Reklama

Reklama

Čapajev s nami

  • Sovětský svaz Chapaev s nami (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní
Sovětský svaz, 1941

Obsahy(1)

Krátkometrážní agitační film, v němž legendární hrdina občanské války a v té době už i milovaná postava filmu burcuje do boje proti nepříteli, který napadl Sovětský svaz. (chamonix)

Recenze (2)

Véča 

všechny recenze uživatele

Odkazování na starší filmy a postavy v nich vystupující je zajímavým jevem sovětské meziválečné kinematografie. Už ve 30. letech můžeme vidět některé fiktivní postavy objevovat se i mimo své "mateřské" filmy - jako třeba Maxim ve Velikém občanovi (1937-1939). A nutno říct, že právě Čapajev s námi dnes působí dost lacině, po několika úvodních záběrech, ve kterých Čapajev unikne jisté smrti už vidíme jen patetický propagandistický projev snímaný převážně v detailech Čapajevovy tváře, na pozadí laciná zadní projekce, a všechno střídané s záběry na pěchotní vojsko, tanky a armádní letadla. Sověti i za války uměli jestli ne lepší tak alespoň zábavnější propagandu - jako segment Son v ruku z pásma Bojevoj kinosbornik 1 (1941), a to i přes skutečnost, že se ve filmu využívá natočený materiál převzatý z jiného filmu. ()

chamonix

všechny recenze uživatele

Čapajev rozhodně nebyl fiktivní postavou, na rozdíl např. od dnešních ze stejné geografické oblasti pocházejících "padlých hrdinů ze Zmijího ostrova", kteří ani nepadli, ani nevystřelili, dokonce při první příležitosti zvedli hned ruce nahoru a spořádaně odešli do fešáckého zajetí (ani nemluvě o tom, že legendární hlášku pronesla jiná jednotka), nebo na rozdíl od "Ducha Kyjeva" jehož naše média také tupě heroizovala. Na druhou stranu zcela nefiktivní je in memoriam titulem Hrdiny Ukrajiny vyznamenaný esesák Roman Šuchevič a další ukrajinští vrazi z dob 2. světové války. ()

Reklama

Reklama