Reklama

Reklama

Horská hlídka

  • Čína Kekexili (více)
Trailer
Čína / Hongkong, 2004, 85 min

Obsahy(1)

Kekexili je rozsáhlá oblast na Čchingchajsko-tibetské náhorní plošině a v současnosti i největší čínská přírodní rezervace. V posledním dvacetiletí minulého století tu však řádili pytláci, kteří snížili stavy antilopy tibetské (čiru) ze dvou milionů kusů pod deset tisíc. Proti nim se postavili dobrovolní horští strážci. V roce 1996 se pekingský novinář Ga Yu zúčastnil sedmnáctidenní výpravy proti pytlákům a jeho článek měl později zásadní vliv na změnu v přístupu státních orgánů. Film v paradokumentární formě zachycuje novinářovo putování s tibetskými strážci, vedenými zkušeným vůdcem Ri Taiem. Vychází ze skutečných událostí, jež se odehrály v letech 1993 až 96. Strohý záznam nebezpečné a náročné cesty v tvrdých klimatických podmínkách ve výšce okolo 5000 metrů kombinuje tvůrce s prvky westernu. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

Jordan 

všechny recenze uživatele

strhujúco čínsky dramatický "western" podľa skutočných udalostí z rokov 1993 - 1996 môže v nejdenom človeku, ktorý ho vidí na veľkom plátne, vzbudiť fóbiu z otvorených priestranstiev. bez mrku očka dávam čínskemu filmu roka 2006 plné hodnotenie za skvelý vizuál a úžasnú atmosféru, za dobre budovanú dramaturgiu a za naozaj nezaujaté podanie príbehu. takýto skutočný príbeh len tak ľahko v nedeľu na markíze neuvidíte. hrdinovia stále žijú - aj keď nenosia latexové či elastické kostýmčeky s veľkými znakmi či písmenami na hrudi. Sú to ľudia, ktorí zasvätia svoj život jednému cieľu a jemu obetujú všetko, napokon aj ten holá život sám osebe. Pritom sú to také isté ľudské bytosti ako tí, ktorí stoja na druhej strane barikády. Naozaj pôsobivé. Možno jediná vec, ktorej by sa mi žiadalo, je dotiahnutie príbehu toho novinára, aj keď fakt je ten, že ten tam nie je prízvukovaný a plní funkciu rozprávača, cez ktorého sa o celom dobrodružstve dozvedáme a ktorom sa vlastne asi aj vďaka nemu dozvedel okolitý svet (a teda mohol byť natočený aj tento strhujúci film) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Chuan Lu u mně opět zabodoval. U tohoto filmu mně hodně mrzí, že jsem ho neviděl v kině, to sem fakt kreten, že mně proklouz, protože ty záběry a ta atmosféra to je prostě vysoká filmařská. Působí to hodně realisticky, vlastně člověk má občas pocit že sleduje nějaký dokument a skutečně co my lidi dokážeme vyhubit na této planetě to je opravdu velmi ubohé. Horská hlídka na ochranu antilop určitě podpora, ale tady mně přišlo, že oni se rozeběhli na úplně každýho člověka, kterýho spatřili. Navíc jsem přemýšlel z čeho asi mají ti ochránci zvířat/antilop oblečení. Nicméně to nesnižuje velký význam a důležitý sdělení filmu a už vůbec to nesnižuje filmovou kvalitu, kterou snímek disponuje. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Skutečný příběh, který otřásl čínskou veřejností a pomohl zachránit jeden živočišný druh, založený na osudech neoficiální Horské hlídky z let 1993 až 1996 převedený v syrové a ohromně působivé podobě na filmový formát. Výsledek je taková hraná rekonstrukce s místy skoro až pseudodokumentární formou. Dechberoucí exteriéry do nekonečna se táhnoucí náhorní oblasti Kekexili jsou drsné a přitom zůstávají nevýslovně nádherné. Přesto tohle je snímek především o lidech a jejich krutém souboji s nehostinou krajinou, které však klidně obětují nejen vztahy, ale někdy i samotný život. Ač je snímek silný jako celek, tak přecijen v paměti utkví především scéna s pohyblivým pískem, která nedovolí divákovi dýchat a do paměti se zahryzne na hodně dlouho. Kekexili aka Horská hlídka je jedním z nejlepším čínským snímků (nejen) posledních let. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Potenciál tohoto snímku je obrovský. Film je emociálně nabitý až k prasknutí, exteriéry jsou nádherné, takže nechválit kameru by bylo ignorantské (to už snad zkazit ani nešlo), příběh nenudí a posouvá se kupředu bez zádrhelů. Skromný hudební doprovod skvěle doplňuje to, co lze vidět na plátně - chlad, prázdnotu a smrt. Přesto je ale patrné, že se nejedná o tradiční film, ale o jakýsi druh pseudodokumentu, který nikdy nemůže fungovat ani jako dokument, ani jako dobrodružný biják. Jako pěst na oko pak například působí tříminutový náhled do soukromých vztahů členů hlídky (tedy pokud ten jeden náhled globalizujeme na hlídku celou, což je nám slovně ve filmu naznačeno). Navíc filmu ubírá na sympatiích to, že vzniká teď. V době kdy už vše odeznělo. Kdyby se snažil na problém upozornit a vznikl v roce 1995, pak bych smeknul. Takhle slyším cinkat penízky, neboť o oslavnou ódu na tuto hlídku se nejedná ani náhodou... [leden 2007] ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pomerne dlho som rozmýšľal, či si tento polodokument zaslúži štyri hviezdičky a nakoniec som bol za dobráka. Tibet je drsná krajina a iné, ako drsné príbehy, by boli neuveriteľné. Preto sa mi páčili scény zbavené idiotských civilizačných nánosov, lebo iba principiálne postoje môžu zaistiť prospech jednej alebo druhej strane. Opäť som postrehol niekoľko poznámok na tému "aj oni predávali kože", ktoré ignorujú prostý fakt, že išlo o nikým nepodporovaných dobrovoľníkov, ktorí riskovali svoje zdravie a životy, aby ich zopár chytrákov (vrátane čínskych úradov) v konečnom dôsledku zaradilo hneď vedľa pytliakov. Lebo my sme zvyknutí iba na nejaké demonštrácie a vylepovanie plagátov grínpisákmi, ktoré nikomu neublíži a ničomu nepomôže. A na rastúci počet divákov, ktorí si zapamätajú iba scénu s tekutým pieskom, prehodenie nôh v Základnom inštinkte a 50 vajec vo Frajerovi Lukeovi. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (6)

  • Kekexili, název oblasti, kde se události odehrávaly, v překladu znamená „krásné hory, krásné dívky“. (Piercee)
  • Film byl inspirován divokou Yak Brigade, skutečnou dobrovolnickou skupinou, která hlídala tibetskou plošinu v 90. letech 20. století, a událostmi, které se odehrály v letech 1993–1996. (Piercee)
  • Drsné podmínky si vybíraly daň na filmovém štábu a několik členů onemocnělo, včetně režiséra Lu. Také Alex Graf, vedoucí výroby z Columbia Pictures, byl zabit na místě při dopravní nehodě ve věku 32 let. (Piercee)

Reklama

Reklama