Reklama

Reklama

Upstream Color

  • USA Upstream Colour (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Kris (Amy Seimetz) čelí osudnému okamihu svojho života, keď ju bezvýznamný zlodej chytí a nadroguje neznámou látkou. Popri tom sa však v pozadí začína diať niečo väčšie. Nevedomky sa Kris stáva súčasťou životného cyklu organizmu, ktorý prestupuje mikroskopický svet, prechádza fázami červa, rastliny, živočícha a potom sa začína odznova. Na tejto ceste nájde spriaznenú dušu menom Jeff (Shane Carruth), ktorého tiež ovláda sila, väčšia, než je on sám. Obaja spoločne pátrajú po bezpečnom prístrešku ich tela i duše a popritom sa snažia poskladať chaotické úlomky ich rozbitých životov. Stane sa z ich vlastnej identity nakoniec iba ilúzia? (Incantator)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (110)

maseer2 

všechny recenze uživatele

není to ode mě asi úplně fér, ale nejde to prostě jinak.. když totiž nejsem po 100 minutách sledování něčeho schopen v tom guláši, co z toho mám v hlavě, najít ani jednu jedinou indicii, která by mi napověděla, o čem to sakra vlastně bylo, tak odmítám hrát hru "dám tomu neutrálních 50% a hotovo".. tohle jakýmsi zvláštním způsobem působivé symbolické smysl nedávající nic totiž absolutně postrádá dějovou linku a soustředí se zejména na (na první pohled?) nesouvisející výjevy všemožných šíleností, jako je rozkládající se mrtvé prase a podobně.. naprosto rozumím všem, kterým to sedne, ale já prostě na až takhle moc nestravitelné a neuchopitelné mysteriózní záležitosti asi nejsem (a to mám třeba Lynche hodně rád).. P.S.: hudba je hodně povedená a dodává tomu tu správnou atmosféru, to ale nic nemění na skutečnosti, že to pro mě ve finále bylo spíš utrpení než filmový zážitek.. ()

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Po Primeru jsem čekal naprosto cokoliv a stejně jsem byl dokonale zaskočen. Agresivní nervní střih, od základů rozbitá narativní struktura, extrémně bizarní neuchopitelné téma a cíleně zastřené východisko příběhu. Mentální cvičení divácké percepce filmového díla, které je bezbřeze náročné na vstřebání a interpretaci jak v audiovizuální, tak v narativní rovině, a které přesto i právě proto zůstává magicky přitažlivé a inspirativní. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Hm, tak já se těšil na nějaký mindfuck ve stylu Davida Lynche a výsledek je takový, jako kdyby Malickovi hráblo a natočil film s žánrem, který je pro něj úplně netypický. Bohužel, mě Malick nikdy nesedl a tak mi nesedl ani tenhle pokus o něj. Možná byl i o chlup horší, než Malick, ten má ve svých filmech lepší kameru, tady mě nezaujala. Každopádně, co se příběhu týče, nějaký děj tam podle mě byl, já to tady zkusím vypsat - JAK JSEM FILM POCHOPIL JÁ - Takže na začátku tu máme dva lidi, co berou červy z nějakých kytek a louhováním z nich dělají "čaje". Potom děj ukáže ženu jménem Kris, kterou kdosi unese (podle obsahu to je Zloděj - jelikož není ve filmu zmíněno jeho jméno, budu mu tak říkat), dá jí toho červa do těla, a díky tomu je myšlenkami propojená s nějakým čuníkem. Později potká nějakého Jeffa, který trpí tím samým problémem, a většina filmu se vlastně věnuje romantickému vztahu mezi nimi (která je natočená ve stylu Malicka), a jak to tak vypadá, oba jsou taky dost propojení, takže je tady možnost, že oni získali schopnost, díky které se můžou napojit na kohokoli na světě, to tam ale není nikde řečené. později si nějak zjistí, kde má farmu ten Zloděj, který "nakazil" i toho Jeffa, dokonce najdou i nějaké záznamy o jiných nakažených, každému pošlou nějakou knihu jménem Walden, která asi tyhle nakažené spojuje dohroamdy, všichni pak jedou na tu farmu, tam najdou Zloděje, zastřelí ho a farmu převezmou do vlastních rukou, kde se láskyplně starají o ty čuníky. Mezitím tam ještě zajdou ti dva na začátku, seberou z orchideií (na kterých ti červy žijou), pár těch červů a asi budou nový nakažení nebo snad vyvolení? Každopádně ten Zloděj je kdosi nadpřirozený, , který si podle všeho chtěl vytvořit svoje další nástupce (ti dva ze začátku v tom nejspíš jsou taky), avšak chováním k čuníkům, se kterými byli propojení, si od svých nástupců vysloužil to, že ho zabili a převzali to po něm. KONEC MÉHO VYSVĚTLENÍ On ten děj možná bude i trochu jinak, ale jak tu ti, co dávají 5* a 4*, nejspíš na to bude potřeba ještě opětovné zhlédnutí, abych pochopil všechno a všechno mi do sebe zapadlo. Proti tomu nic nemám, Inland Empire se taky nedá pochopit úplně celé hned na první zhlédnutí a přitom je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. Každopádně Upstream Color mě svým (až malickovským) stylem prostě nezaujalo, dost jsem se u toho nudil a znovu se na to dívat nebudu, jelikož mě to ani nijak neoslovilo. Herecké výkony to naví má takové nijaké, protože se tu jenom odříkávají texty a do kamery se skoro ani nemluví. Btw, pan režisér, Shane Carruth, by asi mohl ubrat, jako aby byl režisér, scénárista, kameraman (!), jeden z hlavních herců a dokonce skladatelem hudby svého filmu, tak narcistický není ani Jodorowsky (i když... když ve svých filmech hraje nějaké mesiáše...). Prostě tohle už zastává moc funkcí. 2* ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Alibistické čtyři. Krásně natočené, atmosférické, tísnivé. Expresivní imprese detailu v celku a celku v detailu, která se vzmáhá jakýmkoliv racionálním narativním formám a která je vždy minimálně krok před divákem (a možná i před autorem). Upstream Color nejspíš můžete analyzovat do nekonečna a ohánět se Bordwellem na všechny strany nebo si film prostě užít a smířit se s tím, že ne vše se dá pochopit a spojit (napoprvé). Shane Carruth definitivně jeden z nejzajímavějších filmařů dneška. Fascinující záležitost srovnatelná snad jen se Synecdoche New York. Jedno zhlédnutí nestačí, na druhé budu sbírat síly ještě dlouho. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Unikátní zážitek, který s chutí mění pravidla filmového vyprávění. Po uchvátně zašifrovaném a vizuálně opojném rozjezdu poodkrývajícím roušku podivné nákazy hlavní hrdinky, ovšem následuje snaha zobrazit její začlenění do vyšší organické formy společně s dalšími jedinci a narace se už spíše setrvačně plouží k povrchní ezoterické bajce s vepři. I přes čím dál větší bizarnost, která ve mě přestávala zbuzovat hluboké zaujetí, náleží Upstream Color koruna nejvíce vizionářského díla za rok 2013. Opravdu je ostudné, že k českému divákovi se tato poutavá prapodivnost nedostala žádnými distribučními kanály. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (3)

  • Snímek s obřím tvorem na skládce, který Kris (Amy Seimetz) v práci stříhá, je ve skutečnosti testovací počítačovou animací pro Carruthovo dlouho připravované a nerealizované sci-fi drama A Topiary. (Brousitch)
  • Rozpočet se včetně distribuce, o kterou se autor postaral sám, odhaduje na 50 000 amerických dolarů. (Hawaj)
  • Film byl natočen na foťák Lumix GH2 ve formátu micro 4/3. (Hawaj)

Související novinky

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Reklama

Reklama