Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lee Byeong-gu je chudý mladík, který přišel o práci v místní továrně. Jeho matka, kterou tolik miloval, je po nehodě v komatu. Jeho dívka zemřela na následky zranění při pouliční demonstraci. Lee však trpí pocitem, že na planetu Zemi chtějí zaútočit vetřelci ze souhvězdí Andromeda. Lee vydedukoval, kdo je vůdcem těch, kteří jsou již mezi námi. Lee propočítal, že k útoku dojde při zatmění měsíce. Lee se rozhodl jednat.
Bohatý ředitel velké chemické továrny se po divném setkání v garáži s podivně oblečeným mužem, který mluvil něco o Andromedě, probouzí připoután k židli v podivném sklepení.....začíná tvrzení...proti tvrzení.... (Zrzunda)

(více)

Recenze (65)

Lhurgoyf 

všechny recenze uživatele

Toto je niečo neuveriteľného! Lee Byeong-gu odhalí medziplanetárne spiknutie - na Zemi sa nachádzajú mimozemšťania zo súhvezdia Andromeda plánujúci ovládnutie našej planéty - a jedine on ju môže zachrániť! Okamžite vypátra jedného z hlavných posluhovačov kráľa marťanov, vydávajúceho sa za šéfa jednej chemickej firmy, a po vcelku krkolomnom únose ho zavrie do svojej chaty v horách, začne ho mučiť a požaduje okamžité odvolanie útoku... Tak schválne, pozrite sa na plagát k filmu. Čo si myslíte - o aký žáner sa jedná? Komédiu? Nemáte celkom pravdu. Film je NESKUTOČNÝM žánrovým gulášom. Zo začiatku sa tvári skutočne komediálne - postava ufológa Leea je bizarná a komická zároveň - spomínaný únos vtipný a je vystrihnutý ako z nejakej grotesky. Potom sa ale žáner diametrálne zmení - a nastúpi temný thriller - fyzické mučenie šéfa firmy je psychicky skľučujúce, krvavé, až šokujúce - a naberá na rozmeroch až do podoby filmov Se7en, či OldBoy! Následne po ďalších troch zmenách žánru (hororu, drámy, sci-fi) nastúpi pastyš (filmová pocta). Keď režisér doslovne cituje z 2001: Vesmírnej Odysey (scéna s opicami, s monolitom), už sa nebudete vládať ani len čudovať. A čo vtedy, keď v zápätí po ďalších dvoch zmenách žánru nastúpi sci-fi paródia presne v štýle Mars Útočí?!? Proste nepochopiteľné. Divák zároveň počas celého filmu vôbec netuší, či Lee skutočne zajal mimozemšťana, alebo je spiknutie len výplod jeho chorej mysle. Raz sa smejete, raz ste napätí, raz od strachu odvraciate zrak, ale neustále sa divíte. A všetko to dohromady - svet div sa - nejak pasuje. Pokiaľ ste zvedaví, čo je možné s filmom a filmovými žánrami vôbec vyviesť, tak vám žiadny iný film viac ani odporučiť nemôžem. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Podobne ako Le_Chuck som očakával poriadne ázijsky jetú komédiu, dočkal som sa však .čoho vlastne ? Gulášu v pravom slova zmysle. Síce veľmi starostlivo formálne uvareného ale predsa gulášu, ktorý mi tentokrát nie veľmi dobre sadol. Save the green planet je mixom žánrov krimi, thrilleru, horroru a sci fi, len tú komédiu tam nie a nie nájsť. Čo sa mi páčilo veľmi, je využívanie rozmanitých formálnych postupov, podľa toho v ktorom zo spomenutých žánrov film práve pláva. Niektoré scény pôsobia „Seven-oidne“, niektoré hitchcockovsky atď. Tiež na filme veľmi oceňujem zameranie sa na hlavnú postavu a detailné prekreslenie jej minulosti a z nej plynúcej motivácie. Film sa však neskutočne pomaly rozbieha, nie je to práve moja šálka kávy ani po stránke námetu ale hlavne sa mi vôbec nepáči posledných asi desať minút, ktoré mi úplne prevrátili pohľad na celý film a zrazili moje hodnotenie na 8/10 ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Hned po dokoukání mě napadla tahle věta: To je ale bordel! A za touhle větou si stojím, protože bordel to opravdu je. Jigureul jikyeora! je mixem nejmíň 8 žánrů (komedie, krimi, drama, thriller, horor, sci-fi, psychologický, ekologická agitka...), ale ve finále to dohromady nefunguje a že by nějaký z těch žánrů dominoval, to taky ne. Nějaké napětí v tom sice je a diváka zajímá, co z toho ještě vypadne (ačkoli žádných překvapení jsem se nedočkal, vše se dalo více či méně očekávat), námět je krásně bizarní, kamera je slušná a metody Leea jsou dost zajímavé, ale skutečně tomu chybí nějaký celistvý dojem. Navíc kromě Leea tu nikdo nemá promyšlený charakter - a to je taky problém, protože s Leem se nesympatizuje zrovna snadno a s tím zbytkem to jde taky těžko, když o nich víme málo. Ve finále z toho vypadne ta nejotřepanější ekomyšlenka podaná tím nejvíc nihliistickým způsobem. Kvůli tomu mě finále zklamalo, ale víc mi na něm vadí, že to, na co jsem celou dobu čekal, je v něm strašně odbyté a urychlené. Ale Bendovi a jeho plejádě Vesmírných lidí v čele s Aštarem Šeranem, Ptaahem a Gorlojem (a jednoho noname hnusáka z Andromedy) by se to určitě líbilo. 3* ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že som si v prvom momente myslel, že ide o prvo aprílový žart. Príbeh v úvodnej 30 minútovke pôsobí ako šialená komédia pre slabomyseľného diváka, ktorá sa ani omylom nesnaží pôsobiť seriózne. Mal som chuť "Save the Green Planet" vypnúť a hlavne rýchlo zabudnúť. Lenže ako to už pri kórejských snímkoch býva zvykom, svoje najsilnejšie karty v úvode neodkrýva len tak pre nič za nič. Keď sa zhruba od polovice začal uberať úplne iným smerom, pričom si vďaka určitým psychologickým pasážam získal moju pozornosť, veril som, že tento rozlet už nič nepribrzdí. Lenže Kórejci sú blázni, a tak záverečné rozuzlenie môžem rešpektovať len z pohľadu pointy, ktorá sa v krátkych historických prestrihoch objavila pár minút pred spadnutím opony. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Já nevím - na jednu stranu jsem byl nadšený z multižánrového guláše, který začíná jako komedie, poté přechází do detektivky, thrilleru, dramatu, hororu a sci-fi. Je mi jasné, že tvůrci si s tématem vyhráli, ale nesežral jsem jim jejich krutost, resp. legraci ze scén mučení, které provádí hlavní hrdina. Chyběla mi taky možnost ztotožnit se s jakoukoliv postavou. Save the Green Planet je film chytrý, dobře natočený, zkrátka hodný obdivu, ale po stránce emocí mě úplně minul. Nevylučuji, že napodruhé bych názor změnit mohl. P.S. Vesmírní lidé Ivo Bendy musí mít z filmu radost. ()

Galerie (66)

Související novinky

Reklama

Reklama