Reklama

Reklama

Pouta války

  • Jižní Korea Taegeugki hwinalrimyeo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Skupina archeologů najde kostru, která je identifikována jako ostatky Lee Jin-seoka. Potíž je ovšem v tom, že Lin Jin-seok nezemřel, nýbrž se ve zdraví dožil požehnaného věku. Zato jeho bratr, Jin-tae, zmizel v korejské válce. Vracíme se do minulosti, píše se rok 1950. V době vypuknutí války oba bratři narukují a jsou odveleni na frontu. Jin-tae uzavře se svými nadřízenými dohodu -- pokud vykoná dostatečný počet hrdiských činů, pošlou jeho mladšího bratra dříve domů. Starší bratr se tedy účastní všech misí, zatímco svého sourozence div neudusí návalem bratrské lásky a péče. Potom ale Jin-tae padne do nepřátelského zajetí... (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (403)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Srovnání s Ryanem mě během filmu také napadlo, ale není na místě. Vždyť krom stejného střihu jižních uniforem s ním nemá nic společného. Příběh je naprosto odlišný, nikdo nikoho nezachraňuje, pouze se válčí a poukazuje na hrůzy války. Nad Ryanem navíc vítězí v poukázání, že většina vojáků ve válce, káže vodu a přitom pije víno (masakry neozbrojených na každé straně a odsuzování těch druhých). Ryan šel přímo na věc a ukazoval válku z pozice vojáků mimo frontu, zde se jede pěkně v hlavní vlně. Pravdou zůstáva, že z příběhu dvou bratrů v půlce filmu stane pohádka, která je tak zmatená a překombinovaná, že by jí omlouval pouze fakt, že film čerpal ze skutečných událostí (o tom ale dost pochybuji). Vytýkat filmu hollywoodský střih je nesmysl, každý se inspiruje továrnou na sny, ale jen někdo má peníze na to, aby to dokázal přenést na plátno (my o tom víme své). Korejci předvedli, že filmy točit umí, tak směle dál. 90% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Všechno je v naprostém pořádku, až na jednu věc: ty zbytečné patosové scény! V kombinaci se srdceryvnou hudbou snižují tyto scénáristické hovadiny (nejvíce ke konci) hodnocení o jednu hvězdu níže. A je to škoda, protože příběh je nádherně vykreslený a hlavně spletitý, akční scény zdařilé, a dramatické momentky mají potenciál. Na jihokorejském snímku je výborná hlavně ta vlastnost, že dokáže udržet divákovu ostražitost ve stejném pozoru po celou délku stopáže. Po hodině mi došlo, že se může stát naprosto cokoliv, a celý film je tak vlastně útrpným putováním dvou osob zemí, která se zmítá v hrozivé válce. Prostě mám po nějaké době zase jednou pocit, že válečné snímky mají ještě hodně co nabídnout, i když by člověk řekl, že po těch třiadvaceti hodinách strávených se Spielbergem (Band of Brothers, The Pacific, Saving Private Ryan) je to zhola nemožné... ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pro mě premiérové setkání s korejským filmem dopadlo nad očekávání dobře. Film nabušený emocemi, akcí, triky, prostě vším, co potřebuje každý správný blokbaster, ale zároveň se tento snímek nijak nepodbízí. Všechno vyznívá tak realisticky a opravdově, až úplně věřím, že to přesně takhle někdo mohl prožít. Bez diskuzí se jedná o jeden z nejlepších válečných filmů všech dob s nádhernou hudbou a výbornými herci. Btw. Zachraňte vojína Ryana je rozhodně, ale rozhodně slabší a hlavně méně uvěřitelný snímek. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu jsem neměl slov. Něco tak krutého jsem ještě neviděl. Severokorejci a Jihokorejci se mezi sebou řezali jako zvířata. Bestiálního krveprolití sledujeme skrz příběh dvou bratrů. Jejich srdcervoucí bratrská láska mě skutečně dojala. Tak silný (a brutální) příběh se jen tak nevidí. Technická stránka filmu (až na digitální stíhačky) je na velice dobré úrovni a režie je přímo úchvatná. Musím to ještě rozdýchat. BTW: Film je místy opravdu až nechutně násilný. Původně jsem chtěl za to dokonce odebrat hvězdičku, ale holt to byly kruté časy. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Poctivou (místy i moc) dávkou sentimentality nabitý válečný epos, který pochopitelně nutí ke srovnání se Spielbergem a jeho Saving Private Ryan. I zde jsme svědky rozpomínání si starého muže na válečné události z poloviny 20.století. Spolu s ním a jeho bratrem se vracíme do běsnění korejské války, kam byli oba násilím odvedeni. Bitevní pole ukazuje odlidštěnou tvář člověka, kde neexistují žádná pravidla pro přežití. Starší a ráznější z bratrů se ovšem (aby zároveň dosáhl bratrova propuštění) stává vražedným strojem a válečnému peklu zcela propadá. Efektní bitevní sekvence (stejně jako u Spielberga), rovněž četná ruční kamera, končetiny ne zrovna tam, kde mají obvykle být, krev, beznaděj. Upřímně mi jen místy chyběl silnější příběh, dalo se čekat, jak to asi celé skončí, forma jednoznačně obsah převyšuje!! ()

Galerie (39)

Zajímavosti (6)

  • Boje skončily 27. července 1953, kdy byla podepsána dohoda o příměří, která obnovila hranici kolem 38. rovnoběžky a vytvořila Korejské demilitarizované pásmo. Sovětský svaz před konfliktem a po celou dobu války výrazně materiálně podporoval armádu Severní Koreje a čínských dobrovolníků. (Duoscop)
  • Spojené státy americké vyslaly na korejský poloostrov 302 tisíc vojáků, kteří spolu s menšími jednotkami dalších dvaceti států pomohli jihokorejským jednotkám. (Duoscop)
  • Na začátku filmu je v protestním průvodu proti korejské válce vidět cedule s anglickým nápisem „Give arms to us fight million youths“. (Duoscop)

Reklama

Reklama