Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Larry Pearce natočil černobílý syrový příběh dvou grázlíků, kteří zablokují dveře vagonu nočního newyorkského metra a terorizují jednotlivé cestující, mladší, starší, bílé, černé, páry i jednotlivce, muže i ženy. Ukazuje se zde odcizená společnost jednotlivců, fragmentovaná, neschopná, bojící se nebo neochotná spojit se proti násilí a jednotlivě snadno ovládnutelná. Každý doufá, že právě jemu se nestane nic a postupně se dostávají do situace, kdy jsou ochotni přijmout větší a větší míru ponížení. Incident má přesah a nadčasovost; ukazuje, že se zlem se dobrem bojovat nedá a že "civilizovaný" člověk má v mezní situaci nad primitivním agresorem jen velmi pofidérní výhody. (Peabody)

(více)

Recenze (56)

Han22 

všechny recenze uživatele

Perfektní a mrazivě reálný psychothriler. Do nočního metra přichází postupně obyčejní lidé - gay, černošský pár, opilec na odvykačce, frajerský mladík s holkou a několik manželských párů a také dva vojáci. V každém z těch párů je někdo s plnou hubu siláckých keců. A pak se objeví dvojice grázlíků, vybírají cestující jednoho po druhém a blbnou, řádí, baví se, rozebírají je blbýma kecama, zkrátka taková ta klasická šikana "vždyť ti nic nedělám". A ostatní sedí, mlčí, přihlíží, občas se někdo nesměle ozve, jen aby toho trpce litoval. Je to psycho, je to reálné, každý kdo někdy jezdil z hospod rozjezdem zažil situaci, kdy někdo otravuje a všichni ostatní sedí a jsou rádi že se jich to netýká. K tomu začínající Sheen jako jeden z grázlů a Beau Bridges jako nečekaný hrdina. Jedinou chybou je přepálený skoro 50minutový rozjezd na seznámení s postavami, jinak parádní, téměř moderní podívaná. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Skvělý film. Nastavuje zrcadlo, jak říká klasik, nám všem. Malicherným, lhostejným, pomstychtivým, zamindrákovaným, ustrašeným, zbabělým. Přitom stačilo tak málo a v metru by byl klid ... "Kde jste, sakra, lidi, byli?" Ve zdejších (pozitivních) komentářích je mnoho popsáno. Přeji všem, aby našli odvahu se na tento film podívat. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Incident je sice ve své stěžejní pasáži vyhrocený téměř až k absurditě, ale o to lépe staví zrcadlo lidské společnosti, resp. její zbabělosti, netečnosti a poddajnosti. Právě v tomto ohledu tkví ve snímku Larryho Peerce hlavní síla a smysl, který si zaslouží vysoké hodnocení, v mém případě plné. Martin Sheen a Tony Musante si záporné role patřičně užívali a je pravdou, že jakmile přistoupili do metra, stal se film velice napínavý, záživný a silný. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kultovní Funny Games Michaela Hanekeho na mě svého času neudělaly valný dojem pro manipulaci ze strany režiséra a uměle zkonstruovaný příběh. Totéž se v té či oné míře dá vytknout celé řadě slavných filmů věnovaných fenoménu násilí, jako je např. britský kousek Mechanický pomeranč. Incident tím ani trochu netrpí, příběh je plně uvěřitelný a vlastně ze života, připomíná např. slavný český snímek Proč. Dvojice malých gaunerů táhne městem, zanechává za sebou strach a protože nenaráží na odpor, dostává stále větší kuráž. V jednom z vozů nočního metra se stane tahle dvojka kumpánů na chvíli neomezenými vládci nad ostatními cestujícími. Incident je civilní, chytře promyšlený a vedle samotného násilí mapuje především reakce obětí a dává jasně najevo, že tak dlouho každý darebák postupuje, dokud ten slušnější ustupuje. Z malých ústupků se můžou postupně stávat velké tragédie a někdy stačí zariskovat a říct Dost. Nadčasový film, řekl bych ne zcela doceněný, protože jde o dobře napsaný a zrežírovaný kousek, který je domyšlený do detailů a má i velmi silné finále. Ta scéna, kdy skupina cestujících jako by v tranzu sedí na lavicích a jen pomalu v rozpacích opouští vůz metra mi utkví nadlouho v paměti. Snímek vůbec netlačí na pilu, aby dosáhl emocionálního účinku, nenechává scénárista za pachateli hromadu mrtvol nebo zmrzačených obětí, bohatě stačí ponižování a zdánlivě neškodné ústrky. Násilí aktivuje i v obětech ty nejhorší lidské vlastnosti a z nočního metra se do tmy vydávají lidé, kteří mají o čem přemýšlet. Celkový dojem: 95 %. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dnes už síce tento film žiadne šokové terapie nevyvolá, na druhú stranu ale v sebe obsahuje nadčasové hodnotenie spoločnosti, kde sú jednotlivci zástupcami celých skupín. Nefunkčné partnerstvá, nedostatok peňazí, všeobecná skepsa, ľahostajnosť voči osudom tých, ktorí nám nie sú blízki a tak podobne. Ústrední antagonisti ale pôsobia trochu smiešne, čo zároveň patrí k dobovým výrazovým štandartom. To platí aj o cestujúcich, žena si stále číta knihu, pritom atmosféra hustne a scény sa venujú viac menej vždy, aspoň pred finále, iba konfrontácii oboch gangstríčkov s jednou dvojicou.  Ono by to možno chcelo nejakú modernizáciu, ako by podobná situácia prebiehala v digitálnej ére, možno práve pri vzájomnom porovnávaní by som spätne viac ocenil aj Incident ročník 1967. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo v New Yorku. (reich)
  • Natáčení v New Yorku v metru ani pořizování jeho záběrů nebylo štábu oficiálně povoleno, a tak kameraman Gerald Hirschefeld a jeho asistent vzali skrytou kameru a natáčeli tajně. Ostatní záběry ve vlaku byly natočeny ve studiu. (reich)
  • Martin Sheen v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama