrara).

V létě 1994 pobývala v České republice při příležitosti natáčení životopisného snímku o L. van Beethovenovi NEHYNOUCÍ LÁSKA (r. B. Rose), v němž ztělesnila uherskou hraběnku Annu Marii Erdödyovou, jednu z milenek geniálního skladatele, kterého ztvárnil Gary Oldman. Ten se po natáčení stal přítelem Isabelle a vystřídal Davida Lynche.

Uznání si získala také jako malířka, vystavovala již v Paříži a New Yorku. Je autorkou autobiografické knihy Some of Me (1997, Něco o mně). Isabella má dceru Elletru s Jonem Widemannem, má italské a americké občanství.

Friedrich "Ai.ma" Pietsche

Herecká filmografie

2016 Silent Life
2015 Closet Monster
Joy
2013 Černá listina (TV seriál)
The Freelancer (No. 145) (S01E02)
Nepřítel
2012 Jako chmýří pampelišek
Nono, Zigzag Kid
2011 Animals Distract Me
Klíčovou dírkou
Kuře na švestkách
L'era legale
3 fois 20 ans
2010 Osamělost prvočísel
Treme (TV seriál)
2009 My Dog Tulip
Send Me to the 'Lectric Chair
The Phantom (TV film)
2008 Green Porno (TV seriál)
Infected (TV film)
Milenci
Vdaná snoubenka
2007 Giganten (TV seriál)
2006 Architekt
Brand Upon the Brain!
Filthy Gorgeous (TV film)
Pochybná sláva
Studio 30 Rock (TV seriál)
2005 Fiesta del chivo, La
Heights
2004 Pánem svého koutku
Tulse Luper Suitcases, Part 2: Vaux to the Sea, The
Zeměmoří (TV film)
2003 Muž se srdcem kovboje (TV film)
Nejsmutnější hudba světa
Tulse Luper Suitcases, Part 1: The Moab Story, The
2002 Impérium
Napoleon (TV seriál)
Roger Dodger
2001 Alias (TV seriál)
2000 Don Quijote (TV film)
Nebe padá
1998 Left Luggage aneb Kufry pana Silberschmidta
Merlin (TV film)
Podvodníci
1997 Odysseus (TV film)
1996 Pohřeb
Zločin století (TV film)
Žranice
1995 Croce e delizia
1994 Gift, The (TV film)
Nehynoucí láska
Nemocnice Chicago Hope (TV seriál)
Přátelé (TV seriál)
Wyatt Earp
1993 Beze strachu
Dobrodružství létající okurky
Nevinný
Padlí andělé (TV seriál)
1992 Smrt jí sluší
1991 Caccia alla vedova
Prolhaná dvojčata (TV film)
1990 Galantní dámy
Lovci slonoviny (TV film)
Zběsilost v srdci
1989 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Příbuzní
Simpsonovi (TV seriál)
1988 Zelly a já
1987 Červená Karkulka
Drsňáci netančí
Siesta
1986 Modrý samet
1985 Bílé noci
1981 Pap'occhio, Il
1979 Louka
1976 Matter of Time, A

Dokumentární

2015 Jag är Ingrid
The 1000 Eyes of Dr Maddin
2013 Mammas (TV seriál)
Trespassing Bergman
2012 O tváři: Supermodelky tehdy a nyní
2010 Paavo, viisi annosta elämää
2009 Byl jednou jeden film: Zběsilost v srdci (TV film)
La traversée du désir
2008 Beyond Wiseguys: Italian Americans & the Movies
Cinema16: World Short Films
2006 Byl jednou jeden film: Řím, otevřené město (TV film)
Discovery Atlas: Italy Revealed (TV film)
Once Upon a Time... Rome Open City
Sartoria Tirelli - Vestire il cinema
Země světa (TV seriál)
2005 My Dad Is 100 Years Old
2004 Pas de Deux: Making 'White Nights'
2003 Il était une fois... (TV seriál)
Tribeca Film Festival Presents (TV film)
World VDAY
2002 Filmové žánry (TV seriál)
Mysteries of Love (TV film)
2001 Zehn Gebote der Kreativität, Die (TV film)
2000 Svět filmu: Roberto Rossellini
1999 Intimate Portrait: Laura Dern (TV film)
1998 World Fashion Premiere from Paris (TV film)
1988 No Frank in Lumberton (TV film)

TV pořady

2009 C à vous (TV pořad)
2003 Che tempo che fa (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
1997 Leute heute (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1988 Lunettes noires pour nuits blanches (TV pořad)

Hudební videoklipy

1992 Madonna: Erotica (hudební videoklip)

Režijní filmografie

2011 Animals Distract Me

Dokumentární

2013 Mammas (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(67)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace