Reklama

Reklama

Klíč

  • USA The Skeleton Key (více)
Trailer

Obsahy(1)

Caroline si užívala bouřlivé roky mládí a nebyla se svým otcem, když umíral. Stala se ošetřovatelkou, která pečuje o přestárlé a umírající. Je odlišná od svých cynických kolegyň z domova důchodců, protože každou smrt prožívá a bere ji jako prohru. Nakonec už to tam nevydrží a přijme práci jako ošetřovatelka ochrnutého starce Bena v osamělém domě uprostřed bažin, kde on žije se svou manželkou Violet. Dům je velký, ponurý a má spoustu místností. Caroline dostane od Violet univerzální klíč, ten odemyká všechny místnosti v domě. Jen do jediné Violet nesmí. Zvídavá mladá dívka použije univerzální klíč a vstoupí do dveří, které by raději nikdy otevírat neměla. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (492)

TomX2 

všechny recenze uživatele

V rámci toho, čo všetko môže tento žáner ponúknuť, určite ide minimálne o priemer. Pozitívnou stránkou je, že sa inak nezaujímavý príbeh tvorcovia snažili okoreniť netypickými prísadami a že to aj pospolu celkom funguje, a na tom, že sa to celé nerozsypalo majú nemalú zásluhu aj herci. Dôležité je podotknúť, že v roku kedy tento film vyšiel ani nebolo bohvieako veľa konkurencie (respektíve vyšlo niekoľko dobrých hororov, ale ak sa chceme motať iba okolo mysterióznych "duchárskych" hororov, toto sa reálne nedalo s ničím porovnávať). Ale to je asi tak všetko. Čo z toho, že to má originálny záver, keď ma to, čo mu predchádzalo, absolútne nebavilo. Nechytilo ma to, niekde v dvadsiatich minútach som tomu prestal venovať pozornosť, potom som sa stratil už úplne a tak som pochopiteľne tým záverom ani nebol nijak prekvapený. Prečo by aj hej, keď všetko predtým bola proste nuda. Naviac sa ani nedá povedať, že by to bol nejako zručne natočený film - kamera aj spolu so strihom mierne odradzuje od sledovania a taktiež si ani nemyslím, že by to mohlo v roku 2024 čokoľvek ponúknuť. Možno ak ste z neho boli nadšení niekedy pred dvadsiatimi rokmi, tak z rešpektu (alebo nostalgie) asi aj áno, ale inak to nemá veľa šancí obstáť a patrí to niekde do zaprášenej poličky s označením "neurážlivé, ale zanedbateľné". ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ak sa budete príliš sústreďovať na minulosť, stratíte život.“ KĽÚČ dozaista má chyby (škaredé čierno-biele retrospektívy by sa svojou béčkarskou formou hodili skôr do podpriemerného televízneho mysteriózneho seriálu). Ale má predovšetkým plusy: nádhernú južanskú atmosféru (New Orleans, dusné noci, tajomné močiare, džez, hoodoo, spotené ľudské telá, obrovský dom so záhadným podkrovím do ktorého nepasuje žiadny z kľúčov, husté lejaky, svojská mentalita obyvateľov), výborné herecké obsadenie (Hudsonová, Rowlandsová, Hurt, Sarsgaard), svižný scenár (viď. prekvapivé rozuzlenie) a zručnú réžiu Iana Softleyho, ktorý znova výnimočne spracoval i tak troška čudnú látku (viď. SVET PODĽA PROTA). ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Velký, chátrající dům uprostřed bažin a čtyři lidé. Mladá, sympatická ošetřovatelka s červeným broukem, starší muž po mrtvici upoután na invalidní vozík, jeho poněkud podivínská manželka a tak trochu zvláštní právník. Příběh se rozjíždí pomalým tempem a atmosféra houstne postupně, v druhé půli už to ovšem frčí jako rychlík a finále je nářez. Moc pěkně natočeno, velmi dobře zahráno, obzvláště němý John Hurt mě dostával do kolen, plus zajímavá hudební podestýlka. P.S. Jdu si pro pár cihel. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Další průměrný horor s nevyužitým potenciálem. Režisér po celou stopáž efektivně buduje atmosféru, až máte dojem, že koukáte na nějaký vybroušený klenot ze světa hororu. Bohužel, po čase však začnou na povrch vyplouvat některá hororová "klišé", a film z výšiny spadne rovnou na dno průměrnosti. Celkový dojem pohřbívá i odfláknutý konec, který byl předvídatelný asi už od poloviny filmu. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

SPOILERY! Některé atributy jsou zajímavé, jiné divné. Třeba důvod, proč ona se stará o staré lidi je jen v tom, že kdysi nestihla pomoci vlastnímu otci. Tedy má asi nějaký zakódovaný pocit viny, ale přece jen mi zde přijde už trochu přitažené za vlasy. Je fajn, že na konci vše do sebe zapadne a složí se, jak má. Jenže pak si řeknete, proč ji kurnik hned nenapadlo použít loď a proč se snažila prorazit bránu autem? Proč ho schovávala v kůlně a neodjela i s ním rovnou pryč lodí? A podobných drobností, které zpětně nedávají takový smysl, je víc. SPOILER Třeba když potřebuju něčí tělo, nebudu po něm střílet brokovnicí, že? A ostatně i ty hranice víry/nevíry jsou rozdány poněkud vachrlatě - evidentně každý z nás na něco věří. Příjemně tíživá atmosféra, posledních dvacet minut skutečně napínavých, Kate Hudson dělá, co může, aby prodala svoje různě obnažené tělo (inu, dcera své matky), ale celkově mi to k větší spokojenosti nestačí. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (6)

  • Kniha, kterou čte Caroline Panu Talcottovi při první scéně, je "Ostrov pokladů" od Roberta Louise Stevensona. (Valsadora)
  • Ronald McCall si kvůli postavě Papa Justify musel ostříhat dredy. (figgo jr.)
  • Kate Hudson záhy po přečtení scénaře otěhotněla a natáčení filmu se o rok odložilo. Ukázalo se, že to bylo pro celý tým dobré rozhodnutí. (Michelle75)

Reklama

Reklama