Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Primer nie je žiadny pri(e)mer. Možno ho označiť za nepodarok, možno za geniálny experiment, ale ťažko ho označiť sloganom "dalo sa", alebo "ničím nevyčnievajúce". Je to asi najväčší mindfucking, čo som videl, ktorý možno dáva zmysel, možno nedáva a možno ani nemôže dávať, vzhľadom na časové paradoxy. Obdivujem tvorcov, že sa do písania takéhoto scenára pustili a dokázali ma prinútiť nad ním premýšlať počas celého filmu a hlavne po ňom. Lacná vizuálna stránka je v tomto prípade bezpredmetná. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Základní osa příběhu je jasná. Vypráví o vědcích, kterým se podaří sestrojit stroj na cestování časem. Není to ztvárněno tak fantasticky jako v jiných sci-fi, ale více komorní formou. Tohle myslím většina lidí pobere, ale je to opravdu komplikovaný film na vstřebání, přestože operuje s minimem. Stejně jako u druhého Carruthova celovečeráku Upstream Color jsem i zde totálně ztratil hlavu. A ztrácel jsem se prakticky permanentně pod tou neustálou záplavou slov, technických pojmů a dějových interpretací. Na druhou stranu nemůžu říct, že by se mi Vynález vyloženě nelíbil, ale ani líbil. Oceňuji především ten fakt, že NIKDO na světe takhle zvláštní filmy nedělá. Opravdu nemám žádné přirovnání a ten samý pocit jsem měl u zmíněného Upstream Color. Shane Carruth je svým způsobem geniální, protože má vlastně u všech tvůrčích složek svůj podpis a nic nepůsobí odflákle. Tím, že jsem hodně na vážkách a nevím, co si mám o filmu myslet, natož abych ho absolvoval podruhé, se mi nechce dávat míň jak čtyři hvězdy. Jsem opravdu hodně zvědavý, co Shane Carruth předvede dál a doufám, že další počiny budou ve více srozumitelnějším hávu. Nebo aspoň s takovými mantinely, kterých se můžete lépe chytit a lépe si je přebrat. ()

Reklama

arie 

všechny recenze uživatele

Zamýšľam sa nad existenciou titulu, ktorý by mi bol výraznejšie vzdialený než tento, no márne hľadám v mysli vhodného konkurenta. Pri brázdení rebríčkov filmových bizarností a nekonvencie ma pred zhliadnutím tohto počinu mala odradiť už pre mňa nelákavá žánrová nálepka "sci-fi", no minimálne som si mohol o danom diele vopred prečítať aspoň základnú synopsu a vyhnúť sa negatívnemu prijatiu. Výsledný ortieľ je teda jednoznačný – pre študentov MatFyzu (pravdepodobne) adept na siahodlhé diskusie a podrobnejší rozbor, pre mňa 80 minút eskalujúcej nudy a chladného vedeckého prístupu. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Slušná časovka za málo peněz. Carruth nabízí neodolatelnou myšlenku - co kdyby se vám omylem podařilo v garáži sestrojit stroj času - v paradokumentálním stylu. Technické vysvětlovací pasáže, debaty o rozpočtu, první experiment, snaha o sebeobohacení. Všechno vypadá realisticky a drží se detailů. Žádné trikové záběry, stará škola. Konec je pak velmi zevrubný až zkratkovitý, ovšem o to znepokojivěji působí. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Možno keby som bol nejaký fyzik a niečo z toho by mi dávalo zmysel, tak by som tomu trocha asi chápal a možno by sa mi to aj páčilo. Takto to pre mňa síce malo pekný koncept ale ináč vôbec nezaujalo a tá ničím nerušená komornosť a dokola teoretizovanie a vytváranie iba hypotéz ma absolútne nebavilo. Počúvať to hodinu a pól a prakticky nič nevidieť nieje práve to, čo by ma strhlo do deja. Text distribútora zavádza ako aj celý film. Na Low budget kde sa šetrí v každej sekunde je to v pohodičke ale nič pre mňa. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Shane Carruth se snažil ztvárnit zvuk ve filmu co nejreálněji. Například k vytvoření "hučení" stroje času tak použil auto a mechanickou brusku. (Pitrsss)
  • Zariadenie vo filme je hučiaca kovová krabica veľkosti človeka. Jeden záber ukazuje, ako Abe (David Sullivan) a Aaron (Shane Carruth) stoja za stromami a sledujú samých seba vchádzať do skladovacích priestorov U-Haul. Táto scéna bola natočená v Carroltone na predmestí Dallasu. V roku 2005 boli stromy odstránené kvôli stavbe predajne Hummer. (Madsbender)
  • Rozpočet pre celý film sa pohyboval okolo hranice 7 000 amerických dolárov. Väčšina peňazí bola použitá na filmový materiál. (Madsbender)

Reklama

Reklama