Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

rawen 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejobtížněji pochopitelných filmů na první pokus - Memento je vůči Primeru docela nenáročné pokoukání. Dvojice vědců náhodou vynalezne přístroj, ve kterém ubíhá čas pozpátku a využijí jej k sebeobohacení, je však nutné respektovat zákony kauzality a vše se postupně zvrhne a to velice složitě... Styl vyprávění rozhodně k lepšímu porozumění nepřispěje, přesto se všechno "dá" na několikeré shlédnutí uchopit a dostat jakýs takýs přehled o tom co se vlastně stalo, kdo všecho kolikrát a kam cestoval a kolik "klonů" mu zrovrozatím 7/10 ()

Standic1 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkná nízkorozpočtovka o partě vědátorů, kteří vyrábějí stroj sloužící k vyhledávání a kontrole chyb, který by mohli patentovat a něco na něm vydělat. Shodou okolností se jim ale podaří vyrobit něco víc. První část je takový průvodce "udělej si sám stroj, který vlastně ani nevíš jak funguje". Jakmile se ale dovtípí toho, k čemu stroj slouží, tak začíná Primer nabírat ten správný směr. Film odstartuje zajímavě, ale nedokáže udržet divákovu pozornost, a to zejména tím, že nelze sledovat, kolik skoků zpět v čase už bylo provedeno a jaká realita byla ta původní. Jakmile totiž začnete souhlasně pokyvovat a chytíte se správné časové linie, tak proběhne další skok v čase a je po všem... Mám rád komplikované a propletené filmy a vyprávění z nahrávek trochu pomáhá, ale i tak je to zmatené a režie to neuhlídala... ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Primer nie je žiadny pri(e)mer. Možno ho označiť za nepodarok, možno za geniálny experiment, ale ťažko ho označiť sloganom "dalo sa", alebo "ničím nevyčnievajúce". Je to asi najväčší mindfucking, čo som videl, ktorý možno dáva zmysel, možno nedáva a možno ani nemôže dávať, vzhľadom na časové paradoxy. Obdivujem tvorcov, že sa do písania takéhoto scenára pustili a dokázali ma prinútiť nad ním premýšlať počas celého filmu a hlavne po ňom. Lacná vizuálna stránka je v tomto prípade bezpredmetná. ()

irigi 

všechny recenze uživatele

Úžasně komplikované sci-fi, které člověk neposkládá napoprvé, a nejspíš ani napodruhé či napotřetí. Přesně takovéto filmy mám rád, i když Primer jde už trochu do extrému. Myslím, že divák, který se nespecializuje na rozmotávání podivností, jako je to potřeba např. u Nolanova Mementa, The Prestige nebo Scorseseho Shutter Islandu, Primer skutečně nemůže ocenit, ale já jsem byl velice příjemně překvapen. Nakonec ale sedí skoro všechno a ti, kteří píší, že film nahrazuje skutečný obsah překombinovaným dějem jej prostě jen nepochopili. Nakonec se určitě hodí i toto: http://www.freeweb.hu/neuwanstein/primer_timeline.html , i když mám dojem, že tam ještě pár detailů nehraje.. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hrozný, ale hrozný chaos a ten chaos ešte treba podeliť nekonečnom. A to sa považujem za človeka, ktorý má k fyzike relatívne blízko. Väčšinu filmu som sa ešte ako-tak chytal, ale posledných 15-20 minút je už vyslovene chaotická šialenosť, ktorej podľa mňa nerozumie ani sám autor osobne. Za stratu času to však nepovažujem. Aspoň viem, že si v stroji času treba dopĺňať tekutiny... 60/100 Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Rozpočet pre celý film sa pohyboval okolo hranice 7 000 amerických dolárov. Väčšina peňazí bola použitá na filmový materiál. (Madsbender)
  • Snahe Carruth, který je rovněž autorem scénáře, se při jeho tvorbě maximálně soustředil na reálné vyznění dialogů, protože mu vadí, jak umělé rozhovory ve většině filmů jsou. (Pitrsss)
  • Shane Carruth uviedol, že zo získaných záberov môže byť vyrobený najviac 80-minútový film, konečná dĺžka snímky je 78 minút. Uviedol tiež, že pomer záberu bol 2:1. (Madsbender)

Reklama

Reklama